Schnippi pisze:
Dokładnie - kasa emerytalna jest również kwalifikowalna do Riesterförderfähig zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym.
Dlatego zadałem pytanie również osobie rozpoczynającej wątek....
By the way:
Również kwalifikowalna do Riesterförderfähig zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym jest ubezpieczenie bezpośrednie.....
Och tak....
... na którą konkretną ustawę się powołujesz w tym przypadku???
Cześć Schnippi,
jakoś nie rozumiem, do czego dążysz? Jaki ma związek zdolność do finansowania, czyli wpływ świadczeń na
konto kasy emerytalnej lub ubezpieczenia bezpośredniego, z czystym potrąceniem z wynagrodzenia netto.
Innymi słowy! Jakie są korzyści dla pracownika, dlaczego powinien zamieniać swoje już skorygowane wynagrodzenie netto na pieniądze, jeśli nie oszczędza w ten sposób ani na podatkach, ani na ubezpieczeniu społecznym? To jest przecież sens BAV.
To, że składki na produkty Riester zgodnie z ustawą o podatku dochodowym są odliczalne, nie ma nic wspólnego z finansowaniem pracodawcy ani konwersją wynagrodzenia.
Ale może jeszcze mi wyjaśnisz?
Oto definicja BAV, jak ja ją znam:
Państwowe wsparcie dla emerytur pracowniczych
Składki są zwolnione od podatku, a wypłacane świadczenia w przypadku emerytury podlegają opodatkowaniu według osobistego kruszcu podatkowego.
Jeśli składki na emeryturę pracowniczą są finansowane przez pracodawcę, pozostają one ponadto zwolnione z obowiązkowych składek na
ubezpieczenie społeczne.
Jeśli składki są finansowane przez pracownika poprzez konwersję wynagrodzenia, są one zwolnione z obowiązkowych składek na
ubezpieczenie społeczne również po 2008 roku do wysokości 4% granicy obciążenia składek. Odpowiednia regulacja została przyjęta przez Bundestag 08.11.2007 r., a Bundesrat zgodził się również 30.11.2007 r.
Wpłaty do kasy emerytalnej, funduszy emerytalnych i ubezpieczeń bezpośrednich są ograniczone do 2.592 €. Jeśli nie zostało wydane zobowiązanie do świadczenia przed 01.01.2005 r. (=
ubezpieczenie bezpośrednie opodatkowane ryczałtem), ta składka wzrasta o dodatkowe 1.800 €.
Ta składka jest wtedy zwolniona z podatku.
Przy wypłacie można wybrać między miesięczną, dożywotnią rentą a wypłatą kapitału (pełny lub w wysokości 30%). Wypłaty podlegają opodatkowaniu według indywidualnego kruszcu podatkowego. Wszystkie świadczenia emerytalne pracownicze podlegają obowiązkowi składek na
ubezpieczenie zdrowotne i opiekę pielęgniarską.
Wydaje mi się, że rozumiem, o co chodzi. Jeśli zrezygnuję z części mojego wynagrodzenia netto, otrzymam państwowe wsparcie i będę mógł je rozliczyć w ramach ulg podatkowych w swoim zeznaniu podatkowym.
Jednak dla mnie to jest oszustwo i do tej formy inwestycji nie potrzebuję również pracodawcy.
Ponadto muszę opodatkować swoje już opodatkowane pieniądze po fakcie.
Dla mnie to nie jest prawdziwa emerytura pracownicza, tak jak pierwotnie zamierzał ustawodawca.
Nie zdarzyło mi się jeszcze ani razu polecić takiej drogi klientowi.
Pozdrawiam
mike