Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jako pracownik w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór,Mam 27 lat i studiowałem projektowanie mediów. Ponieważ kończę wakacje i wkrótce będę pracował jako zatrudniony w firmie medialnej, aktualnie szukam odpowiedniego ubezpieczenia zdrowotnego. Moim zamiarem jest rozpoczęcie własnej działalności za kilka lat. Wówczas chciałbym uniknąć konieczności ponownej zmiany ubezpieczenia zdrowotnego.Oznacza to, że teraz powinienem mieć prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Czy to w ogóle możliwe jako zatrudniony?Słyszałem, że prywatne ubezpieczenie zdrowotne można uzyskać tylko jako samozatrudniony lub urzędnik. Co jest dla mnie możliwe w tej sytuacji?Pozdrowienia,Henrik

Re: Jako pracownik w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, wszystko, co się słyszy i myśli! Niestety, prawie zawsze jest to fałszywe lub tylko częściowo prawdziwe. W twoich myślach są 2 błędy. 1. Jest sensowne rozważyć przejście z dobrowolnego członkostwa w GKV na prywatne ubezpieczenie pełne koszty na początku samozatrudnienia, w zależności od sytuacji rodzinnej i rodzaju samozatrudnienia. Jeśli jestem młody i zdrowy, miesięczne koszty mogą być znacznie niższe niż w przypadku dobrowolnego członkostwa w GKV. Ponadto świadczenia w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym zazwyczaj są znacznie lepsze! 2. Błąd polega również na tym, że tylko osoby samozatrudnione i urzędnicy są uprawnieni do ubezpieczenia w PKV. Pracownicy i angaże również mogą się ubezpieczyć w PKV, ale muszą spełniać wymagane ustawowe warunki. Poniżej opisuję te warunki: Aby móc prywatnie się ubezpieczyć, najpierw musisz przekonać swojego pracodawcę do zapłacenia Ci odpowiedniej pensji! Dzisiaj musisz udowodnić, że przez 3 lata zarabiałeś powyżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia / limitu rocznego wynagrodzenia. (wcześniej tylko 1 rok) Jeśli nie spełnisz tego warunku, zgodnie z Kodeksem Pracy automatycznie jesteś objęty obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV jako pracownik! Aby to się zachowało, że wszyscy lepiej zarabiający mogą nadal być przymusowo ubezpieczeni w GKV, ustawodawca regularnie podnosi granicę obowiązkowego ubezpieczenia! Jeśli zarabiasz odpowiednio, jesteś ukochanym dzieckiem GKV! Granica w 2009 roku wynosiła 48 600 euro, a w 2010 roku konieczne było kolejne podwyższenie do 49 950 euro, co daje 4162,50 euro miesięcznie! Jeśli udało ci się pokonać stary pułap zeszłego roku, zapewniono już, że nie uda ci się tego zrobić w następnym roku:sad: i w konsekwencji nadal będziesz objęty obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV. Jak długo ten szalony nonsens będzie kontynuowany, pozostaje niejasne! Niech żyje zasada solidarności! Polecam najpierw zawarcie odpowiednich dodatkowych ubezpieczeń do GKV, a w przypadku spełnienia w przyszłości warunków do objęcia ubezpieczeniem w PKV, dodanie klauzuli anwalta. Klauzula anwalta zapewni CI możliwość późniejszego ubezpieczenia w PKV. Wnioskując o ubezpieczenie w PKV, podlegasz ocenie ryzyka lub udzielaniu informacji na temat swoich danych zdrowotnych. Jeśli obecnie ubezpieczasz się klauzulą anwalta i cieszysz się dobrym zdrowiem, zamrażasz swój obecny stan i później, pomimo ewentualnych chorób, możesz zaakceptować ubezpieczenie w tej PKV. Klauzula anwalta jest dostępna już od 1 euro miesięcznie! W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrowienia Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata