- sob mar 20, 2010 4:32 pm
Cześć, W końcu 2008 roku wykupiłem ubezpieczenie emerytalne Rister. Mam w nim gwarancję składki, co oznacza, że na początku emerytury będę miał do dyspozycji co najmniej sumę wpłaconych składek i otrzymanych dopłat. Podczas zawierania umowy nie byłem sobie w pełni świadomy kosztów, teraz jednak zauważam, że z moich 2193 € pozostało tylko 998 € (wartość wykupu). Rezygnacja z umowy wydaje mi się więc mało sensowna. Chętniej zawarłbym teraz jednak plan oszczędnościowy w banku, ponieważ oprócz znacznie niższych kosztów oferuje mi on większą elastyczność. Alternatywnie mogę zdecydować się na zwolnienie z płacenia składek. Moje pytanie brzmi teraz: Jeśli zawieszę płacenie składek na mój Riestervertrag, czy do obliczeń emerytury nie powinny zostać uwzględnione wszystkie wpłacone składki i dopłaty? Czy w przypadku zawieszenia płacenia składek koszty również zostają odliczone? Byłoby to sprzeczne z gwarancją składki. Oczywiście jest jasne, że odsetki naliczane przez ubezpieczyciela na zawieszonym kontrakcie zostaną zatrzymane w celu pokrycia kosztów związanych z zawarciem umowy. W warunkach umowy napisano, że za zawieszenie płatności składek pobierana jest opłata w wysokości 50 EUR, a także odliczane są koszty związane z zawarciem umowy. Pozostaje pytanie, czy te koszty mogą być pobierane od składek i dopłat, czy też zmniejszają tylko dochody/odsetki z ubezpieczenia? Pytanie 2: Czy istnieje inna alternatywa, aby jak najlepiej wyjść z tej sytuacji; a może warto przejść na plan oszczędnościowy w banku? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. Michael