Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Dax oszczędnościowy

Napisany przez Sterntaler
Cześć, chciałbym dowiedzieć się, jak są obliczane odsetki przy spadającym lub rosnącym indeksie DAX dla ewentualnej lokaty DAX w banku i jak są one zapisywane na moim koncie. A także jak mogę samodzielnie zidentyfikować, czy i ile odsetek (w ciągu tygodnia?) udało mi się osiągnąć. Mam nadzieję, że udało mi się jasno przedstawić moje pytanie? Dzięki, Sterntaler

Napisany przez EuroPaule
Cześć, wartość DAX nie ma bezpośredniego związku z oprocentowaniem lokat. Pozdrowienia, Paule

Ups. . ., teraz jestem zdezorientowany! W moim banku jest ofertą Depozyt Dax. Oprocentowanie jest uzależnione od stanu indeksu Dax. Jeśli rośnie, rosną odsetki (maks. do 10%). Jeśli Dax spada, spadają również odsetki (minimum 0,5%). Co tydzień jest ponownie obliczane. Chciałem (amatorsko moje pytanie, oczywiście) dowiedzieć się, jak to w ogóle działa i czy mogę samemu zrozumieć tę kwestię. Doradczyni inwestycyjnej w banku nie udało się mi tego wyjaśnić!!! Pozdrowienia, Sterntaler

Napisany przez EuroPaule
OK, rozumiem. Chodzi wohl o ofertę, która jest dystrybuowana przez Volksbanken. Wyjaśnienie ze strony internetowej VoBA Wiesbaden: (WVB.DE WVB TagesGeld DAX) Wysokie szanse na zysk do 10 procent WVB TagesGeld DAX daje Ci szansę uczestniczenia w pozytywnym rozwoju giełdy. Jeśli DAX rośnie, rośnie także Twój oprocentowanie. Jeśli spada, gwarantujemy Ci minimalne oprocentowanie w wysokości 0,50% rocznie (bez zobowiązań). Jak działa to rozwiązanie? Obecna stopa procentowa jest ustalana co środę poprzez porównanie z poprzednią środą i obowiązuje w następnym tygodniu. Jeśli DAX rośnie o więcej niż 0,50%, Twoja stopa procentowa także rośnie do nawet 10% rocznie; jeśli rynek spada, Twoje środki są oprocentowane w wysokości 0,50% rocznie (bez zobowiązań). Straty nie są możliwe. W sumie to tłumaczy wszystko, prawda? Przykład: W zeszłą środę (14.4.) DAX zamknął się na poziomie 6.278,40. W tym tygodniu (21.4.) zamknął się na poziomie 6.230,38. W takim przypadku obowiązywałoby: jeśli giełda spada, Twoje środki są oprocentowane 0,50% rocznie. W związku z tym w zeszłym tygodniu otrzymałbyś 0,50% rocznie / 52 (tygodnie) odsetek. Niestety bank nie ujawnia, jak bardzo odsetki zależą od wzrostu DAX. Warunki umowy nie są dostępne online, a sprzedawczyni w banku, tak jak opisujesz, jest kompletnie zagubiona. Więc: Trzymaj się z daleka. To jest taka cudowna promocja, stworzona żeby przyciągnąć klientów, której świat nie potrzebuje! Czy chcesz lokować w tagesgeld, czy grać na DAXie? Kombinacja obu w jednym produkcie po prostu nie ma sensu. Chyba że ulokujesz np. 90% swoich środków w tagesgeld, a 10% w fundusz indeksu DAX. Ale to nie ma nic wspólnego z powyższą ofertą. Tutaj możesz szukać rozsądnej oferty tagesgeld. Najlepsze tagesgeld Prawdopodobnie VoBa nie może się z tym równać i dlatego musi dołączyć zabawną atrakcję (starsi z nas mogą pamiętać YPS), żeby przekonać klientów do działania. HVB już to zrobiła z planem oszczędnościowym FC Bayern, a w Deutsche Bahn można obstawić reprezentację narodową w Południowej Afryce za pomocą karty bahn-Card 25 .... Ale to wszystko nie ma nic wspólnego z rozsądnymi inwestycjami finansowymi. Pozdrawiam Paule

Napisany przez WisteriaPearl
Cześć, indeks Dax faktycznie nie ma bezpośredniego związku z lokatami terminowymi. Ale mogę Ci polecić stronę, która może Cię zainteresować: Tagesgeld - tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Pozdrowienia

Cześć, dziękuję Wam za porady i sugestie. Jestem teraz mądrzejsza/y. Pozdrowienia, Sterntaler

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata