Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy można odliczyć VAT jako osoba prywatna?

Napisany przez takeshi33
Cześć wszystkim, jestem tutaj nowy i mam kilka pytań: Jako osoba prywatna (pracująca zawodowo) wykonuję działalność na rzecz firmy i mam wystawić fakturę. Moje pytania: 1. Czy muszę/warto/mogę dodać VAT? 2. Czy to prawda, że przy rocznej sprzedaży poniżej 17 500 euro nie wolno mi wystawiać faktury VAT? 3. Jeśli mam wystawić fakturę VAT - jak będzie to wpływać na moje kolejne zeznanie podatkowe roczne - będę zobowiązany do zwrotu tego podatku? 4. Co zrobić, jeśli firma wymaga wystawienia faktury VAT? Z góry dziękuję. Takeshi33

Napisany przez 2Escorpio
Pytania 1-4 są nieciekawe, PONIEWAŻ... jako OSOBA PRYWATNA nie możesz wystawiać faktur... tylko kwity bez VAT... i to również nie dla prac/usług, ale tylko jeśli sprzedajesz coś prywatnie, np. stary samochód! (przedmiot sprzedaży nie może być droższy niż cena zakupu) Jeśli chcesz wystawiać faktury lub świadczyć usługi... musisz zarejestrować się co najmniej jako wolny zawód. PS.: Nawet jeśli często można znaleźć informacje w internecie, że jest to dozwolone... specjalnie dla tego pytania zadzwoniłem do dwóch przyjaciół, którzy pracują jako doradcy podatkowi... mnie to teraz samo zaintrygowało *g*.

Napisany przez takeshi33
Cześć, dzięki za informację.....jeśli tak właśnie jest. Jak już mówiłem, każdy mówi co innego Może powinienem zadzwonić do urzędu skarbowego.......:razz:

Napisany przez 2Escorpio
Zadzwoń do mnie... sam dzwoniłem do dwóch doradców podatkowych... jeden z nich jest również prawnikiem specjalizującym się w prawie podatkowym * uśmiech *.

Napisany przez takeshi33
Zadzwoniłem do niego, ale gdzieś się zagapił. Powiedział, że muszę zarejestrować firmę, wyjaśniłem mu wszystko - nic nie zrozumiał. Bez znaczenia, zdobyłem informacje w inny sposób. Mogę więc wystawiać faktury - bez podatku - do rocznego obrotu w wysokości 17 500,-. Faktura musi zawierać numer podatkowy i musi być podana w deklaracji podatkowej. Pozdrowienia. TS

Napisany przez 2Escorpio
takeshi33 pisze: Zadzwoniłem tam, ale chyba miałem do czynienia z jakąś kiełbasą. Powiedział, żebym musiał zarejestrować firmę, wyjaśniłem mu wszystko - nie zrozumiał niczego Ale to nie ma znaczenia, dostałem informacje w inny sposób. Mogę wystawiać faktury - bez podatku -. do rocznego obrotu w wysokości 17,500,-. Faktura musi zawierać numer podatkowy i musi być podany przy zeznaniu podatkowym. Pozdrowienia ts
W żadnym wypadku nie wolno ci tego robić... ale rób sobie jeśli nie chcesz wierzyć

Napisany przez takeshi33
Cześć, to jeszcze raz ja.. Przepraszam jeśli pytam jeszcze raz, ale zawsze samodzielnie wypełniałem moje zeznania podatkowe w ostatnich latach. doradca podatkowy jest po prostu zbyt drogi. Więc: Jestem zatrudniony na etacie i dodatkowo mam zlecenia jako wolny pracownik na zasadzie współpracy oraz wystawiam prywatne faktury tej firmie (bez podatku) i w ciągu roku dochody z tego źródła nie przekraczają 17,500 euro zgodnie z przepisami dla mikroprzedsiębiorstw. Muszę to oczywiście zgłosić w moim zeznaniu podatkowym. 1.) Czy moje dochody do opodatkowania zostaną zwiększone przez te przychody, czy będą one wymienione oddzielnie i nie będę musiał ich opodatkować? 2.) Jeśli moje dochody do opodatkowania wzrosną w ten sposób, czy muszę się liczyć z wyższym podatkiem do zapłacenia? Dziękuję na razie takeshi33

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata