Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kupno projektora?

Napisany przez beta
Cześć Chcę kupić projektor, ale wybór jest ogromny i niejasny. Mam zwykły, mały telewizor, żeby zobaczyć to, co jest potrzebne. Obecnie oglądam mecz Federer-Kiefer na monitorze komputera... i jednocześnie przeglądam oferty w Salamander :-) Chcę kupić projektor do oglądania dużych wydarzeń sportowych. Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej, sezon motocyklowy, tenis, itp. Projektor nie ma zastąpić telewizora. Ma być używany z umiarem, aby oszczędzać drogie lampy. Musi zostać podłączony do komputera (laptopa Apple), a w przyszłości być może nawet komunikować się bezprzewodowo za pomocą stacji odbiorczej (rozszerzenie karty WLAN?). Porty USB i kablowe. Dodatkowo cichy wentylator. Obraz projekcji ma być rzucany na ścianę nie frontowo (90°), ale z boku (około 70°). Czy ktoś się na tym zna? Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Czy w zwykłym świetle dzienne w pokoju w ogóle będzie coś widać, czy zawsze trzeba będzie zasłaniać rolety?? A może powinienem to sobie gdzieś zaprezentować? Budżet +/- 2000 fr. Będę wdzięczny za wskazówki, pozdrowienia.

Napisany przez ManfredBali
Cześć Beta, nie mogę wnieść zbyt wiele, ale przynajmniej... Około 2 lata temu chciałem zastąpić telewizor projektorami, więc zrobiłem testowe instalacje w domu. Wiele problemów, o których wspomniałeś (światło, kąt widzenia, itp.). Ja też jestem fanem tenisa. Dlatego zawsze wybierałem normalne nagranie meczu tenisowego jako test. Skup się na piłce. Jeśli nadal widzisz żółtą piłkę lecącą w sposób zadowalający, to jakość byłaby akceptowalna. Technicy u mnie nie byli w stanie tego osiągnąć, więc przerwałem ćwiczenia. PS: Finał z Baghdatisem będzie emocjonujący i mimo że faktycznie jestem fanem Federera - chciałbym, aby ten młody Cypryjczyk zwyciężył po jego dotychczasowych świetnych występach.

Napisany przez beta
Cześć Manfred! Dzięki za informację. Rozważałem już kilka lat temu kwestię projektora, ale zdecydowałem się poczekać, ponieważ ceny spadały z dnia na dzień, a jakość była coraz lepsza. Testowa instalacja wydaje się jednak sensowna. PS: Oczywiście jestem za Rogerem... Baghdatis też mi się podoba, świetnie zagrał i wygrał w Bazylei 05, ale to wystarczy :wink: Mogę sobie wyobrazić, że będzie to zacięty mecz. Pozdrawiam

Napisany przez Dany1
beta pisze: Cześć Manfredzie, Dzięki za informację. Również rozważałem kwestię projektora dwa lata temu. Jednak poczekałem, ponieważ ceny spadały codziennie, a jakość coraz bardziej się poprawiała. Testowa instalacja brzmi sensowna. PS: Oczywiście jestem za Rogerem.... Bagdadis jest świetny, świetnie grał i wygrał w Bazylei 05, ale to wystarczy :wink: Wydaje mi się, że mecz będzie zacięty. Pozdrowienia
Cześć Beta, 2 lata to wieczność. Jakość poprawia się tygodniowo i nawet jeśli teraz jesteś fanem Metro, polecam skorzystanie z usług specjalistów przy zakupie takiego urządzenia. Musisz uprzeć się, aby móc przetestować urządzenie w domu. Możesz je być może wypożyczyć i koszty wynajmu potraktować jako zaliczkę przy ewentualnym zakupie. Tylko w domu będziesz mógł przetestować wygodę użytkowania, kąt, odległość od ściany i jasność. Oczywiście możesz już wcześniej dokonać wstępnych sprawdzeń w internecie. Mitsubishi, Sharp, Sony - wszędzie same najlepsze rozwiązania. Powodzenia w trudnym wyborze i udanego weekendu, oraz powodzenia Federerowi...

Napisany przez ADMCI4
Cześć Beta aby widzieć obrazy nawet przy jaśniejszym świetle, potrzebujesz dużo ANSI-Lumenów. Im ich więcej, tym lepiej, ale nie można nic zrobić przeciwko światłu dzienne. Nie ważne też, jaki projektor wybierzesz do pracy z Apple. Apple po prostu powinien mieć złącze wyjściowe do sygnałów wideo i być ustawialny za pomocą programu, to wszystko. W dzisiejszych czasach większość laptopów to posiada. Projektor automatycznie rozpozna, czy coś jest podłączone do kabla. WLAN byłby zbyt wolny, aby przesyłać dane obrazu, dlatego prawie nic nie da się z nim zrobić, ale większość ma port USB. albo w jakim kontekście myślałeś o WLAN? Ja też jeszcze nie widziałem projektora, który byłby używany w sposób przesunięty na bok. Zakup jest dość drogi, ale w porównaniu do dużych ekranów są znacznie lepsze i radość jest większa, gdy leci dobry film. spójrz tutaj, masz wybór poniżej 2000.--. Prowadzę firmę wsparcia komputerowego. Nie wahaj się zadawać pytań. www.specchia.net pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez beta
Cześć Preadatorze i dzięki za pierwszą pomoc. Zastanawiam się nad rozwiązaniem, które jest dość rewolucyjne, jak jajczasty praktyczny wynalazek: Mniej więcej tak: Mam sieć WLAN w domu. Na górze stoi komputer (który pełni także funkcję serwera) z wszystkimi multimediów treściami. Przez sieć 802.11g mogę na dole na laptopie oglądać filmy. https://www.apple.com/airportexpress/ Niestety, nie da się przewijać do przodu i do tyłu, bo pasmo jest bardzo ograniczone, ale działa to w miarę dobrze. (Broadcom najprawdopodobniej jako pierwsza firma wprowadzi standard nawet 10 razy szybszy, ...tak przynajmniej pod koniec roku. Wówczas wszystkie problemy zostaną rozwiązane.) eyeHome w połączeniu z Apple Airportexpress i tunerem TV do Maca byłoby chyba „wszystko w jednym”. Konfiguracja byłaby również stosunkowo prosta. Zamiast podłączać do telewizora, chciałbym wysyłać sygnał bezpośrednio do projektora. https://www.elgato.com/?file=products_eyehome Tutaj jeszcze sprawa z korekcją poziomu... musi jeszcze zostać ustalona: https://www.projectorpeople.com/tutorials/lens_shift.asp A to karta bezzkablowego projektora: https://www.bunchware.de/html/Geha/Geha_LiteShow.html Problem: Wszystko razem kosztuje tyle co 20 plazmowych ekranów 8) Jestem jeszcze na początku, ale trzymam się tego;-) Widziałem, że sprzedajesz wentylatory do Maców, ...może się jeszcze do Ciebie odezwę, Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Cześć Beta, Przejrzałem kartę sieciową WLAN Beamer. Wzmiankowane jest, że karta jest dobra do prezentacji, ale nie ma żadnych informacji na temat wideo, prawdopodobnie dlatego, że prędkość jest zbyt niska. 11 MB na sekundę to niewiele, a jeśli odjęlibyśmy jeszcze 1/3 do 1/2, ponieważ 11 MB to wartość teoretyczna, która jest osiągana tylko w najlepszym przypadku, zostaje nam około 7 MB. Abyś mógł sobie wyobrazić, o co mi chodzi, obliczmy ilość danych na sekundę: 640 pikseli poziomych * 480 pikseli pionowych * 3 kolory (czerwony, zielony, niebieski) * 24 obrazy na sekundę = około 21,6 MB/s. Wspomniana powyżej rozdzielczość jest jednak standardem telewizora, a dzisiejsze projektory mają przynajmniej rozdzielczość 1024 * 768! Minimum 22 MB na sekundę to minimalna przepustowość danych, jaką potrzebowałby komputer do odtwarzania wideo bez kompresji. To jeszcze nie wszystko, ponieważ protokół transportu również potrzebuje swojego udziału, a być może pracuje tam także korekcja błędów, co dodatkowo zużywa szerokość pasma. Dlatego nie widzę możliwości użycia z WLAN. Oprócz przesunięcia w lewo, musisz również zwrócić uwagę na projektor z korektą trapezową, aby obraz był kwadratowy. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez beta
Oczywiście, masz absolutną rację, 11 MB (standard 802.11b) nie wystarczy nigdzie. Ale myślę, że pewnie znajdziemy też karty obsługujące standard 802.11g... tylko jeszcze nie szukałem. Byłyby to: Zbliżamy się więc już do rozwiązania... ale cóż: Pewnie i tak nie będę w stanie zdecydować się przed Mistrzostwami Świata i będę oglądał mecze na moim starym telewizorze. Pozdrowienia i dzięki

Napisany przez ADMCI4
Cześć predatorze, Twoje obliczenia wyglądają logicznie, ale czy są poprawne? Przepraszam, nie chcę kwestionować Twoich umiejętności, sam kompletnie nie rozumiem tych urządzeń. Ale czytałem kiedyś, że 1 bajt składa się z 8 bitów. Czy zatem Twoja liczba powinna zostać jeszcze podzielona przez 8? I dlaczego jest możliwe oglądanie telewizji przez ADSL, skoro potrzebuję co najmniej 22 Mb/s do pobrania? Dziękuję już teraz za Twój kurs oświaty.

Napisany przez beta
Obliczenia..... (nie umiem) https://www.ilexikon.net/m/mbps.htm Jeśli chodzi o ADSL: poprzez kompresję danych wideo osiąga się to, że filmy mogą być wciskane przez linię. Odtwarzacz na twoim kompie (Windows Media Player, Real Player, QuickTime Player) rozpakowuje te dane prawidłowo. Z prędkością pobierania około 500 kBit/s możesz (przy założeniu czystego kodowania) oglądać film, lepszej jakości niż VHS, ale nie takiej jak DVD. https://de.wikipedia.org/wiki/Videokompression ADSL-TV: https://www.adsl.tv/help.php O matko, teraz wpadłem na gładki lód ??? Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
MB = MegaBajt Mb = Megabit 1 Bajt to 8 Bit Jeśli jest napisane 55 Megabitów, trzeba jeszcze podzielić przez 8, aby otrzymać liczbę w MegaBajtach. To daje około 6,5 MegaBajta. Pozdrowienia ze Zurychu

Napisany przez ADMCI4
Uwaga Beta W przypadku komputera jest inaczej. Możesz oglądać filmy w różnych kodowaniach, ale gdy dane są wyświetlane na telewizorze lub projektorze, otrzymujesz surowe dane. Projektor nie może dekodować danych skompresowanych. Dlatego pojawia się znaczna ilość danych w postaci megabajtów. Pozdrowienia

Napisany przez beta
predator pisze: Projektora nie można kompresować danych. Więc jest to znaczna ilość danych. Pozdrowienia
Cześć predator Rozumiem, o co chodzi. Początkowo przypomniało mi się o takim projekcie: https://www.elgato.com/?file=products_eyehome podłączony przed projektor. Projektor musiałby mieć kartę 802.11g WLAN, a wszystko zadziałałoby. Miałbym wtedy Maca i telewizję na projektorze.... Teoretycznie :? Niestety, to tylko teoria, ponieważ kodowanie nie działa w czasie rzeczywistym - błąd myślowy. Zanim dane zostaną przesłane tam i z powrotem, Szwajcaria zostanie już mistrzem świata, .....i ja przegapię wszystkie gole. Pozdrowienia i dzięki PS: Wydaje mi się, że będę dążył do konwencjonalnego rozwiązania - bez Maca :wink:

Napisany przez beta
Uwaga: Konsum.... Czy to coś ? ? Czy są opinie na temat takiego produktu, czy istnieją alternatywy w tej samej klasie cenowej? (ważne jest dla mnie, aby była gruba: maks. 10 cm) Usłyszałem dobre rzeczy od różnych znajomych.... Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata