Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Skutki rozwodu dla zabezpieczenia emerytalnego

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... Moja żona i ja żyjemy osobno od pół roku i również chcemy się rozwieść. Kilka lat temu za pośrednictwem mojego pracodawcy założyłem fundusz emerytalny. Co miesiąc z mojej pensji pobierane jest około 70 euro. Ponieważ robię to już od ponad 20 lat, zgromadziło się już sporo pieniędzy. Co stanie się z pieniędzmi z tego funduszu po rozwodzie? Czy muszę wyrównać swojej żonie część tych pieniędzy, czy też ma ona prawo tylko do swojego udziału z ustawowej emerytury? Kto ma o tym pojęcie??? Pozdrowienia, Schattentaucher

Re: Skutki rozwodu dla zabezpieczenia emerytalnego

Napisany przez Gerd
Cześć Podczas rozwodu wszystkie inwestycje finansowe są ujawniane i podzielone. Dotyczy to również prywatnych emerytur. Pytanie brzmi, kto ile zarobił i ile udało mu się zaoszczędzić. Jeśli na przykład kobieta pozostała w domu, zajmowała się dziećmi i zrezygnowała z rozwoju zawodowego, ma ona prawo do rekompensaty. Omówienie wszystkiego tutaj jest jednak zbyt złożone. Bez adwokata rozwód i tak nie jest możliwy. Skorzystaj z porady prawnika.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata