Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: M.A.X. Automation AG

Napisany przez beta
Frankfurt: MXH https://www.max-automation.de Informacje są skąpe. Restrukturyzacja wydaje się udana, udało się odwrócić sytuację. Zwróciłem na to uwagę na forum Crash... niestety zawsze niski wolumen. Dawniej znana jako M.A.X. Holding AG. Jeden z moich ulubionych w 2006 roku. Zerknijcie proszę na to... czy coś przeoczyłem? (Przyszłość powinna być udostępniona niedługo) https://www.aktiencheck.de/suche.m?type=news&suchbegriff=mxh 3 lata Pozdrowienia

Napisany przez beta
! 30. czerwca 2005 ! https://www.aktienboard.com/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=2551

Napisany przez beta
Dziś ogłoszenie ad-hoc: Wstępne dane na dzień 31.12.2005 - Prognozy przekroczoneDüsseldorf, 26 stycznia 2006 - M.A.X. Automation AG w roku obrotowym 2005 zwiększyła obroty koncernu według wstępnych, jeszcze niezweryfikowanych obliczeń na ponad 165 mln euro. Oznacza to wzrost o co najmniej 23% w porównaniu do ubiegłorocznego wyniku (134,0 mln euro). Wynik koncernu przed odsetkami i podatkami (EBIT) grupy automatyki i budowy maszyn przekroczył 9 mln euro (2004: 6,4 mln euro). Tym samym przewyższono jeszcze raz w górę poprawioną prognozę roczną z grudnia 2005 roku (obroty: ponad 160 mln euro, EBIT: 8,5 mln euro).W czwartym kwartale koncern odnotował żywe zainteresowanie zamówieniami. Spółki M.A.X. Automation w pewnym stopniu skorzystały z dobrej koniunktury w budownictwie maszynowym i rosnącego trendu popytu krajowego. W całym roku 2005 zamówienia wzrosły znacząco o około 26% do około 184 mln euro (2004: 145,8 mln euro). Stanowi to solidną podstawę dla kontynuacji pozytywnego rozwoju obrotów i wyników koncernu w roku 2006.Kontakt: M.A.X. Automation AG,Königsallee 30, 40212 DüsseldorfTel.: +49 - 211 - 90 99 1 - 0M.A.X. Automation AGKönigsallee 3040212 DüsseldorfNiemcyISIN: DE0006580905WKN: 658090

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Beta, ale po wzroście z 1,20 do 2,20 euro w ciągu ostatnich 12 miesięcy, oczekujesz, że teraz kupię? Chyba żartujesz! Następnym razem podaj poradę wcześniej! Lancelot

Napisany przez beta
Lancelot pisze: Następny wskazówka przedtem!
Ależ oczywiście, Lancelocie. Mówię poważnie. 2006 to jeszcze trochę potrwa.... Krótka informacja była tu kiedyś, np.: https://forum.cash.ch/~Board3/read?100936,7 Pozdrowienia

Napisany przez beta
Mała spółka radzi sobie świetnie. Informacje są rzadkie, a lepsza strona internetowa wciąż się nie pojawiła, ale mimo to: dalej trzymam kciuki! :lol: Pozdrowienia ----------- ARIVA.DE 11:34 01.03.06 Firma M.A.X. Automation AG zdołała dziś rano wzrosnąć o 8,81% do 2,84 euro. Spółka jest holdingiem grupy przedsiębiorstw posiadającej obecnie 16 udziałów. M.A.X. Automation AG nabywa, zarządza i zbywa udziały w przedsiębiorstwach stanowiących co najmniej 10% kapitału danej firmy. Firma skupia się głównie na przedsiębiorstwach i transakcjach handlowych w specjalizowanych dziedzinach maszyn i budowy urządzeń. Spółka ta jest holdingiem dla sektora średniego biznesu, którego celem jest długotrwałe utrzymywanie i rozwijanie udziałów. Odpowiedzialność operacyjna pozostaje głównie w rękach poszczególnych przedsiębiorstw, a holding zajmuje się jedynie minimalnymi czynnościami administracyjnymi oraz kontrolą, a także doradztwem w finansowaniu i strategicznych celach. Dzięki temu spółki zależne mogą skupić się na swoim podstawowym biznesie. W 2004 roku zakres działalności został zmniejszony z czterech obszarów biznesowych do dwóch: automatyzacji procesów produkcyjnych oraz maszyn i budowy urządzeń. Według wstępnych wyników zakończonego roku podatkowego, prognozy ogłoszone w grudniu zostały ponownie przewyższone. Obroty wzrosły do 165 mln euro, a EBIT wynosi 9 mln euro. Zamówienia na rok 2005 również znacząco wzrosły do kwoty 184 mln euro, co stanowi dobrą podstawę do kontynuowania pozytywnego trendu wzrostu obrotów i zysków.

Napisany przez beta
Kontynuując z sukcesem, zmiana kierunku udana, perspektywy solidne. Teraz ponownie ma zostać wypłacona dywidenda.... Nadal zaniedbany aktywny zewnętrzny, ....jeśli to się nie zmieni, to chyba w dalszym ciągu pozostanę ... Pozdrowienia ------------------------------ 31.03.2006 - 14:09 Komunikat prasowy: M.A.X. Automation AG - Wyniki roczne/Dywidenda M.A.X. Automation AG / Wyniki roczne/Dywidenda 31.03.2006 Komunikat prasowy zgodnie z § 15 WpHG przekazany przez DGAP - firma EquityStory AG. Za treść komunikatu odpowiedzialny jest emitent. --------------------------------------------------------------------------- Düsseldorf, 31 marca 2006 -Po udanym roku obrotowym 2005, M.A.X. Automation AG planuje wznowienie wypłaty dywidendy, ostatnio wypłaconej w roku 1999. Zysk netto spółki wynosi 3,4 mln euro, po odliczeniu straty bilansowej z poprzedniego roku w wysokości 2,9 mln euro oraz wypłacie z zysków zatrzymanych w wysokości 0,9 mln euro pozostaje zysk bilansowy w wysokości 1,34 mln euro. Zarząd proponuje wypłatę kwoty odpowiadającej zyskowi bilansowemu M.A.X. Automation AG, co daje 5 centów euro na akcję. Grupa automatyki i budowy maszyn będzie pierwszy raz przedstawiała skonsolidowane sprawozdanie finansowe zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej (IFRS) za rok obrotowy 2005 (dane za poprzednie okresy zostały dostosowane). W sprawozdaniu FAWEMA Maschinenfabrik GmbH & Co. KG zostanie ujęta jako „zaniechana działalność” zgodnie z IFRS 5, ze względu na przeprowadzoną w marcu 2006 r. sprzedaż spółki. M.A.X. Automation osiągnęła w roku 2005 (bez FAWEMA) konsolidowany przychód w wysokości 156,9 mln euro. Jest to wzrost o 26,5 % w porównaniu do poprzedniego roku, gdzie wynosił on 124,1 mln euro. Wzrost przychodów związany jest głównie z dynamicznym rozwojem w podstawowym segmencie automatyzacji procesów produkcyjnych. Dochody ze sprzedaży w segmencie budowy maszyn i instalacji pozostały na poziomie z poprzedniego roku. Wstępny zysk operacyjny przed odsetkami i podatkami (EBIT) wzrósł z 8,4 mln euro o około 33 % do około 11,2 mln euro, co jest przekracza wzrost przychodów. Wynik roczny przed udziałami mniejszościowych udziałowców poprawił się o około 50,9 %, z 3,7 mln euro na około 5,6 mln euro. Ze względu na silny napływ zamówień w 2005 r. w wysokości 167,7 mln euro (w porównaniu z 136,5 mln euro rok wcześniej), oczekujemy, że w tym roku będziemy kontynuować udaną ścieżkę rozwoju zysków z poprzedniego roku. -----------------------------------

Napisany przez beta
Tylko dla przypomnienia: https://www.finanztreff.de/ Symbol MXH Tam znajdziesz kilka rekomendacji :-)

Napisany przez Springer
beta pisze: Tylko na przypomnienie: https://www.finanztreff.de/ Symbol MXH Tam są pewne rekomendacje :-)
Trafiłem na Twój wątek i oto jest użyteczny link do moich ulubionych. Dzięki

Napisany przez beta
Nie możesz być poważny! Nächstmal der Tipp vorher! Lancelot äääätsch.... :evil: Sprzedałem pierwszą trzecią część. Reszta jest praktycznie za darmo. Do widzenia

Napisany przez beta
M.A.X. skorygował, jak się spodziewano. 3,10€ moim zdaniem to możliwość wejścia. Jednakże 2,80€ nie jest wykluczone. Nie będę dokupywać, nadal mam dwie zielone długoterminowe transze. Chciałem tylko przypomnieć.... Pozdrowienia https://www.max-automation.de/ ----------------------------------------------------------- 16.10.2006 - 14:36 Uhr Komunikat prasowy DGAP: M.A.X. Automation AG konkretyzuje prognozę: M.A.X. Automation AG / Rozwój sprzedaży 16.10.2006 Komunikat prasowy zgodnie z § 15 WpHG przekazany przez DGAP - firma należąca do EquityStory AG. Za treść komunikatu odpowiada emitent. Düsseldorf, 16 października 2006 - M.A.X. Automation AG zanotuje znaczący wzrost w roku obrotowym 2006. Na podstawie wstępnych danych za trzeci kwartał międzynarodowy specjalista ds. automatyzacji konkretuje prognozę na cały rok. Zgodnie z tym, w 2006 roku spodziewany jest konserwatywny obrót koncernu w wysokości około 175,0 mln euro, co oznacza wzrost o 11,5% w porównaniu z poprzednim rokiem (2005: 156,9 mln euro). Zyski wzrosną bardziej intensywnie. Zysk netto przed udziałami osób trzecich powinien wynieść co najmniej 7 mln euro, co oznacza wzrost o 25% w porównaniu z rokiem poprzednim (2005: 5,6 mln euro). Prognoza dotyczy aktualnego portfolio inwestycyjnego. Do tego wzrostu przyczynia się pozytywny rozwój we wszystkich obszarach działalności, zwłaszcza w podstawowym segmencie automatyzacji procesów produkcyjnych. Szczególnie dynamiczny przebiega rozwój w obszarze środowiska, gdzie M.A.X. Automation odnotowuje ciągły, silny wzrost obrotów i wyników. Ostateczne sprawozdanie za trzeci kwartał zostanie przedstawione na początku listopada. --------------------------------------------------------------------------- Język: niemiecki Emitent: M.A.X. Automation AG

Napisany przez beta
Dziś znowu skok, żadnych nowości. Wreszcie nowa strona internetowa, ..... trochę więcej przejrzystości: https://www.maxautomation.de/ Pozdrowienia

Napisany przez beta
Moja mała spółka o małej kapitalizacji nadal dobrze sobie radzi....... ---------------------------------- 04.12.2006 - 11:05 Uhr M.A.X. Automation osiąga rekordowy wynik zamówień w segmencie rynku środowiskowego 04.12.2006 Düsseldorf, 4. grudnia 2006 r. - M.A.X. Automation AG zwiększyła tempo wzrostu w segmencie rynku środowiskowego. Spółka inwestycyjna Vecoplan Maschinenfabrik GmbH & Co. KG, międzynarodowy specjalista w zakresie dostarczania urządzeń do rozdrabniania, transportu i przetwarzania odpadów oraz surowców wtórnych, osiągnęła w listopadzie 2006 r., wraz z jej amerykańskim oddziałem Vecoplan LLC, wpływy z zamówień w wysokości około 11 mln euro. Jest to najwyższy poziom zamówień, jaki kiedykolwiek osiągnięto w tej spółce inwestycyjnej w ciągu jednego miesiąca; stanowi to wzrost o ponad 40% w porównaniu z już wysokim średnim poziomem poprzednich dwunastu miesięcy. W segmencie rynku środowiskowego M.A.X. Automation odnotowuje silny wzrost popytu na swoje główne rynki w Europie i USA. Coraz ważniejszym klientem staje się przemysł cementowy, w którym Vecoplan akwiruje zamówienia o wartości 1,4 mln euro tylko w listopadzie. Dzięki temu Vecoplan osiągnie w 2006 r. rekordowe wyniki pod względem obrotu i wyniku netto, z obrotem i wynikiem netto rosnącymi o dwucyfrowy procent. ---------------------------- Pozdrowienia

Napisany przez Springer
....MAX technicznie utworzył spodek i teraz zainicjował odwrócenie trendu. Tytuł pozostaje pod obserwacją:

Napisany przez beta
Przepraszam, co to znaczy...? Co oznacza spodek? Zainicjowany zwrot trendu? Twój sąd dotyczący luki? Od pewnego czasu jestem związany z tym tytułem, ale nie mam pojęcia o wykresach. Będę wdzięczny za krótkie wyjaśnienie. Pozdrowienia.

Napisany przez Springer
beta pisze: Przepraszam, co to znaczy...? Co to jest spodek? Czy uwaga na zwrot trendu? Twój obiekt analizy to dlaczego? Od dłuższego czasu zajmuję się tym tytułem, ale nie mam pojęcia o wykresach. Byłbym wdzięczny za krótkie wyjaśnienie. Pozdrowienia.
Hej Beta, przepraszam, nie miałem zamiaru pisać w zagadkach. Zwróciłem uwagę na Twój wątek w zeszłym roku, ponieważ sam byłem zainteresowany inwestowaniem. Śledzę MAX odrobinę. Następnie ponownie przyjrzałem się wykresowi i jako fan wykresów (nie fanatyk :wink:), zauważyłem interesującą formację w cenie: spodek. Oto co się dzieje. Formacja zaczyna się od spadających cen, po prostu stopniowo spadają z wolumenami. Następnie cena zaczyna powoli wzrastać, tak jak powoli spadała, aż utworzy się forma przypominająca talerz. Jeśli cena przekroczy brzeg talerza (idealnie przy większych obrotach), to sygnał zakupu. Cena praktycznie wzrosła ponad brzeg talerza. Ważne jest, aby brzeg talerza przebiegał jak najbardziej poziomo. Utworzony jest zatem spodek, patrz na obrazek. Mam nadzieję, że w miarę jasno wyjaśniłem co, jak, gdzie, nie jest to takie proste do wyrażenia w słowach. Sprawdź jeszcze raz oryginalny wykres, który zamieściłem, wtedy obraz nabierze sensu. Co sądzisz, albo jak oceniasz tytuł na rok 2007? Bardzo by mnie to interesowało.

Napisany przez beta
Dziękuję za wyjaśnienie. Znalazłem coś jeszcze na temat filiżanki, w jednym z forum ze skrzynką pocztową: Post / Posting Nr. 40: "https://finanzen.ariva.de/board/193109/thread.m?page=1&a=_hot&nr=193109" Jakiś czas temu trafiłem raczej przypadkowo na tę wartość. Były gdzieś w okolicach 1,50 €. Kiedyś przechodzili prawie bankructwo, błędne inwestycje i megalomania w zarządzie. Następnie stali się przypadkiem do sanacji. W międzyczasie udało się odwrócić sytuację, sprzedano inwestycje śmieciowe, ..... Skupienie się na podstawowym biznesie, jak to się ładnie mówi: Automatyka przemysłowa i środowiskowa. Społki inwestycyjne mogły skorzystać z wielu małych ustaw rządzących ówczesnym rządem czerwonych i zielonych, zwłaszcza w obszarze recyklingu. (pamiętamy panty :mrgreen:) Dzisiaj (z CDU/CSU -SPD) znowu odnoszą sukces. MŚP są coraz bardziej wspierane... to nie szkodzi MXH :-) Pozytywne: - Generalnie można powiedzieć, że niemieccy producenci maszyn cieszą się doskonałą renomą na całym świecie. Grupa M.A.X. Automation AG osiąga około 1/3 swojego obrotu za granicą. Istnieje jeszcze potencjał, zwłaszcza w Europie Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej. - Technologia ochrony środowiska jako filar: Czy to biogazownie, kruszenie, recykling, technika transportu, itp. Nikt się nie obejdzie bez tego. Portfolio inwestycyjne obejmuje szeroki zakres, jeśli chodzi o oferowanie procesów produkcyjnych i automatyki. - Sprawny, doświadczony zarząd. Przynajmniej robią wrażenie, że potrafią zarządzać pieniędzmi. Kolejne inwestycje są oczywiste. Przejmują inicjatywę w zakresie wzrostu. - Analitycy jeszcze nie skoczyli na ten pociąg. Tytuł nie jest zbyt znany, chociaż ostatnio fundusze zwiększają swoje udziały w M.A.X. Negatywne: Nic nie chcę słyszeć, jestem zainwestowany Dla mnie MXH byłby długoterminową jasną decyzją (w ostatnich dniach trochę zyskał, może jeszcze raz będzie można go dostać za 4 €). Dane dotyczące akcji: "https://aktien.onvista.de/snapshot.html?ID_OSI=82669" Skrzynka pocztowa: Pozdrawiam

Napisany przez Springer
Rzeczywiście, twój długi wykres linkowany jest bardzo interesujący. Ciekawe, jak również tam mogłaby ukształtować się spodek. Naprawdę miałeś dobrą rękę, Chapeaux. Jeszcze nie jestem na tyle odważny, żeby coś tam sprzedać, ponieważ wiele papierów jest dla mnie interesujących. Zajrzę bliżej do oceny, ale to nadal pozostaje moim faworytem do zaangażowania. Dzięki, Beta.

Napisany przez Springer
Tutaj kilka interesujących informacji: WSK06/07 wynosi 12, co wydaje się dość korzystne dla branży maszynowej. Rentowność dywidendy nie powala, wynosząca około 1,8%. Natomiast bardziej interesujący jest współczynnik beta (nie, nie chodzi o Ciebie jako użytkownika Beta :mrgreen:), który wynosi zaledwie 0,73 na ostatnie 250 dni (w porównaniu z indeksem wydajności MDAX). Ogólnie uważam, że produkty w połączeniu z wykresem i wskaźnikami są dość atrakcyjne.

Napisany przez beta
DGAP-Adhoc: M.A.X. Automation AG: M.A.X. Automation realizuje cele dotyczące sprzedaży i zysków w 2006 r. M.A.X. Automation AG / Wyniki wstępne 05.02.2007 10:15 Komunikat ad hoc zgodnie z § 15 WpHG przekazany przez DGAP - firma z grupy EquityStory AG. Emitent jest odpowiedzialny za treść komunikatu. Düsseldorf, 5 lutego 2007 r. - M.A.X. Automation AG osiągnęła wstępnie obliczony w ciągu roku biznesowego 2006 skonsolidowany obrót na poziomie około 180 mln euro, co oznacza przekroczenie wartości z poprzedniego roku w wysokości 156,9 mln euro o około 15%. Obrót spółki przewyższył tym samym założoną w październiku wartość docelową około 175 mln euro. Zysk netto spółki przed udziałami osób trzecich zwiększył się z poziomu 5,6 mln euro w poprzednim roku o ponad 40% do co najmniej 8 mln euro, co oznacza znaczne zwiększenie w stosunku do obrotu. Mimo to zysk przekroczył założoną w październiku prognozę co najmniej 7 mln euro. Skumulowane zamówienia grupy automatyki wyniosły około 220 mln euro w 2006 r., co oznacza wzrost o około 31% w porównaniu z poprzednim rokiem, w którym wyniosły one 167,7 mln euro. Na podstawie bardzo dobrej sytuacji zamówień, zwłaszcza w dynamicznie rozwijającym się obszarze środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem nowej działalności dotyczącej instalacji biogazowych, zarząd prognozuje wzrost skonsolidowanego obrotu grupy na rok 2007 powyżej 200 mln euro oraz dalszą poprawę zysku netto. ----------------------------------------------- To wszystko, pozdrowienia

Napisany przez Springer
Moja teoria faktycznie się sprawdziła :mrgreen:, zauważyłem formację poniżej 4,5 EUR i dzisiaj krótko osiągnęła 5 EUR. Formacja powstała jak z podręcznika :wink: Szkoda tylko, że nie mam w tym udziału :cry:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata