Cześć Grüß,
jeśli chcesz prawdziwą kartę kredytową, to jest to Karta kredytowa. Jeśli interpretuję termin ChargeCard prawidłowo, jest to karta przedpłacona, na którą musisz wcześniej załadować środki, aby móc z niej korzystać. Kartę debetową raczej rzadko spotkasz u nas; jest to praktycznie karta debetowa i kredytowa w jednym, jeśli dobrze to rozumiem.
Ale skąd masz zamiar wziąć kartę kredytową?
Zazwyczaj każdy powiedziałby w Twoim banku., ale zazwyczaj tam pobierana jest roczna opłata, a wypłaty gotówki z bankomatów w krajach spoza strefy
euro mogą być bardzo drogie - w zależności od tego, w jakim banku jesteś.
A ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że jako student zawsze trzeba być dość oszczędnym, to pewnie nie jest to najlepsza opcja.
Moją radą w tym przypadku zawsze jest
konto DKB Cash. Jest darmowe - nie ma opłat za prowadzenie konta ani inne opłaty - i ma również bezpłatną kartę VISA.
Najlepsze w karcie VISA jest to, że możesz pobierać gotówkę bez dodatkowych opłat na wszystkich bankomatach z logo VISA na całym świecie.
Innymi słowy: jesteś w USA i potrzebujesz gotówki. Po prostu znajdujesz najbliższy bankomat i wypłacasz kilka
dolarów. Na swoim rachunku zobaczysz tylko kwotę w dolarach jako obciążenie lub kwotę w
euro, całkowicie bez opłat. Niestety nie mam teraz rachunku pod ręką.
Dla krótszych lub dłuższych podróży zagranicznych
konto DKB Cash jest na pewno bardzo przydatne jako drugie
konto, ponieważ jest prowadzone bez żadnego minimalnego wpływu.
Mam nadzieję, że mogłem ci trochę pomóc.
Pozdrowienia
ps