Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Świadczenia majątkowe jako składka do kasy wsparcia

Napisany przez ADMCI4
Hallo, dzień dobry, moja córka zaczyna pracę w firmie, która oferuje wsparcie związaną z planem emerytalnym. Ani moja córka, ani ja nie do końca rozumiemy, o co chodzi z tym planem. W mojej firmie mamy kasę emerytalną, ale wydaje się, że to jest zupełnie coś innego. Ważne jest dla nas dowiedzieć się, czy może ona opłacać składki do tego planu wsparcia zamiast składać dotychczasowe środki z programu oszczędzania w zamian za wkład w kasę emerytalną. Według naszej obecnej wiedzy plan wsparcia finansowego jest bardziej korzystny niż oszczędzanie w programie oszczędzania. Kto może nam udzielić porady? Pozdrowienia, M. Dupont

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli VWL pochodzi z własnej kieszeni i nie jest opłacana przez pracodawcę, nie ma znaczenia, gdzie zostanie zainwestowana. Może również być wykorzystana jako składka do funduszu inwestycyjnego U-Kasse.

Napisany przez ADMCI4
Temat funduszu wsparcia nie jest optymalny dla nowo rozpoczynających działalność firm. Fundusze wsparcia są samodzielne instytucje tworzone poprzez połączenie firm. Zazwyczaj mają status stowarzyszenia zarejestrowanego (e.V.). 1. Dlatego nabyte prawo do świadczenia emerytalnego staje się dodatkowym obowiązkiem składkowym PSV, co nie jest bezpłatne, ponieważ nie zawsze jest opłacane przez pracodawcę. 2. Chociaż przeniesienie prawa do świadczenia emerytalnego w przypadku zmiany miejsca pracy jest obecnie uregulowane prawnie, nie zawsze jest możliwe jego zrealizowanie. Moja rekomendacja brzmi: wybierz klasyczną formę emerytury dobrowolnej (DV) lub planu kapitałowego (PK) renomowanej i silnej firmy. DV zawsze działa i jest łatwe w obsłudze. Chętnie udzielę dodatkowych informacji. Proszę się skontaktować, jeśli potrzebujesz. Znajdziesz nas w firmie Saccess GmbH! Pozdrawiam serdecznie, Wolff

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata