Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Kupno i sprzedaż złota

Napisany przez zerocool90
Cześć, jestem nowy na forum, mam trochę nadwyżki pieniędzy i chciałbym je zainwestować w złoto. Chciałbym móc je sprzedać w razie potrzeby, gdy znowu zabraknie mi pieniędzy. Wiem, że cena zależy od kursu. Moje pytania to: Gdzie najlepiej kupić złoto (online/bankowo,...)? Gdzie najlepiej je sprzedać (z możliwie niskimi opłatami)? W jakiej wielkości najlepiej kupić złoto (waga)? Jak to wygląda z urzędem skarbowym, czy muszę zapłacić podatki? P.S. Przeczytałem inne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam ZeroCool90. P.P.S. Trochę rozejrzałem się na stronie BullionVault, ale opłaty są dość wysokie. Czy macie doświadczenie z nimi czy może macie jakieś alternatywy?

Napisany przez ADMCI4
Złoto należy w pierwszej kolejności kupować fizycznie. Złoto służy w pierwszej kolejności zabezpieczeniu przed istniejącym ryzykiem na rynkach finansowych. Ciekawe jest to, że za złotem nie stoi żadne obietnice ani długi innych osób, zawsze miało ono wartość przez ostatnie 5000 lat. To zostaje zniweczone, gdy nie odbierasz go fizycznie. Przechowywanie w własnym sejfie jest ok, ale nie na koncie złotym, w funduszu złota, ETF, Xetra-Gold lub czymkolwiek innym. Więc żadne BullionVault również. Jeśli sytuacja stanie się bardzo zła i naprawdę POTRZEBUJESZ złota, w ostateczności masz tylko papierowe zapewnienie, że gdzieś leży w Londynie. Jeśli kupujesz, wybierz fizyczny towar w swoje ręce. Dla małego inwestora zalecane są monety inwestycyjne, takie jak np. Krugerrand, o ile to możliwe w rozmiarze uncji. Są one międzynarodowo bardzo uznane i maksymalnie płynne. Można je zdobyć w każdym banku, obecnie niestety często tylko po wcześniejszym umówieniu i tylko tam, gdzie masz konto. Większość banków zakończyła sprzedaż złota w formie płytowej. W przeciwnym razie istnieją dobrzy sprzedawcy metali szlachetnych zarówno z salonami stacjonarnymi, jak i online. Krótke poszukiwanie w google powinno także otworzyć oczy na niektóre niemieckojęzyczne strony o złocie z większą ilością informacji.....

Napisany przez ProperSoul
zerocool90 pisze: Cześć, jestem nowy na tym forum. Mam teraz trochę dodatkowych pieniędzy, które chciałbym zainwestować w złoto. Jednak chciałbym móc je sprzedać w każdej chwili, gdy zabraknie mi gotówki. Jest mi jasne, że cena zależy od kursu. Moje pytania to: Gdzie najlepiej kupić złoto (online/bank,...)
Zazwyczaj w banku lub u handlowców metali szlachetnych online, np. TAKICH jak ten tutaj lub inni. Cytat od zerocool90 Gdzie najlepiej sprzedać je z powrotem (najlepiej minimalne opłaty) Na przykład u jubilera... Cytat od zerocool90 W jakim rozmiarze najlepiej kupować złoto (waga) Najlepiej w uncjach, jak już powiedział gość. Cytat od zerocool90 Jak to wygląda z urzędem skarbowym, czy muszę płacić podatki? O ile dobrze pamiętam, zakupy złota do 10 000 euro są anonimowe, dopiero powyżej tej kwoty urząd skarbowy zostaje poinformowany. Więcej informacji na temat opłat i warunków podatkowych znajdziesz na stronie, do której podałem link. Sam nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Cytat od zerocool90 PS. Przeczytałem inne tematy, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Pozdrowienia ZeroCool90 Mam nadzieję, że mogłem Ci pomóc :-) Cytat od zerocool90 P.P.S. Trochę się rozejrzałem na stronie BullionVault, opłaty są dość wysokie, czy macie z tym doświadczenie lub jakieś alternatywy? Tak jak powiedział gość, zawsze i tylko kupować złoto w formie fizycznej. Wszystko inne to obietnice na papierze... A jak wiemy, papier jest cierpliwy.

Napisany przez ADMCI4
hallo, guten tag, seit jahren habe ich gold bereits im besitz - und werde weiteres zukaufen - physisch natürlich, was sonst gold hat seine hösten stände beim preis noch lange nicht gesehen Im Interview - Edelmetall-Experte Walter K. Eichelburg : Beim Goldpreis gibt es keine Obergrenze - biallo.at lg anja

Napisany przez Svewa
Jakie jest wasze zdanie na temat planu oszczędzania w złocie? UNITED CIRCLE MANAGEMENT AG | Regensburg oferuje taki plan. Jednak opłata jednorazowa w wysokości 1500 euro wydaje mi się dość wysoka. Czy istnieją tańsze alternatywy?

Napisany przez e-toro.de.tl
Parę tygodni temu również nabyłem uncję złota, więc uważam, że jest to bardzo bezpieczna inwestycja, biorąc pod uwagę, że od początku 2009 roku cena złota wzrosła o prawie 50%, co stanowi imponujący wzrost wartości, zwłaszcza że ilość wydobywanego złota maleje. Pozdrawiam e-toro.de.tl (handel walutami)

Napisany przez Silberexperte
Wsparcie maleje, popyt rośnie. Problem zadłużenia jest tylko odsunięty, a niepewność w społeczeństwie jest wielka. To wszystko stanowi dobrą glebę pod złoto i srebro.

Napisany przez ADMCI4
Zakup złota bezpośrednio w Ghanie! Możesz NAPRAWDEK za pośrednictwem nas zakupić złoto w Ghanie, 25% zwrotu w 4 tygodnie Gwarantowane! Mamy umowy z kopalniami złota w Ghanie, a także możliwa jest wizyta na miejscu. Więcej informacji pod numerem 0170-6581493 lub 00233-206003566

Napisany przez dhaese
Jeśli kupisz złoto na BullionVault, nabywasz rzeczywisty posiadany fizyczny złoto, a nie złoto papierowe.

Złoto jest jednak przechowywane przez BullionVault zazwyczaj w certyfikowanej firmie skarbcowej Via Mat, a rezerwy złota regularnie poddawane są niezależnej kontroli audytorskiej. Na życzenie możesz również otrzymać dostawę swojego złota, ale wiąże się to z dodatkowymi opłatami.

Oczywiście zakup tzw. złota skarbcowego wymaga zaufania do danego dostawcy (lub jego kontrolerów). Jeśli przechowasz swoje złoto w domu, wiąże się to jednak z ryzykiem, zwłaszcza w czasach poważnych kryzysów. Ponadto sprzedanie złota może być wtedy uciążliwe i kosztowne, ponieważ potencjalny nabywca będzie musiał dokładnie obejrzeć złoto i zażąda znacznej obniżki ceny.

Złoto skarbcowe jest zazwyczaj tańsze niż zakup złotych monet, ponieważ przy złocie skarbowym inwestuje się w większe jednostki. Ogólna zasada to: im mniejsza jednostka złota, tym większa jest marża cenowa.

W Niemczech kilku dostawców (również banków) oferuje złoto skarbowe, tutaj znajdziesz porównanie cen.

Napisany przez Manni-Bode
No cóż, zawsze jest to kwestia związana z złotem. Obecnie trudno powiedzieć, czy kurs spada czy nie. Gdy coś staje się interesującą inwestycją, spekulanci są już na pokładzie. Myślę, że sensowne jest dobrze wymieszać swoje portfolio. PS: Złoto kupuje się fizycznie! Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho

Naja, z złotem zawsze jest to trochę trudne. Obecnie trudno powiedzieć, czy jego kurs spada, czy nie.

Gdzie jeszcze można to zrobić?

Kiedy coś staje się atrakcyjną inwestycją, spekulanci już są na pokładzie.

A co dokładnie robią spekulanci? Dlaczego to jest złe?

Złoto trzeba kupować fizycznie!

tak? Dlaczego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata