Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne z najlepszymi warunkami.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Ponieważ nie jestem kandydatem do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, obecnie rozglądam się na rynku ubezpieczeń publicznych. Nie jestem samozatrudniony i zarabiam około 3000 euro brutto. Dodatkowo zależy mi na wszechstronnej opiece medycznej, w ramach której także skorzystałbym z kilku metod leczenia alternatywnego, zgodnie z moimi potrzebami... Obecnie jestem ubezpieczony w Pronova BKK, z którą generalnie jestem zadowolony. Chciałbym jednak wiedzieć, kto oferuje więcej za te same pieniądze. Czy ktoś może polecić mi ubezpieczycieli zdrowotnych z dobrymi warunkami i świadczeniami? Pozdrowienia, K.G.

Napisany przez Elstmsteet_Hunt
Techniker Krankenkasse powinna być jedną z najlepszych (lub najlepszą) GKV. Podstawowe świadczenia są uregulowane i określone prawnie. TK oferuje obszerne dodatkowe usługi i świadczenia. KKH-Allianz oraz BKK Gesundheit również powinny oferować dobre dodatkowe usługi/świadczenia. Zawsze warto porównać dodatkowe świadczenia. Niektórzy bardziej cenią sobie alternatywne metody leczenia, inni dofinansowują kursy zdrowotne lub członkostwo w klubie fitness, etc... Inni zapewniają szczepienia zapobiegawcze poza zaleceniami RKI.

Napisany przez Gerd
Cześć Członkowie GKV niestety muszą zrezygnować z pewnych rzeczy przy opiece lekarskiej. Nie ma znaczenia, czy jest się ubezpieczonym dobrowolnie czy zgodnie z ustawą. Alternatywne metody leczenia są raczej wyłączone. Jeśli są oferowane, często podano dodatkowo, że muszą być oferowane przez lekarzy prowadzących. Obie wymienione tu kasy ubezpieczeniowe zdecydowanie plasują się w czołówce pod względem oferowanych usług.

Napisany przez MsHardy
Tak, dostałeś już kilka dobrych odpowiedzi tutaj. W zasadzie warto tutaj porównać ubezpieczenia. Najlepiej to zrobić przez wyszukiwarkę Google, albo zobacz tutaj: 321versicherung.de - Porównanie Ubezpieczeń | Najlepsze Ubezpieczenia | Test Zwycięzcy Ubezpieczenia Samochodowego | Test Ubezpieczeń | ubezpieczenie Zdrowotne Zgodne z Prawem. Gdy użyjesz kalkulatora, zostaną Ci przedstawione indywidualne świadczenia. Według mnie dobra rzecz. Mam nadzieję, że pomogłem trochę! Pozdrawiam

Napisany przez Gerd
Proszę przeczytaj uważnie. Goldammer szukał korzystnego ubezpieczenia zdrowotnego. Podany link jest całkowicie nieodpowiedni. Ponadto jest beznadziejnie przestarzały. Zaktualizowane w 2008 roku.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Goldammer1985, Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie ustawowe ubezpieczenia zdrowotne muszą spełniać ten sam katalog świadczeń, są zatem ogólnie rzecz biorąc tak samo dobre (lub złe). Niektóre fundusze ubezpieczeń zdrowotnych oferują specjalne premie, jeśli na przykład rzucisz palenie albo zapiszesz się na siłownię. Może to czasem być warte 100-150€ rocznie. Niektóre fundusze ubezpieczeń zdrowotnych różnią się minimalnie pod względem świadczeń wykraczających poza ustawowy katalog świadczeń. Składka jest taka sama we wszystkich ubezpieczeniach zdrowotnych. Tematem dominującym obecnie są dopłaty dodatkowe. Są to dodatkowe składki, które musi płacić tylko pracownik. Niektóre fundusze ubezpieczeń zdrowotnych już je pobierają, inne zgłosiły, jeszcze inne wykluczyły do końca roku (2010). To byłby istotny punkt, który uwzględniłbym przy wyborze funduszu ubezpieczeń zdrowotnych. Jak na pewno zauważyłeś/aś, tutaj nie dostaniesz jednoznacznych odpowiedzi. Ma to kilka powodów: 1. Fundusze ubezpieczeń zdrowotnych podlegają ciągłej zmianie, to co dzisiaj jest prawdą, może przestać być jutro. Ustawodawca wprowadza ciągłe zmiany. 2. Istnieje bardzo wiele funduszy ubezpieczeń zdrowotnych i brak niezależnych pośredników. Agenci ubezpieczeniowi chętnie udzielają porad, ale nasza specjalizacja to prywatne ubezpieczenia zdrowotne. 3. Istnieje zbyt wiele drobnych szczegółów związanych z zakresem świadczeń, na które trzeba zwrócić uwagę, aby dokonać rzetownego porównania. Punktem odniesienia są porównania z Focus Money lub Fundacji Finaztest. W obu przypadkach Techniker Krankenkasse (TK) zajmuje pierwsze miejsce. Jednak trudno jest zrozumieć kryteria oceny. Podsumowując można powiedzieć: - Skorzystaj z porady samych funduszy ubezpieczeń zdrowotnych (brak alternatywy). - Zapytaj o dopłaty dodatkowe. - Zapytaj o programy premiowe. - Zapytaj o świadczenia poza ustawowym katalogiem świadczeń. - Zapoznaj się z publikacją Focus Money i Fundacji Finanztest na ten temat. A jeśli naprawdę chcesz dobrego zabezpieczenia w razie choroby, zdecydowanie polecam ubezpieczenie dodatkowe na wypadek choroby, oczywiście dostosowane do Twoich potrzeb przez niezależnego specjalistę. Tylko w ten sposób można zlikwidować luki w zabezpieczeniu ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez ProperSoul
Gerd pisze: Proszę przeczytać dokładnie. Goldammer szukał korzystnej GKV. Podany link jest całkowicie nieodpowiedni. Ponadto jest beznadziejnie przestarzały. Aktualizacja z 2008 roku.
Nie wiem, gdzie przeczytałeś coś o 2008 roku... Ja widzę w porównywarce datę z 13 stycznia 2009 roku. I nie jest mi znane, by od tego czasu coś się zmieniło w sposobie naliczania składek lub żeby świadczenia oferowane przez publiczne kasę chorych w jakikolwiek sposób się zmieniły. Jeśli wiesz coś więcej, będę wdzięczny za możliwość dalszego uczenia się. Pozdrowienia PS

Napisany przez Gerd
Cześć Rok 2009 to już prehistoria. Znowu. Tutaj chodzi o NFZ, a nie o prywatne ubezpieczenie zdrowotne. W tym kalkulatorze nie znalazłem porównania świadczeń. Co można by tam porównywać? Świadczenia NFZ są zgodne z prawem, z wyjątkiem drobnych dodatkowych usług oferowanych przez fundusze. Wszystko inne zostało już powiedziane.

Napisany przez ProperSoul
W jaki sposób porównywarka może być przestarzała w przypadku publicznego ubezpieczenia zdrowotnego, gdzie składki są uregulowane prawnie, a świadczenia są uregulowane prawnie w 96% i te przepisy nie zostały zmienione?Oczywiście szkoda, że dodatkowe świadczenia ubezpieczeniowe, takie jak akupunktura, poradnictwo dietetyczne itp., nie są bezpośrednio wyświetlane obok siebie, ale każda firma ma rozwijane menu, w którym wszystko jest zawarte.Ale jeśli ktoś chce narzekać, zawsze znajdzie coś, prawda? (Tylko żart )I oczywiście masz rację: byłoby lepiej, gdyby kalkulator był bardziej aktualny. Mam nadzieję, że wkrótce zostanie zaktualizowany.

Napisany przez Jakob Cyll
Porównując oferty ustawowych ubezpieczeń zdrowotnych na stronie 321versicherung.de (która jest pośrednikiem ubezpieczeniowym zgodnie z § 34d ust. 1 GewO), mam następujące zdanie: Czy porównanie jest przestarzałe? Składki są aktualne, świadczenia ustawowe się nie zmieniły - świadczenia poza zakresem ustawowym mogły się zmienić (ProperSoul 4%, co zresztą jest prawdą). Zatem 96% nie, 4% możliwe. Jednakże bardziej istotne wydaje mi się pytanie: Czy porównanie jest pomocne? Na liście (nie mylić z porównywaniem) znajduje się ograniczony wybór kas ubezpieczeń zdrowotnych (w moim teście było 10) i w rozwijanym menu wymienione są usługi oferowane przez te kasy, takie jak Lecznicze i stomatologiczne leczenie, Leczenie stacjonarne w szpitalu czy Zniżki u partnerów. To, że kasy ubezpieczeń zdrowotnych pokrywają koszty leczenia lekarskiego czy leczenie stacjonarne w szpitalu, jest delikatnie mówiąc zupełnie bezsensowne w kontekście takiego porównania, ponieważ oczywiście wszystkie kasy zdrowotne zasadniczo je obejmują. Byłoby natomiast interesujące dowiedzieć się, czy istnieją różnice w przypadku konkretnych zabiegów. Jeśli porównanie informuje o zniżkach u partnerów, warto byłoby zapytać, u jakich partnerów i jakie są te zniżki. To, że na liście znajduje się zaledwie 10 kas ubezpieczeń zdrowotnych spośród setek dostępnych, a jednocześnie nie ma na niej wymienionych laureatów testów, również nie przemawia za porównaniem. Wniosek: 1. Nie, nie jest pomocne. 2. Nadal uważam, że w Niemczech brakuje niezależnego doradztwa dotyczącego ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata