Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zwalnianie od składek ustalonych na koniec: opłata za ubezpieczenie?

Napisany przez Elch1979
Cześć, W końcu 2008 roku wykupiłem ubezpieczenie emerytalne Rister. Mam w nim gwarancję składki, co oznacza, że na początku emerytury będę miał do dyspozycji co najmniej sumę wpłaconych składek i otrzymanych dopłat. Podczas zawierania umowy nie byłem sobie w pełni świadomy kosztów, teraz jednak zauważam, że z moich 2193 € pozostało tylko 998 € (wartość wykupu). Rezygnacja z umowy wydaje mi się więc mało sensowna. Chętniej zawarłbym teraz jednak plan oszczędnościowy w banku, ponieważ oprócz znacznie niższych kosztów oferuje mi on większą elastyczność. Alternatywnie mogę zdecydować się na zwolnienie z płacenia składek. Moje pytanie brzmi teraz: Jeśli zawieszę płacenie składek na mój Riestervertrag, czy do obliczeń emerytury nie powinny zostać uwzględnione wszystkie wpłacone składki i dopłaty? Czy w przypadku zawieszenia płacenia składek koszty również zostają odliczone? Byłoby to sprzeczne z gwarancją składki. Oczywiście jest jasne, że odsetki naliczane przez ubezpieczyciela na zawieszonym kontrakcie zostaną zatrzymane w celu pokrycia kosztów związanych z zawarciem umowy. W warunkach umowy napisano, że za zawieszenie płatności składek pobierana jest opłata w wysokości 50 EUR, a także odliczane są koszty związane z zawarciem umowy. Pozostaje pytanie, czy te koszty mogą być pobierane od składek i dopłat, czy też zmniejszają tylko dochody/odsetki z ubezpieczenia? Pytanie 2: Czy istnieje inna alternatywa, aby jak najlepiej wyjść z tej sytuacji; a może warto przejść na plan oszczędnościowy w banku? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. Michael

Napisany przez Gerd
Cześć Po pierwsze, plany oszczędnościowe w bankach i ubezpieczenia Riestera nie mają zbyt wiele wspólnego, chyba że chodzi o plan oszczędnościowy w banku ze wsparciem Riestera. Nie wiem, na czym polega elastyczność planu oszczędnościowego w banku, i tam również występują opłaty manipulacyjne i administracyjne. Pytanie brzmi, czy chcesz oszczędzać na emeryturę z dopłatami państwowymi, czy po prostu chcesz oszczędzać, aby zawsze mieć trochę pieniędzy na starość. Dopiero gdy to ustalisz, można rozmawiać o sensownych opcjach. Skąd wziąłeś kwotę 2 193 €? Ile masz lat?

Napisany przez matse66
Na Twoim miejscu nie udostępniałbym wpisów, ale złożyłbym wniosek o przejęcie opłat. Możesz to zrobić w ramach niezależnej pomocy dla konsumentów (Freie Verbraucherhilfe - verbraucher-hilfe.eu). Ja to również zrobiłem i dzięki temu dziś nie muszę sam opłacać moich składek. Oszczędzone w ten sposób środki przeznaczam teraz na inne cele, jednocześnie mając pełne gwarancje oszczędności w moim ubezpieczeniu emerytalnym. Pozdrowienia Mathias

Napisany przez Rosengarten
Cześć, o co dokładnie chodzi z gwarancją składki? Gwarancja oznacza jedynie, że jeśli płacisz do ostatniego dnia, twoje składki i wsparcie plus minimalne odsetki od części oszczędnościowej (nie od składki) muszą pozostać. Dopiero wtedy produkt może nazwać się Riesterem. W przypadku wielu firm istnieje również informacja o oprocentowaniu w przypadku zwolnienia ze składek. Sprawdź to. Jaki jest dokładnie problem z tym, że najpierw pojawiają się opłaty dla pośredników, na składanie umowy, koszty gwarancji itp.? Te koszty występują przy każdym produkcie. W przypadku planu oszczędnościowego w banku bank pobiera swoje koszty z generowanych odsetek i pokrywa z nich gwarancję - czy sądzisz, że bank robi to dla zabawy? Jeśli przedstawiciel nie poinformował o kosztach, jest to oczywisty błąd doradczy. Powinieneś mieć protokół doradczy. Tam wszystko jest jasno określone. Najpierw dowiedz się dokładnie, czego chcesz. Odradzam dotykania innych rzeczy. Porozmawiaj najpierw z przedstawicielem i powiedz mu, jaki jest twój problem. Następnie zawsze możesz poszukać nowego doradcy.

Napisany przez Naseweis
@Matse66, Tutaj chodzi o emeryturę Riester Przejęcie składki nie jest tutaj możliwe!

Napisany przez matse66
Na twoim miejscu nie zwolniłbym ubezpieczenia od opłat w żadnym wypadku. Raczej przejmij opłaty. Wtedy możesz wykorzystać zwolnione środki na inne inwestycje (np. plan oszczędnościowy w banku) lub cokolwiek innego i twoja ochrona ubezpieczeniowa i oszczędzanie będą nadal aktywne. Na pewno nie musisz ich już sam płacić. Wtedy zrobiłem to za pośrednictwem Freien Verbruacherhilfe (https://www.beitragsfrei.verbraucher-hilfe.eu), którzy wesprzeli mnie w procesie składania wniosku. Pozdrawiam Mathias

Napisany przez matse66
Naseweis pisze: @Matse66, Hier geht es um eine Riester Rente Eine Beitragsübernahme ist hier nicht möglich!
Oczywiście także możliwa jest przejęcie opłat w ramach Renty Riester. W przypadku mojej matki było dokładnie tak samo. Riester + Beitragsübernahme. Ps: Przepraszam za podwójny post. Nie jestem jeszcze zbyt zaznajomiony z menu forum.

Napisany przez Naseweis
@matse66 Składki na umowę Riester mogą być opłacane tylko przez osobę ubezpieczoną. Czy możliwe, że Twój ojciec zmarł i umowa Riester została przeniesiona na Twoją mamę? Naseweis

Napisany przez Gerd
matse66 pracuje w tzw. Wolnym Poradnictwie Konsumenckim. Zobacz więcej postów na forum. Ci ludzie kupują ubezpieczenia w ukryciu (płacą składki), a przy wypłacie oczywiście pobierają swoją część. Klientowi, który jest zatem finansowo odciążony, oferuje się następujące usługi: Niezależne doradztwo przy wyborze odpowiednich produktów ubezpieczeniowych i inwestycyjnych Sprawdzenie już istniejących produktów ubezpieczeniowych i inwestycyjnych Ocena ryzyka związanego z produktami zabezpieczenia społecznego, inwestycyjnymi i innymi produktami bankowymi lub ubezpieczeniowymi Przygotowanie spersonalizowanego planu zabezpieczenia społecznego Tak więc w prostych słowach, sprzedają nowe produkty. Co dokładnie to oznacza, tego nie ujawniają.

Napisany przez Graufell
Elch1979 pisze: Teraz, kiedy podpisywałem umowę, nie byłem świadomy kosztów, a teraz stwierdzam, że z moich 2193 € pozostało zaledwie 998 € (wartość wykupu).
Cześć, Michał! Sprzedawca produktu ma obowiązek ustawowy ujawnienia wszystkich kosztów przed podpisaniem umowy. Jeśli tego nie zrobi, działa wbrew prawu. Może ponieść konsekwencje, a umowa może zostać anulowana. Musiał więc wcześniej przekazać Ci dokument informacyjny produktu, na którym są zawarte wszystkie koszty. Przejrzyj wszystkie dokumenty, które podpisałeś w tamtym czasie. Obawiam się, że faktycznie coś znajdziesz. @Rosengarten: Problemem nie jest to, że w produktach finansowych występują opłaty, ale że te opłaty zostały zatajone. Klientowi pozostawiono w przekonaniu, że nie ma żadnych kosztów. Co oczywiście nie jest prawdą. Te koszty sumują się do kilku tysięcy euro, które klient musi zapłacić. Aby temu zapobiec, wprowadzono obowiązek informacyjny ustawowy. I to od 1 lipca 2008 roku. Teraz jestem ciekawy, czy pan Michał czy pan Elch pamiętają o tym poinformowaniu, a może znajdą odpowiedni dokument. Warto to podkreślić: Produkty kosztują pieniądze. Nic nie jest za darmo. Ale informacja o tych kosztach jest integralną częścią uczciwego zakończenia transakcji.

@ Graufell stoją również po jednej stronie. Tutaj w forum często są ludzie, którzy udają, że istnieją produkty bez kosztów. W przypadku planu oszczędnościowego bank też nie mówi mi, ile zachowuje i ile przekazuje dalej. Jeśli chodzi o transparentność, dotyczy to wszystkich rzeczy. Spróbuj uzyskać informacje o czystych kosztach u piekarza lub szewca. Głośny śmiech. Albo u lekarza lub prawnika... oni się na prawdę złoszczą, jeśli mają ci powiedzieć... miałem to kiedyś sprawdzone.

Napisany przez Graufell
To możliwe. Ale jeśli chodzi o produkty ubezpieczeniowe/finansowe, to przepis to przepis. Przynajmniej w piekarni na koszyku z bułkami stoi tabliczka z ceną bułek.

Uważam, że to dobre prawo i dlatego powinno obowiązywać we wszystkich obszarach. Chodzi tutaj nie o cenę, ale o to, ile kto zarabia przy zawieraniu umowy. W przypadku produktów bankowych nie jest to jawne.

Napisany przez isar11
Cześć, moim zdaniem, jeśli zawsze liczyłbyś, ile bank zarabia na tobie, gdy zawierasz z nim umowy i transakcje, oburzałbyś się na coś, co jest obecnie niezmienne. Aby to się zmieniło, model biznesowy banków musiałby się zmienić. Plan oszczędnościowy Riester w banku jest moim zdaniem dość konserwatywną formą inwestowania, niezależnie od tego, ile samo bank zarabia na tym, można rozważyć zalety i wady planu oszczędnościowego dla siebie osobiście. Można także skorzystać z niezależnej porady i nie korzystać bezpośrednio z porad banku ani nie dać się przekonać do zakupu. Co do ogólnej kwestii: osobiście, dopóki nie miałbym pilnej potrzeby skorzystania z zaoszczędzonej kwoty, wybrałbym opcję zawieszenia wpłat. Jeśli po kilku latach zdecydujesz się ponownie wpłacić, masz przewagę, a jeśli nie, przynajmniej nie poniesiesz szkody.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata