Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo maXX 7 lat - chcę swoje pieniądze.

Napisany przez Helmut
Cześć, moi rodzice podpisali dla mnie w lipcu 2003 roku umowę na Bausparvertrag DMaxx z oprocentowaniem 5%. Czas trwania: 7 lat Kwota umowy: 14000 € Miesięczna wpłata: 43€ Raty spłaty: 84€ Chciałem teraz otrzymać oszczędzone pieniądze wraz z bazowym oprocentowaniem w wysokości 2% w lipcu 2010 roku i zrezygnować z kredytu, co miałoby mi przynieść dodatkową premię w wysokości 2,25%. Teraz dowiedziałem się od mojego doradcy, że data przyznania kredytu została przesunięta o kilka lat, ponieważ nie oszczędziłem jeszcze 40% kwoty umowy Bausparvertrag. Jako rozwiązanie zaproponował mi: a) wpłatę specjalną w wysokości około 2200€, aby osiągnąć poziom 40%, w takim przypadku następna data przyznania kredytu byłaby jednak dopiero pod koniec listopada 2011 roku. b) zwiększenie raty spłaty z 84€ na 300€, wtedy data przyznania kredytu miałaby miejsce zgodnie z planem po upływie 7 lat, czyli w lipcu 2010 roku. c) Zmniejszenie kwoty umowy Bausparvertrag i zrezygnowanie z premii. Ponieważ chcę otrzymać moje pieniądze możliwie szybko, rozwiązanie b) wydaje się dla mnie najlepsze. Jednakże nie mogę tego zrozumieć. Dlaczego można ustalić/zmienić ratę spłaty, skoro nie jest jeszcze jasne, czy wezmę kredyt czy nie? Ma to bowiem duży wpływ na datę przyznania kredytu. Zapewnił mnie, że zostanę zapytany 4 tygodnie przed datą przyznania kredytu, czy chcę wziąć kredyt i wówczas powinienem zrezygnować z niego według mojego życzenia, a 2% + 2,25% premii zostaną wypłacone w lipcu 2010 roku. Zmiana raty spłaty nie obliguje do wzięcia kredytu. Brzmi to dobrze, wpisując w system ratę spłaty w wysokości 300€ zamiast 84€, zrezygnować z kredytu przed datą przyznania i tym samym oszczędzać kilka lat do prawdziwej daty przyznania kredytu? Dla mnie jest to trudne do zrozumienia, o czym mu też powiedziałem. Jego odpowiedzią było: masz rację. Nie chcę podejmować złej decyzji, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Gdyby nam powiedziano jako laikom, że nie osiągniemy nawet 40%, to moglibyśmy wtedy ustawić kwotę umowy Bausparvertrag na 10000€ lub zwiększyć miesięczną wpłatę, aby teraz nie mieć problemów z nieosiągnięciem 40%. Dziękuję za każdy komentarz Helmut

Napisany przez NaTwoim13
Fikcyjnie patrząc, większa stopa spłaty prowadzi do szybszej alokacji, ponieważ środki pobrane z grupy wracają szybko. Nie mogę ocenić, czy to dotyczy również przydziałów premiowych. W zasadzie oszczędności i okresy trwania różnią się w przypadku przydziałów premiowych i pożyczek. Jednak nie rozumiem, dlaczego w wersji B) wpłata nie jest wymagana?? Może tak być tylko wówczas, gdy konieczne jest uzupełnienie i zatrzymanie zwiększenia stopy spłaty. Wiele zmian umów (np. podziału i obniżenia) prowadzących do szybszych przydziałów, oznacza rezygnację z premii w przypadku wielu kas oszczędności budowlanej, co ma sens tylko wtedy, gdy chcę pożyczkę i i tak nie potrzebuję premii. Podwyższone wpłaty są możliwe tylko przy rezygnacji z premii! W ten sposób oszczędzanie budowlane stało się dla mnie w pewnych przypadkach oszustwem, ponieważ klientom sprzedano coś innego na początku lat 90.!!!!!

Napisany przez Gerd
Cześć Zaletą Dispo maXX jest brak minimalnego oszczędzania. Oszczędności z budowy mogą być wypłacone wraz z premią za oszczędzanie. Warunkiem jest okres oszczędzania przez 7 lat. Nawet jeśli nie zrealizujesz swoich planów budowlanych, wybrałeś właściwą opcję z Dispo maXX: Na końcu okresu oszczędzania całkowity zwrot z inwestycji wzrasta, gdy zrezygnujesz z kredytu budowlanego i okres trwania umowy wynosi co najmniej 7 lat, zależnie od przebiegu rentowności obrotu aż do 4,0% 3).

Napisany przez ADMCI4
Gerd pisze: Cześć Zaletą Dispo maXX jest brak minimalnej oszczędności. Środki oszczędnościowe związane z budową mogą być wypłacone razem z odsetkami premiowymi. Warunkiem jest okres oszczędzania wynoszący 7 lat. Nawet jeśli nie zrealizujesz swoich planów budowlanych, dokonując wyboru Dispo maXX, podejmujesz właściwą decyzję: Na końcu okresu oszczędzania całkowity poziom odsetek wzrasta przy rezygnacji z pożyczki budowlanej i okresie trwania umowy wynoszącym co najmniej 7 lat w zależności od zmienności oprocentowania do nawet 4,0%3).
W przypadku starych umów warunki są trochę inne... ...w przypadku §3 (2) oprocentowanie Jeśli budujący oszczędza przez co najmniej 7 lat i po przyznaniu kredytu budowlanego zdecyduje się na jego rezygnację, całkowite oprocentowanie środków oszczędnościowych związanych z budową wstecznie od początku umowy wzrasta do 4,25% rocznie. Warunki obejmują zatem nie tylko 7 lat, ale także akceptację przydzielenia (czyli umowa musi najpierw być gotowa do przydzielenia)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata