Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa 4% comdirect.

Napisany przez stefan123
Cześć! Co sądzicie o obecnej ofercie comdirect-Bank 4% p.a. na lokatę terminową na 10 lat? Dotychczas trzymałem swoje pieniądze na kontach oszczędnościowych, ale stopa zwrotu nie jest zbyt wysoka. Mój plan oszczędnościowy (choć w dłuższej perspektywie być może niewykonalny) polega na regularnym wpłacaniu 2500€ miesięcznie do comdirect na 10 lat przy oprocentowaniu 4% (po opodatkowaniu 3%). Dzięki temu już po pierwszym roku podniosę miesięczne wynagrodzenie netto o 100€ (za nic), w drugim roku o 200€ itd. Jak prawdopodobne jest, że comdirect zbankrutuje? (obecnie trzeba, chyba, trochę uważać). Czy moje pieniądze są tu bezpieczne? Co sądzicie o tak długoterminowej inwestycji? Czy istnieje coś podobnego o niskim ryzyku? Dzięki! Stefan123

Napisany przez musti
Cześć Stefan, nie mogę znaleźć tej oferty na stronie ComDirect? Skąd masz tę ofertę? Pozdrowienia Musti

Napisany przez stefan123
Cześć Musti! Bezpośredni link znajdziesz na głównej stronie...w prawym dolnym rogu: Produkty - Konta Inwestycyjne - konto terminowe Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć, aktualnie 4% na 10 lat uważa się za dobrą stopę zwrotu. Tym bardziej, że działa tu fundusz gwarantujący depozyty, więc nawet w przypadku bankructwa Comdirect zapewniona jest pewność. Generalnie, obecnie nie decydowałbym się na tak długie okresy inwestycji. Jeśli już, to najwyżej częściowo zainwestować. Powód: Obecnie mamy do czynienia z historycznie niskim poziomem stóp procentowych (skutek kryzysu finansowego). Nawet w normalnych warunkach ruch w stronę długoterminowej średniej stóp procentowych byłby bardzo prawdopodobny. Dodatkowo, ze względu na wysoki poziom zadłużenia państw i politykę pieniężną banków centralnych, można spodziewać się wzrostu stóp procentowych. Ryzyko, że będziesz żałował decyzji o zablokowaniu wszystkich środków na 10 lat, według mnie jest bardzo duże. Być może lepiej trzymać część kapitału w gotowości i zainwestować później.... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez cstahl
Kto jest w stanie odkładać miesięcznie 2500 €????? Nie chciałbym również zobowiązywać się na 10 lat, myślę, że jeśli inflacja wzrośnie (a tak może się stać, być może pod koniec roku) np. o 5-7%, to sam sobie strzelę gola, mając 10-letnią umowę.

Napisany przez yamahama
Mogę się tylko zgodzić z ogólnym tonem. Z jednej strony mało prawdopodobne jest, że comdirect zbankrutuje w ciągu następnych 10 lat, poza tym istnieje również fundusz gwarantowany. Ale 4% na 10 lat to nie dobra oferta. Po pierwsze, stopy procentowe znów wzrosną, dlatego obecnie w ogóle nie powinno się zawierać tak długoterminowych lokat terminowych. Ponadto ryzyko (bardzo realnej) inflacji jest bardzo realne, nawet przy tylko 4% wzrostu cen rocznie już byłbyś na minusie (nie zapominaj o podatku od zysków kapitałowych). Więc jednoznaczne nie dla 10-letniej lokaty terminowej.

Napisany przez Paulus
Stopa zwrotu z lokat terminowych można także sprawdzić tutaj: Porównanie lokat terminowych, Porównanie kont oszczędnościowych, Porównanie kont lokat terminowych Ogólnie muszę się zgodzić z tym, BY TEGO NIE ROBIĆ. Obecnie stopa zwrotu 4% może być atrakcyjna, ale jesteś związany na 10 lat!!! Spójrz tylko na oprocentowanie lokat terminowych z ostatnich lat. W przeszłości było ono zdecydowanie wyższe niż obecnie. Kilka lat temu otrzymywało się nawet ponad 4% na lokaty terminowe. Jeśli zdecydujesz się teraz na 10 lat, nie będziesz już mógł zareagować, gdy stopy procentowe znowu wzrosną - a na pewno to zrobią, ponieważ obecna polityka niskich stóp procentowych niesie ze sobą ogromny potencjał inflacyjny! Krótko mówiąc: lokaty terminowe tak, ale nie na 10 lat -> moje zdanie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata