Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędności emerytalne zaliczane do majątku przy ubieganiu się o zasiłek Hartz IV.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... Około 14 lat temu wykupiłem polisę na życie, która ma służyć jako zabezpieczenie na starość i uzupełnienie skromnej emerytury. Teraz sytuacja w moim miejscu pracy nie wygląda zbyt dobrze, i możliwe, że niedługo stracę pracę. Mając 46 lat, bardzo szybko nie znajdę nic nowego. Obawiam się, że w końcu będę musiał korzystać z zasiłku dla bezrobotnych (Hartz IV) i ryzykuję utratę mojego funduszu emerytalnego. Chciałbym dowiedzieć się, czy modele zabezpieczenia na starość, takie jak moja polisa na życie, są brane pod uwagę przy przyznawaniu Hartz IV. Czy ktoś z forum może dać mi odpowiedź na ten temat???? Pozdrowienia, Krötensammler

Re: Oszczędności emerytalne zaliczane do majątku przy ubieganiu się o zasiłek Hartz IV.

Napisany przez MaklerHH
Najlepiej skonsultować się z kimś doświadczonym w tej dziedzinie. Pierwszym punktem kontaktowym może być pośrednik ubezpieczeniowy (czy tacy jeszcze istnieją, kto aktualnie zarządza umową?). W takiej umowie można wprowadzić klauzulę wyłączenia w razie potrzeby, ale uwaga, umowa będzie wtedy tak słabo dostępna, jak emerytura zasadnicza. Raz w niej, już nie wyjdziesz. Należy to dobrze przemyśleć z wyprzedzeniem. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
Cześć Wspomniany ubezpieczenie na życie nie jest na razie zabezpieczone przed zasiłkiem Hartz IV. Na pewno nie jest to także oszczędności na emeryturę. Wyjaśniałem to już w innym miejscu. Odłożenie praw do wykorzystania, które sprawia, że jest chronione przed zasiłkiem Hartz IV, jednakże znacznie ogranicza dostępność środków. Wyłączone z obliczenia są kwoty w wysokości 250 € za każdy rok życia. Musi to jednak być oszczędność na emeryturę, do której można uzyskać dostęp dopiero po osiągnięciu 60. roku życia (Riester, Rürup, baV i wyłączenie z używania dla innych ubezpieczeń). Ubezpieczenia na życie można rozwiązać dopiero przy wartości wykupu wynoszącej 16.250 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata