Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Znaczenie numeru na karcie kredytowej

Napisany przez ADMCI4
Cześć cześć... Na pewno wielu tutaj w forum wie, ale ja nie mam pojęcia. Jednak od dawna interesuje mnie, co oznacza numer na mojej karcie kredytowej. Czy to po prostu numer seryjny, czy ma głębsze znaczenie? Czy należy np. do mojej karty czy do mnie? Mam na myśli, gdy dostanę nową kartę, czy otrzymam także nowy numer czy zachowam stary? Do czego służą cyfry na odwrocie karty? Zanim ktoś uzna mnie za kompletnego durnia, muszę powiedzieć, że nie mam jeszcze długo karty kredytowej! Pozdrowienia Köbes

Napisany przez 2Escorpio
Karta [Edytuj] Karta kredytowa to karta wykonana z tworzywa sztucznego (zazwyczaj z PCV) o rozmiarze karty bankowej (ISO 7810). Na przedniej stronie karty kredytowej dane karty są wypukle odciskane (tak zwana wypukła tłocznia), jedynie w przypadku niektórych kart przedpłaconych i debetowych nie ma tego. Takie karty przedpłacone mają z góry opłacony stan konta i w większości przypadków nie posiadają wypukłego tłoczenia, ale mogą być używane praktycznie wszędzie tam, gdzie akceptowane są karty kredytowe (czasami z ograniczeniami w niektórych branżach). Karty bez wypukłego tłoczenia nie mogą być przekroczone, ponieważ nie mogą być używane z tzw. imprinterami, potocznie nazywanymi ritschratsch-urządzeniami. Imprintery nie obciążają karty natychmiast, ale dopiero, gdy potwierdzenia transakcji zostaną przedstawione firmie kartowej przez sprzedawcę. Na odwrocie każda karta ma podpis posiadacza karty i często numer kontrolny karty (KPN) (w przypadku American Express na przedniej stronie). Z tyłu karty znajduje się pasek magnetyczny, na którym przechowywane są dane karty. Od 2004 roku niektóre banki i oszczędnościówki dodają dodatkowo do paska magnetycznego także chipy na przedniej stronie, które średniookresowo powinny zastąpić pasek magnetyczny. Do 2010 roku wszystkie niemieckie karty kredytowe (Mastercard, Visa, American Express) prawdopodobnie otrzymają mikroprocesorowy chip EMV, w celu osiągnięcia zgodności z SEPA. Odpowiednia specyfikacja nosi nazwę EMV (Europay, MasterCard, Visa). Kolejną nowością zwiększającą bezpieczeństwo jest pasek magnetyczny z hologramem. Nowe karty Mastercard i VISA nie mają już hologramu na przedniej stronie, lecz zamiast tego posiadają pasek magnetyczny, który sam w sobie jest hologramem. Nowy design kart został zapoczątkowany przez Visę wraz z wprowadzeniem ich nowego logo i natychmiastowo przyjęty przez MasterCard. Dane karty [Edytuj] Karta kredytowa. Nazwisko posiadacza karty: widoczne wypukle na przedniej stronie (dodatkowo przechowywane na pasku magnetycznym) Kod BIN jest zazwyczaj zarówno drukowany, jak i tłoczony. Numer karty: unikalny numer identyfikacyjny zazwyczaj składający się z 16 (w przypadku American Express: 15) znaków, widocznie tłoczony na przedniej stronie i przechowywany elektronicznie. Pierwsze sześć cyfr to kod BIN. Pierwsze 4 cyfry oznaczają spółkę wydającą kartę kredytową. Piąta cyfra oznacza rodzaj karty kredytowej (np. w przypadku American Express: niebieska, zielona, złota, platynowa). Szósta cyfra określa, czy jest to karta poboczna, partnerska, firmowa, itp. Pozostałe 10 cyfr to numer konta z ostatnią cyfrą jako cyfrą kontrolną. Data ważności: Miesiąc i rok, widocznie tłoczone na przedniej stronie (dodatkowo przechowywane na pasku magnetycznym) Cyfra kontrolna: CVC1 lub CVV1, przechowywane tylko na pasku magnetycznym, niewidoczne Podpis: widoczny z tyłu (nie jest tłoczony, nie jest przechowywany na pasku magnetycznym, lecz przez posiadacza karty umieszczany w odpowiednim polu) Numer kontrolny karty (CVC2 lub CVV2): widoczny z tyłu, jednakże nie jest tłoczony ani przechowywany elektronicznie na pasku magnetycznym PIN: Istnieją karty kredytowe z PIN-em i bez PIN-u. Z kartami kredytowymi z PIN-em można nie tylko płacić za towary i usługi, ale także wypłacać gotówkę z bankomatów. PIN nie jest odczytywany z paska magnetycznego, lecz zawsze online porównywany z danymi przez wystawcę karty kredytowej.

Napisany przez Dsimon24
Escorpio pisze: Takie karty przedpłacone posiadają z góry opłacone saldo i w większości przypadków nie posiadają wypukłego tłoczenia, jednak można nimi płacić praktycznie wszędzie tam, gdzie akceptowane są karty kredytowe (czasem z ograniczeniami w niektórych branżach).
Jak można w ogóle rozpoznać, czy mam kartę kredytową przedpłaconą, czy pełnoprawną? Powiedzmy sobie szczerze, oczywiście, można to zobaczyć po wypukłym tłoczeniu. Ale co, jeśli płacę online? Czy wtedy również widać, że to karta przedpłacona?

Napisany przez 2Escorpio
Hej... można to rozpoznać po reliefowej strukturze i dodatkowo coś jest zapisane na pasku / chipie. Nawet jeśli kartę można przejechać przez jakieś urządzenie i to urządzenie nie nawiąże połączenia elektronicznego... karta ta zostanie rozpoznana jako karta prepaid i odrzucona. To nie jest zauważalne online... tam w każdym razie KAŻDA karta / płatność jest sprawdzana elektronicznie.

Napisany przez Dsimon24
Escorpio pisze: W internecie nie jest to zauważalne... Każda karta / płatność jest i tak elektronicznie sprawdzana.
Aha, to znowu się czegoś nauczyłem :-) Jak teraz dokładnie rozumiesz elektroniczne odpytywanie?

Napisany przez 2Escorpio
Dsimon24 pisze: O, wtedy znowu coś się nauczyłem :-) Jak dokładnie masz na myśli z elektronicznym zapytaniem?
Kiedy płacisz online kartą kredytową, zostaje ona albo bezpośrednio porównana z Visa / Mastercard i innymi, czy masz wystarczające środki na koncie... albo w rzadkich przypadkach numer karty kredytowej i inne informacje są przechowywane i ręcznie pytane bezpośrednio przez Visa / Mastercard itp. Zanim towar zostanie wysłany lub użyty.

Napisany przez Dsimon24
Więc w moim przypadku planowałam wynająć samochód za pomocą karty, czy wtedy, gdy na rachunku jest wystarczająca kwota na zaliczkę i wynajem samochodu, wypożyczalnia może rozpoznać, że to jest karta przedpłacona? Bo nadal jakoś tego nie do końca rozumiem :-D

Napisany przez 2Escorpio
Dsimon24 pisze: W moim przypadku planowałem wynająć samochód za pomocą karty, jeśli na koncie jest wystarczająca ilość środków na kaucję i wynajem, czy wypożyczający może rozpoznać, że to karta prepaid? Bo nadal tego nie do końca zrozumiałem :-D
Jeśli chcesz wynająć samochód, musisz przedstawić kartę kredytową przy odbiorze pojazdu. Większość wypożyczalni samochodów, np. Sixt, nie akceptuje kart przedpłaconych, nawet jeśli saldo na kaucję i koszty wynajmu byłoby wystarczające. Technicznie byłoby to możliwe... ale oni tego nie chcą.

Napisany przez NikolauZi
Cześć,

chciałbym odkopać ten wątek i zadać następujące pytanie:

Czy można rozpoznać produkt na podstawie PAN (niezależnie od tego, czy jest wypukły czy płaski)? (czyli np. prepaid, odnawialny, charge, podróżny itp.)

Dzięki!

Napisany przez 2Escorpio

Witaj,

chciałbym odświeżyć ten wątek i dodać następujące pytanie:

Czy można rozpoznać produkt na podstawie PAN (niezależnie od tego, czy jest wytłoczony czy nie)? (np. karta przedpłacona, odnawialna, karta obciążeniowa, karta podróży i rozrywki itp.)

Dzięki!

Cześć,

nie można tego rozpoznać na podstawie numeru PAN, ale można to zrobić za pomocą numeru BIN, który jest „elementem” numeru PAN.
Pierwsze 4 cyfry oznaczają firmę kredytową. Piąta cyfra oznacza rodzaj karty kredytowej (np. w American Express: niebieska, zielona, złota, platynowa). Szósta cyfra oznacza, czy jest to karta drugiego użytkownika, karta partnerska, karta firmowa itp.
Dlatego 5 cyfra określa, czy to pełnoprawna karta kredytowa, czy karta przedpłacona/debetowa. Dlatego terminal sprzedawcy może ustalić na podstawie 5 cyfry, że jest to karta „prepaid” nawet w przypadku karty z podwyższonym nadrukiem. Moim zdaniem na przykład Deutsche Bahn w pociągu odrzuca karty prepaid.

Jednak nie można określić, czy do karty został dołączony pakiet podróży lub rozrywki... tylko warianty... prepaid, Classic, Gold, Platin itp.

Pozdrowienia

Napisany przez NikolauZi
No cóż, czy to jest piąta cyfra PAN czy BIN, nie ma znaczenia ;-)
Jeśli chodzi o piątą cyfrę, niestety nie jestem tego pewny - oto przykłady z obszaru kart prepaid (dla prostoty, łatwo porównać)

Emitent i piąta cyfra PAN lub BIN
Firma usług prepaid: 6
TNL (m.in. Vexcard itd.): 4
Wirecard (Wirecard2go): 4
Payango (LBBW): 0
Paycenter (m.in. SupremaCard itd.): 8

Lista może być dowolnie rozszerzana - wydaje się więc, że to nie do końca pasuje... masz inny pomysł?

Napisany przez 2Escorpio

Cóż, czy to piąta cyfra PAN czy BIN, nie ma znaczenia ;-)
Jeśli chodzi o piątą cyfrę, to nie mogę być pewien - oto przykład z obszaru kart przedpłaconych (dla uproszczenia, łatwo porównać)

Emitent i odpowiednia 5. cyfra PAN lub BIN
Firma Usług Przedpłatnych: 6
TNL (m.in. Vexcard itd.): 4
Wirecard (Wirecard2go): 4
Payango (LBBW): 0
Paycenter (m.in. SupremaCard itd.): 8

Lista może być dowolnie dłuższa - więc to wszystko nie wydaje się naprawdę pasować... masz inny pomysł?

Hej,

cóż, pytanie dotyczy numeru BIN/IIN, a nie całego numeru PAN.

I jak już wcześniej napisałem

Pierwsze 4 cyfry oznaczają firmę karty kredytowej. Piąta cyfra oznacza rodzaj karty kredytowej (np. w American Express: niebieska, zielona, złota, platynowa). Szósta cyfra oznacza, czy jest to druga karta, karta partnerska, karta firmowa itp.

jest również tak. Skontaktuj się z Visa, Mastercard, Amex, które zapewne potwierdzą ci to (ponieważ nie jest to tajemnicą).

To, czy poszczególne banki przyporządkowują to wewnętrznie inaczej, nie interesuje handlowców... mogą oni jedynie przyporządkować wyżej wymienione cyfry. I tak, dla banku również istnieje możliwość, że nie zostaną oficjalnie przekazane żadne informacje na ten temat.

Co do Wirecard... nie jestem pewien, jak jest w przypadku produktu Wircard2Go, ale karta Visa do konta bieżącego z Wirecard z pewnością została określona jako karta przedpłacona na podstawie piątej cyfry.

Napisany przez NikolauZi
Cześć,

karta wirecard2go (mywirecard.com) nie jest rachunkiem rozliczeniowym (reklamowana pod nazwą Prepaid Trio). Niemniej jednak wirecard oczywiście korzysta z tego samego numeru identyfikacyjnego BIN dla obu produktów prepaid.

Jeśli to jest ustalone na zasadach schematów i w przypadku Visa (czyli wirecard) 4 na piątej pozycji jest oznaczeniem prepaid, to powinno być tak samo w przypadku payango - ale nie jest...

To samo dotyczy MasterCarda. Wszystkie inne karty wymienione na liście są kartami prepaid MasterCard. Dlatego mamy także tutaj heterogeniczną strukturę.

Nie znam się na AmEx - tutaj piąta pozycja może mieć znaczenie. W przypadku Visa i MasterCard wydaje mi się, że jednak nie...

Napisany przez primera70

Hej,

no cóż, pytanie dotyczy numeru BIN / IIN, a nie całej PAN.

I jak już wcześniej napisałem

to prawda. Napisz do Visa, Mastercard, Amex, na pewno potwierdzą Ci to (ponieważ to nie jest tajemnica).

Czy poszczególne banki przyporządkowują to wewnętrznie inaczej, to nie interesuje handlowców... mogą jedynie przyporządkować wyżej wymienione cyfry. I tak, dla banku jest też możliwe, że nie przekazuje on oficjalnie tych informacji.

Co do Wirecard... nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku produktów Wirecard2Go, ale karta Visa z kontem bieżącym jasno identyfikuje się 5. cyfrą jako kartę prepaid.

Cześć. Trochę zalegam, dyskusja jest już dawno temu, ale chciałbym również dorzucić swoje trzy grosze. Co do kwestii piątej cyfry numeru karty, także nie sądzę, że to określa, o jaką kartę chodzi. Przykładowo, na piątej pozycji numeru karty prepaid na netbank.de mam 2, natomiast dla mojej karty debetowej z Pay Center mam 8 - myślę, że chodzi tutaj raczej o informację, o jaki bank chodzi.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć. Jestem trochę z tyłu, dyskusja odbyła się już dawno, ale chciałbym też dodać swoje trzy grosze. Co do piątej cyfry numeru karty, nie sądzę, że wskazuje ona na to, jakiego typu karta jest. Na przykład u mnie w przypadku karty prepaid z Netbank.de na piątej pozycji jest cyfra 2, a w karcie debetowej z Pay Center jest cyfra 8. Myślę, że chodzi tu raczej o informację, o jakim banku mowa.

Ale to, o czym opisujesz, w ogóle nic nie mówi.

Piąta cyfra może być rozpatrywana dopiero po uzyskaniu pierwszych 4 cyfr w celu przyporządkowania banku.

Więc losowe wyszukiwanie piątej cyfry i ustalanie na jej podstawie, czy jest to karta prepaid, Classic, Gold itd., nie działa... Każdy bank (pierwsze 4 cyfry) otrzymuje inne kombinacje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata