Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Bezpieczeństwo depozytu w przypadku emerytury Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! Chciałbym zrobić coś, aby zwiększyć moją emeryturę. Co jest bardziej naturalne niż emerytura Riestera? Nie trzeba oszczędzać tyle i później ma się regularny dodatek. Dlatego postanowiłem zorientować się, w co moje pieniądze będą inwestowane. Oferta od Sparkasse obejmuje inwestycje w akcje funduszu Deka. Ale z tego, co wiem, mogą one również tracić na wartości. Jakie jest zabezpieczenie mojego depozytu, jeśli w niego zainwestuję? Czy mogę bezpiecznie inwestować 30 euro miesięcznie w fundusze Deka? Pozdrowienia, Peacemaker

Napisany przez Graufell
Cześć! Środki w funduszu stanowią tzw. specjalny majątek, który jest całkowicie oddzielony od majątku spółki inwestycyjnej (Deka). Dlatego nawet w przypadku bankructwa twoje pieniądze są chronione. Zawsze pozostają twoje. Jednakże pieniądze ulokowane w funduszu podlegają wahaniom wartości. Czasem kurs jest dobry, czasem gorszy. Sprawdź dokładnie, w którym funduszu Deka są twoje środki. Który to fundusz?

Napisany przez bjoern26
Polecam Ci emeryturę Riester od HDI-Gerling, inwestuje w fundusze i oferuje dodatkowo 3 gwarancje. Na rynku jest niewiele ofert, które to zapewniają! Jeśli masz jakieś pytania, śmiało napisz do mnie prywatną wiadomość. Pozdrowienia, bjoern26

Napisany przez Mike Spezi
Witaj, zawsze jest interesujące, co tu jest pisane. Czy emerytura Riester, bez względu na formę inwestycji, jest w ogóle zalecana bez znajomości dochodów i sytuacji rodzinnej!? Graufell zadał dokładnie właściwe pytanie. Więc proszę sobie dać czas na podjęcie decyzji. Czy emerytura Riester przez Sparkasse powiązana z funduszami? Koncern HDI Gerling? Dlaczego możesz to polecić? Jest mi to niezrozumiałe? Dlaczego nikt nie poleca pytającemu, by zainteresował się kilkoma wartościowymi czasopismami branżowymi (Focus Money, Stiftung Finanztest, euro-Finanzen itp.), aby móc samodzielnie wyrobić sobie opinię? Potrzebujesz rekomendacji? Focus Money, wydanie 47 / 11.11.2009 Test Riester Klasyczne polisy miejsca 1-5 1. Allianz 2. Debeka 3. Neue Leben 4. PBV / CIV 5. Stuttgarter Wśród bezpośrednich ubezpieczycieli prowadzi Cosmos. Najlepsze polisy hybrydowe: Allianz, Volkswohl Bund, PBV.... Kolejne testy w czasopiśmie euro 06 / 2009 prawie te same podejrzane firmy klasyczne: Debeka, Hanse Merkur, Asstel, Cosmos, Allianz Fundusze emerytalne: Allianz, Asstel, Cosmos, PB, LV 1871 Istnieje wiele innych rankingów, które zawierają podobne informacje. Można łatwo zamówić te czasopisma przez internet lub w kiosku. Czy wszystkie te rankingi są naprawdę błędne? pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
hä? czy może mi ktoś wytłumaczyć ten ranking? Czy jest związany z rankingiem poprzednika? Czy coś tu nie gra? Riester 2010: Porównaj i zdobądź więcej emerytury - biallo.de

Napisany przez Gerd
Cześć Spróbuję trochę rozjaśnić tę kwestię, ale najpierw odniosę się do początkowego pytania. Na mocy przepisów państwowych wszyscy dostawcy muszą zagwarantować wpłacone składki wraz z dodatkami. Nie ma znaczenia forma inwestycji ani firma. Jednak zagwarantowana renta zależy od tego. Po prostu wpłacenie 30 € na Riester to niewłaściwa droga. Normalna składka miesięczna wynika z 4% Twojego rocznego dochodu brutto minus dodatki, podzielona przez 12 miesięcy. Jaką formę oszczędzania wybierzesz, to musisz ustalić samodzielnie. Istnieje klasyczna opcja, z oprocentowaniem gwarantowanym, mieszana opcja, czyli częściowo oprocentowana gwarantowana, a częściowo inwestycje w fundusze, oszczędności Riestera w funduszach, plan oszczędnościowy na Riester w banku oraz oferowany przez kasę oszczędnościowo-budowlaną Wohnriester. Aby dowiedzieć się, który dostawca jest najlepszy, można zapoznać się z wymienionymi czasopismami. Jednak to samo nie wystarczy. Przy tych porównaniach trzeba wiedzieć, jak powstają i co tak naprawdę jest porównywane i oceniane. Często porównania opierają się na przykładowym kliencie. Dla każdego, kto jest starszy lub młodszy i ma inny dochód, wyniki będą inne. Komu pomoże to na przykład, jeśli duży nacisk zostanie położony na czytelność umów i szczegółowość informacji. Decydujące jest, ile renty otrzymam na końcu. Jednak tutaj również są różnice. Podczas gdy klasyczna opcja ma stosunkowo wysokie renty gwarantowane, opcja funduszowa faktycznie może płacić wyższą rentę. Nawet w przypadku klasycznych opcji istnieje renta gwarantowana i renta z udziałami w zyskach. Firmy, które mają przewagę w gwarancji, zazwyczaj wypadają gorzej w udziałach w zyskach. Tu wracam z powrotem do kwestii osobistego podejścia i uczuć. Jeśli jestem skłonny do ryzyka, wybieram produkt z inwestycjami w fundusze z wysoką obiecywaną rentą. Jeśli chcę wykluczyć wszelkie ryzyko, wybieram klasyczny produkt z wysoką rentą gwarantowaną. W porównaniu na biallo.de. Wyjaśnienie jest dość proste. Podczas gdy czasopisma sprawdzają prawie wszystkie firmy, porównania na Biallo.de wynikają z informacji przekazanych przez ubezpieczycieli biorących udział w działaniu strony. Sponsorowanie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata