Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Niezależne i bezinteresowne doradztwo dotyczące emerytur.

Napisany przez ADMCI4
Dotychczas zawsze otrzymywałem informacje na temat tego tematu tylko od mojego banku i doradcy finansowego. Jednak w obu przypadkach priorytetem wydaje się być własny interes. Rzekomo niezależny doradca finansowy również współpracuje z różnymi instytucjami, które płacą mu różnie. Prawdopodobnie także skłoni swoich klientów w określonym kierunku, aby jego prowizja była wysoka.

Dlatego chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje naprawdę kompletnie niezależna instytucja, która udziela bezinteresownych i obiektywnych porad na temat planowania emerytalnego.

Pozdrowienia, Malibu77

Napisany przez Gerd
Nie, nawet doradztwo konsumenckie nie jest wolne od subiektywnych opinii. Jak wytłumaczyć fakt, że na Państwa stronie internetowej wymieniane są pewne ubezpieczenia, ale nie wszystkie? Lepiej trzymać się z dala od Bund der Versicherten. Obecnie sprzedają swoje własne ubezpieczenia. Nawet testy przeprowadzane przez Stiftung Warentest nie są naprawdę pomocne. Trzeba wiedzieć, według jakich kryteriów oceniane są różne ubezpieczenia, aby móc wyrobić sobie własne zdanie.

Napisany przez MaklerHH
Tak, tak właśnie jest! W końcu wszyscy są w mniejszym lub większym stopniu zależni od własnych interesów. Z drugiej strony jest zrozumiałe, że ludzie chcą zarabiać pieniądze, gdy pracują w tej branży. W przypadku doradztwa w zakresie emerytalnym doradca może poświęcić od 4 do 8 godzin, więc nikt nie chciałby pracować za godzinę za darmo. Można znaleźć coś, co jest bardziej obiektywne, ale nikt nie będzie chciał robić tego bezinteresownie.

Napisany przez Gerd
Masz rację. Ale właściwie jest to przerażające, że nawet doradcy konsumenccy nie są wolni od tego. W końcu pobierają dużo pieniędzy za sprawdzenie każdej umowy.

Napisany przez C. Andreas
Malibu77 pisze: Dotychczas byłem zawsze informowany na ten temat przez moją bank oraz doradcę finansowego. Ale w obu przypadkach priorytetem wydaje się być własny interes. Supposedly niezależny doradca finansowy współpracuje z różnymi instytucjami, które płacą mu różnie. Prawdopodobnie będzie więc skłaniał klientów w określonym kierunku, aby prowizja była wysoka. Dlatego chciałbym wiedzieć, czy istnieje naprawdę kompletnie niezależna instytucja, która udziela bezinteresownej i obiektywnej porady na temat zabezpieczenia emerytalnego. Pozdrowienia, Malibu77
Mmmh więc ja nie do końca zgadzam się z kolegami i twierdzę tutaj, że jestem niezależny, do pewnego stopnia. - W pierwszym kroku obliczam dziurę w zabezpieczeniu za pomocą oprogramowania do planowania finansowego, a następnie planuję, którą warstwę warto wybrać na podstawie dochodu i sytuacji wiekowej. - następnie korzystam z porównywarki Morgen & Morgen, aby znaleźć odpowiednie towarzystwo. I teraz dochodzi ten pewien stopień niezależności, ponieważ w porównywarce znajdują się praktycznie wszystkie towarzystwa. Nie ma tam tych, gdzie jako pośrednik nie można zawierać umów lub nie są związane z grupą takie jak Cosmos, Europa, Hannoversche Leben, Debeka, Huk24. Resztę potrafię obsłużyć i to właśnie robię, ponieważ podczas rozmowy z klientem widzi on, które towarzystwo jest na górze w porównaniu. Zainteresowanie: A jak robią to inni doradcy finansowi i ubezpieczeniowi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata