Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Wymagania dotyczące wniosku o kartę kredytową.

Napisany przez ADMCI4
Witaj!! W ciągu ostatnich lat moja sytuacja finansowa była zmieniana - czasami dobrze, a czasami gorzej. W gorszych momentach częściej wypłacałem gotówkę z mojej karty kredytowej, ponieważ niestety nie było innej możliwości. Moje bank oczywiście monitorował to i dlatego poprosił mnie już o rozmowy. Podczas mojego ostatniego związannego z finansami kryzysu, moją kartę kredytową została zablokowana, mimo że rachunek można było opłacić bez problemu. Na moje pytanie usłyszałem, że zbyt często wypłacałem gotówkę z karty kredytowej. Jeśli nie wolno tego robić, to zastanawiam się dlaczego w ogóle otrzymuje się hasło do karty kredytowej. Jakie warunki muszą być spełnione, aby organizacje lub banki mogły w ogóle zatrzymać kartę kredytową? Pozdrawiam Kramer77

Napisany przez 2Escorpio
1. Wypłacanie gotówki z karty kredytowej jest zazwyczaj tylko w przypadku nagłej potrzeby. Jeśli teraz pójdziesz i wypłacisz gotówkę z karty kredytowej, ponieważ nie masz już wystarczająco dużo środków pieniężnych... korzystasz z „kredytu”, który nie został uzgodniony do takich cyrków. Jeśli bank uzna... że chce udzielić ci kredytu na gotówkę... to odbywa się to w inny sposób. - Przy karcie kredytowej z możliwością spłaty w ratach jest to zazwyczaj dozwolone, ponieważ płacisz odsetki! Poza tym jest to NAWET PRZESTĘPSTWO KARNE... karta kredytowa NIE jest przeznaczona do wypłacania gotówki, gdy nie ma się już środków na koncie bieżącym, a tym bardziej do płacenia za swoje rozliczenie z KK! Wymagania? Można teraz wymienić tak wiele punktów... w twoim przypadku podstawy są BARDZO jasne... i po prostu mówiąc... Bank zawsze może odebrać ci dowolne karty.

Napisany przez Doso
Wątpię, że korzystanie z umówionej możliwości korzystania z karty przez klienta jest oszustwem. W przeciwnym razie zgadzam się z Escorpio, że nie ma prawa do posiadania karty kredytowej, dlatego bank ma prawo ją skonfiskować.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Wątpię, że chodzi tutaj o oszustwo, gdy klient korzysta z umówionej możliwości korzystania z karty. W pozostałym zakresie zgadzam się z Escorpio, nie ma prawa do posiadania karty kredytowej, dlatego bank ma prawo ją wycofać.
Jest to w 100% oszustwo... sprawdź tutaj! Kreditkartenreiterei ? Wikipedia

Napisany przez Doso
Jeżeli nie można przypuszczać istnienia poważnej intencji oszustwa, nadużywanie kart kredytowych jest mało istotne w kontekście prawa karnego, ale może spowodować zerwanie umowy kredytowej przez emitującą instytucję bankową, a w niektórych przypadkach nawet całkowite zerwanie relacji z klientem.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Jeśli nie można przypuszczać poważnego zamiaru oszustwa, kupowanie kart kredytowych jest mało istotne prawnie, ale może doprowadzić do uchylenia kredytu przez nadający instytut bankowy, a nawet do zerwania całego stosunku klienta z bankiem.
Tylko dlatego, że coś jest mało istotne lub mało karalne i być może nawet umorzone... nie zmienia faktu, że jest to czyn zabroniony! Liczy się również to, jak często to się zdarzyło (jeśli w ogóle bank złożył zawiadomienie)...

Napisany przez degusto11
Sprawdź w dokumentach umowy. Tam powinno być napisane, do jakiego celu przeznaczona jest karta kredytowa.

Jeśli bank zorientował się, że wyjmowane przez ciebie pieniądze są używane do wyzerowania salda na innym koncie, jest to naruszenie umowy. Aby uniknąć nadużyć, bank może zablokować twoją kartę kredytową.

W każdym przypadku blokada powinna być uzasadniona przez bank. Jeśli tak się nie stało, radziłbym skontaktować się z bankiem. Czy bank dokładnie wyjaśnił, jaki był problem?

Napisany przez 2Escorpio

Sprawdź w dokumentach umowy. Tam powinno być napisane, do jakiego celu jest przeznaczona karta kredytowa.

Jeśli bank zdawał sobie sprawę, że wypłacasz pieniądze w celu ich przeniesienia na inne konto w celu spłaty, jest to naruszenie umowy. Aby uniknąć nadużyć, bank może zablokować Twoją kartę kredytową.

W każdym razie blokada powinna być uzasadniona przez bank. Jeśli tak się nie stało, JA poprosiłbym bank o rozmowę. Czy bank dokładnie wyjaśnił Ci, jaki był problem?

Niemieckie przepisy mają pierwszeństwo przed jakimikolwiek warunkami umowy bankowej.

Ponadto bank nie jest zobowiązany udzielać informacji, gdy anuluje umowę kart kredytowych... Klient także może zrezygnować bez podawania przyczyny.

Napisany przez Birgit
Podnoszenie gotówki z bankomatu za pomocą karty kredytowej nie jest przestępstwem. Nawet reklamuje się to jako możliwość w bankomatach, gdzie można wypłacić gotówkę używając karty kredytowej.

Jednak nie wolno wpłacać tych pieniędzy na własne konto bankowe, aby nimi pokrywać płatności. To byłoby oszustwem.

Napisany przez 2Escorpio

Korzystanie z bankomatu kartą kredytową nie jest przecież karalne.

Nawet reklamuje się to.
Że wszędzie (w bankomatach) można wypłacić gotówkę kartą kredytową.

Jedynie nie wolno wpłacać tych pieniędzy na swoje konto,
aby nimi finansować przelewy.

To byłoby oszustwem.

Chodziło o to, że OP wypłacił gotówkę kartą kredytową, aby uzyskać korzyść z odsetek.

Napisany przez orchidee
O ile karta kredytowa jest używana prawidłowo oraz zgodnie z ofertą danej banku (włącznie z wypłatami gotówki z bankomatu), nie ma znaczenia, w jakim celu klient używa karty.
Zazwyczaj termin płatności wynoszący 30 dni jest korzystny pod względem odsetkowym, więc mieści się w ramach standardowych warunków.

Oczywiste jest, że równowaga zostanie uregulowana w dniu rozliczenia poprzez konto bieżące.

Napisany przez 2Escorpio

Że w dniu rozliczenia na koncie bieżącym będzie odpowiednie zabezpieczenie, to jest chyba oczywiste.

Dopóki te pieniądze nie zostały wcześniej wypłacone kartą kredytową i wpłacone na konto bieżące w celu zapłacenia rachunku za kartę kredytową... Jest to w porządku

Napisany przez eppendorf
Bank ma faktycznie prawo do wypowiedzenia Ci karty kredytowej w niemal dowolnym momencie. W Niemczech masz bowiem prawo do konta, ale nie do karty kredytowej. Kiedyś przeczytałem w drobnym druku, że bank może wypowiedzieć kartę kredytową, jeśli dowiedzą się o okolicznościach, które sugerują pogorszenie się mojej sytuacji finansowej. Chciałem zatem dowiedzieć się dokładnie, co to oznacza. Teraz masz przykład: jeśli się rozstajesz z partnerką, to musisz samemu zapewnić sobie utrzymanie, co jest droższe niż życie w związku. To może być już wystarczający powód do wypowiedzenia karty.

Napisany przez 2Escorpio
To wszystko nie może być wrzucone do jednego wora.

Na przykład istnieją sytuacje, w których kobieta pracuje na część etatu za 400 euro i ma kartę kredytową ze względu na partnerstwo życiowe lub małżeństwo... Kiedy teraz się rozstają, jest jasne, że dochód w wysokości 400 euro miesięcznie jest za mały na spłatę karty kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata