Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prawo do korporacyjnego funduszu emerytalnego

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry...

Pracuję od sześciu lat w firmie, która trzy lata temu przeszła restrukturyzację i od tego czasu zaczęła wycofywać wszystkie dodatkowe świadczenia. Wcześniej otrzymywałem emeryturę w formie ubezpieczenia, ale po trzech latach niewiele mi to przynosiło. Dodatkowo mój pracodawca odprowadzał składki do ZVK za mnie. Od trzech lat nie otrzymuję już żadnych dodatkowych świadczeń. Prawie wszyscy moi znajomi i przyjaciele otrzymują jakieś formy emerytur pracowniczych. Czy jako pracownik mam do tego prawo, czy faktycznie jest to całkowicie dobrowolna decyzja pracodawcy? Jakobinus

Re: Prawo do korporacyjnego funduszu emerytalnego

Napisany przez PI112
Cześć Jakobinus, istnieje kilka sposobów BAV, nie ma prawa do finansowania przez pracodawcę (czyli tylko pracodawca płaci składki). Jest to dobra wola pracodawcy. Jednakże masz prawo przekazać część swojej pensji na BAV. Dzięki temu składki są przynajmniej zwolnione z podatku i składek społecznych. Pracodawca może jednak nakazać, w jakiej formie ma nastąpić ta konwersja. W razie dodatkowych pytań, śmiało pytaj. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata