- czw kwie 01, 2010 11:48 am
Cześć,
moi rodzice podpisali dla mnie w lipcu 2003 roku umowę na Bausparvertrag DMaxx z oprocentowaniem 5%.
Czas trwania: 7 lat
Kwota umowy: 14000 €
Miesięczna wpłata: 43€
Raty spłaty: 84€
Chciałem teraz otrzymać oszczędzone pieniądze wraz z bazowym oprocentowaniem w wysokości 2% w lipcu 2010 roku i zrezygnować z kredytu, co miałoby mi przynieść dodatkową premię w wysokości 2,25%.
Teraz dowiedziałem się od mojego doradcy, że data przyznania kredytu została przesunięta o kilka lat, ponieważ nie oszczędziłem jeszcze 40% kwoty umowy Bausparvertrag.
Jako rozwiązanie zaproponował mi:
a) wpłatę specjalną w wysokości około 2200€, aby osiągnąć poziom 40%,
w takim przypadku następna data przyznania kredytu byłaby jednak dopiero pod koniec listopada 2011 roku.
b) zwiększenie raty spłaty z 84€ na 300€, wtedy data przyznania kredytu miałaby miejsce zgodnie z planem po upływie 7 lat, czyli w lipcu 2010 roku.
c) Zmniejszenie kwoty umowy Bausparvertrag i zrezygnowanie z premii.
Ponieważ chcę otrzymać moje pieniądze możliwie szybko, rozwiązanie b) wydaje się dla mnie najlepsze. Jednakże nie mogę tego zrozumieć.
Dlaczego można ustalić/zmienić ratę spłaty, skoro nie jest jeszcze jasne, czy wezmę kredyt czy nie? Ma to bowiem duży wpływ na datę przyznania kredytu.
Zapewnił mnie, że zostanę zapytany 4 tygodnie przed datą przyznania kredytu, czy chcę wziąć kredyt i wówczas powinienem zrezygnować z niego według mojego życzenia, a 2% + 2,25% premii zostaną wypłacone w lipcu 2010 roku.
Zmiana raty spłaty nie obliguje do wzięcia kredytu.
Brzmi to dobrze, wpisując w system ratę spłaty w wysokości 300€ zamiast 84€, zrezygnować z kredytu przed datą przyznania i tym samym oszczędzać kilka lat do prawdziwej daty przyznania kredytu?
Dla mnie jest to trudne do zrozumienia, o czym mu też powiedziałem. Jego odpowiedzią było: masz rację.
Nie chcę podejmować złej decyzji, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Gdyby nam powiedziano jako laikom, że nie osiągniemy nawet 40%, to moglibyśmy wtedy ustawić kwotę umowy Bausparvertrag na 10000€ lub zwiększyć miesięczną wpłatę, aby teraz nie mieć problemów z nieosiągnięciem 40%.
Dziękuję za każdy komentarz
Helmut