Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy można użyć czeków rozliczeniowych do przekazywania kwot pieniężnych za granicę?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry wszystkim; moja córka niedługo wyjeżdża na zagraniczne studia, konkretnie do Hiszpanii. Tam zamieszka w akademiku przez pół roku. Na czas pobytu musi wpłacić zaliczki z góry, prawdopodobnie żeby nie wyprowadziła się wcześniej. Ja jednak w ogóle nie mam żadnych czeków i nie wiem, jakie moglibyśmy tam wpłacić. Prawdopodobnie chodzi tylko o czeki bankowe. Czy one w ogóle istnieją jeszcze i czy mogę je dostać od mojego banku w takim celu? Pozdrowienia, Miłośniczka zwierząt

Re: Czy można użyć czeków rozliczeniowych do przekazywania kwot pieniężnych za granicę?

Napisany przez 2Escorpio
Tak, istnieje jeszcze... Ale zwróć na jedno uwagę... TO JEST JAK GOTÓWKA!... Jeśli nie oddadzą ci czeku potem... to masz problem! Nawet wyjaśnienia w banku niewiele pomagają. Ponieważ banki zazwyczaj nie udzielają już gwarancji dla czeków... powinno nie być problemu z zamówieniem ich w banku (najczęściej za darmo) - natomiast ich zrealizowanie jest już trudniejsze.

Napisany przez Doso
W Niemczech czeki są obecnie absolutną rzadkością. Za granicą wciąż są one czasami używane, znam to z Wielkiej Brytanii. Jednak wciąż możesz normalnie otrzymać czeki w swoim banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata