Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prawo do kasy emerytalnej w razie śmierci.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... Od dwudziestu lat sumiennie płacę składki do funduszu emerytalnego mojego pracodawcy, i suma ta jest już dość pokaźna. Ponieważ nie jestem żonaty, mam tylko partnerkę życiową i nie mam dzieci, chciałbym wiedzieć, co się stanie z moim funduszem emerytalnym w przypadku mojej śmierci. Jeśli umrę zanim w ogóle nastąpi jakakolwiek wypłata, kto wtedy odniesie korzyść z oszczędzonej przeze mnie emerytury? Czy mogę zadbać o to, aby moja partnerka życiowa otrzymała te pieniądze, i jeśli tak, przez jak długo będzie miała do nich prawo? Pozdrowienia, Brownie70

Napisany przez Gerd
Cześć Praca zawodowa nie jest zazwyczaj dziedziczalna. Możliwe jest jednak dodanie opcji ubezpieczenia na wypadek śmierci. Aby to zrobić, skontaktuj się ze spółką zarządzającą funduszem emerytalnym.

Napisany przez fvf-makler
Oczywiście, środki z funduszu emerytalnego są dziedziczalne. Jednakże tylko w ograniczony sposób. Dlatego ważne jest, aby nie podawać nieprawdziwych informacji tylko po to, aby opublikować wpis. Proszę sprawdzić warunki swojej umowy (zazwyczaj w dodatkowym porozumieniu) lub zasięgnąć informacji bezpośrednio w funduszu emerytalnym, aby dowiedzieć się, pod jakimi warunkami możliwe jest dziedziczenie. Zgodnie z § 3.63 EStG jest to: - pozostający przy życiu małżonek/ partner życiowy (zgodnie z ustawą o związkach partnerskich) - dzieci uprawnione do zasiłku rodzinengo - osoba wskazana w odrębnej pisemnej dyspozycji, żyjąca w związku zbliżonym do małżeństwa (powinna zostać zgłoszona na piśmie funduszowi emerytalnemu za życia) W związku z tym istnieje kilka możliwości dziedziczenia zgromadzonych środków, trzeba tylko działać odpowiednio wcześnie i sprawdzić świadczenia dla pozostałych w sposób aktualny. fvf-makler

Napisany przez Gerd
Witaj Dlatego nie oferujemy: żadne półprawdy tylko po to, aby opublikować post. Dokładnie tak. Patrz poniżej. Ścieżka nawigacyjna: Strona główna ›› Wiedza ›› Ubezpieczenia ›› Emerytury pracownicze ›› FAQ dot. emerytur pracowniczych EP: Pytania i odpowiedzi Jaka jest różnica pomiędzy § 40b a § 3 Nr. 63 ustawy o podatku dochodowym (EStG)? I które z nich jest teraz lepsze? Wsparcie zgodnie z § 40b EStG przysługuje jedynie dla obietnic dotyczących emerytur pracowniczych w ścieżce realizacji ubezpieczenia bezpośredniego i kasy emerytalnej, które zostały złożone do końca 2004 roku. (Dla obietnic złożonych od 2005 r. to wsparcie nadal jest możliwe w przypadku kasy emerytalnej finansowanej na zasadzie składki.) Wsparcie według § 40b EStG oznacza, że składki do wysokości 1.752 euro rocznie są opodatkowane ryczałtowo 20 procentami plus opłatą solidarnościową i podatkiem kościelnym. Przy wyliczaniu średniej składki do wysokości 2.148 euro opodatkowanie wynosi 20 procent (§ 40 b ust. 2 zd. 2 EStG). Emerytury są opodatkowane na podstawie udziału w zyskach zgodnie z § 22 zd. 1 nr 1 EStG. Wsparcie zgodnie z § 3 Nr. 63 EStG obejmuje emerytury pracownicze w ścieżkach realizacji ubezpieczenia bezpośredniego (od 2005 r.), kasy emerytalnej i funduszu emerytalnego. Tu można rocznie przeznaczyć cztery procent gwarantowanego wynagrodzenia (plus kwota dopłaty w wysokości 1.800 euro) z nieopodatkowanych dochodów. Jednak wypłaty są opodatkowane według § 22 zd. 1 nr 5 EStG, co oznacza pełne opodatkowanie, a nie tylko udziałem w zyskach. Nie można udzielić jednoznacznej i ogólnej odpowiedzi na pytanie, która forma wsparcia jest lepsza. Porównując rozmiary składek brutto do emerytur netto po opodatkowaniu, można szybko zauważyć w konkretnym przypadku, która ścieżka wsparcia przy równych nakładach daje wyższą emeryturę, ale w tej kwestii kluczowe znaczenie ma to, jaki podatek dochodowy płaci dana osoba jako emeryt. Ogólnie można powiedzieć, że dla osób wchodzących na emeryturę w młodym wieku opodatkowanie zgodnie z § 40b powinno być korzystniejsze, jeśli stawka podatkowa wynosi 30 procent i więcej. Ponieważ w tym przypadku emerytury są opodatkowane jedynie udziałem w zyskach. Dla niskich stawek podatkowych zaleca się natomiast korzystanie z § 3 Nr. 63, ponieważ pełne opodatkowanie zgodnie z § 22 zd. 1 bNr. 5 EStG nie wpływa wtedy tak mocno, a w nawarstwieniu nie trzeba płacić podatku ryczałtowego. Z kolei dla osób wchodzących na emeryturę w późnym wieku, które korzystają z ulgi w postaci odciążenia zgodnie z § 24a EStG w odpowiedniej wysokości, zazwyczaj bardziej korzystne jest wsparcie zgodnie z § 3 Nr. 63. Jeżeli preferowane jest wypłata kapitałowa, to z pewnością korzystniejszy jest § 40b EStG, ponieważ przy spełnieniu określonych warunków możliwa jest zwolniona podatkowo wypłata kapitału. Jest to szczególnie interesujący aspekt dla wielu pracowników w kontekście ochrony przed skutkami śmierci. Jako ubezpieczenie bezpośrednie według starego prawa, a więc § 40b EStG, jest szczególnie popularnym środkiem realizacji dla osób samotnych, zwłaszcza jeśli chodzi o przekształcanie wynagrodzenia. Ponieważ istnieje możliwość wyznaczenia innej osoby niż małżonek lub partner życiowy lub pozostające dzieci jako beneficjentów w przypadku śmierci. W przypadku przekształcania wynagrodzenia za pośrednictwem funduszu wsparcia lub kasy emerytalnej, na przykład, nie jest to możliwe. Śmierć pracownika oznacza zazwyczaj, że jego przekształcone wynagrodzenie pozostaje w funduszu wsparcia lub kasie emerytalnej i w efekcie korzysta z niego wspólnota zatrudnionych tam pracowników. Ta strona jest dla wielu osób samotnych zrozumiałą przeszkodą w decyzji o przekształcaniu wynagrodzenia za pośrednictwem funduszu wsparcia lub kasy emerytalnej. W przypadku ubezpieczenia bezpośredniego według starego prawa nie było to problemem. Ten punkt zmienił się dla nowych obietnic z 2005 r.; dotyczy to ubezpieczenia na wypadek śmierci według wąskiego pojęcia osób uprawnionych do pobierania renty (małżonek, dzieci, partner życiowy).

Napisany przez fvf-makler
Przepraszam, ale osoba zadająca pytanie zdecydowanie twierdzi, że od ponad 20 lat wpłaca do funduszu emerytalnego (prawdopodobnie chodzi o umowę 3.63). Reguły dziedziczenia, o których wspomniałem, są tutaj. Osoba zadająca pytanie powinna określić, o jaki konkretnie rodzaj umowy chodzi. fvf-makler

Napisany przez Gerd
To prawda. W takim przypadku partner życiowy jest pominięty, jeśli partner (bez podawania nazwiska) nie jest wyraźnie wymieniony w umowie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata