Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Głos dawniej cenionych dostawców kart kredytowych

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Dzień dobry. Kiedyś pracowałem w banku Sparkasse i miałem do czynienia z informacjami dla innych instytucji finansowych oraz organizacji kart kredytowych. Jednak od dłuższego czasu pracuję w zupełnie innej dziedzinie. To, co mnie ostatnio zastanawia, to fakt, że praktycznie zawsze mowa jest o kartach MasterCard i Visa. Około 15 lat temu popularne były także American Express i Diners Club. Cieszyły się one dużym uznaniem. Co się stało z tymi organizacjami, czy te karty w ogóle istnieją obecnie? Pozdrawiam, Blumendoktor

Napisany przez Paulus
Cześć, moim zdaniem te firmy wciąż istnieją. Jednakże głównie niemieckie banki skupiają się coraz bardziej na VISA i MASTERCARD. Istnieje tylko kilka banków oferujących Amex lub Diners. Maszyny sprzedażowe banków prawdopodobnie zlekceważyły Amex i Diners albo po prostu nie chciały z nich korzystać... Ale ogólnie masz rację, również zastanawiałem się nad prawie zniknięciem Amex i Diners.

Napisany przez VISA-Nutzer
Cześć, z tego, co pamiętam, Amex i Diners były znacznie droższe. Mam w pamięci opłaty roczne rzędu 100 marek niemieckich.

Napisany przez 2Escorpio
Tak więc do niedawna miałem kartę American Express... mogłem się nią swobodnie poruszać i być może z 5 razy w roku musiałem użyć Visa/Mastercard, ponieważ Amex nie działał... Karstadt, Galeria Kaufhof, Lufthansa, Real Markt, restauracje, Adidas, Apple, Nike, Peek&Cloppenburg itd... wszystko bez problemów!

Napisany przez Doso
Amex ustawił się jako marka luksusowa, dlatego rozpowszechnienie jest często znacznie mniejsze. Diners Club nigdy nie zyskał dużego uznania w Europie. Obie karty są często dobrze akceptowane, ale są po prostu mniej rozpowszechnione, co zazwyczaj wynika z wyższych kosztów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata