- wt kwie 27, 2010 1:49 pm
Cześć użytkowniku finansowego forum,
ponieważ rozpoczynam moją naukę na elektryka w zakresie techniki przemysłowej 1.8.10, moja sytuacja finansowa oczywiście się zmieni. Mam kilka pytań dotyczących zasiłku rodzinne i oszczędności pracowniczych.
Na początek mały przegląd moich przyszłych wydatków i dochodów:
Dochody:
1. rok nauki = 631€
2. rok nauki = 702€
3. rok nauki = 773€
4. rok nauki = 862€
Dodatkowo mój pracodawca wypłaca mi łącznie 27€ jako oszczędności pracownicze, nie muszę nic płacić, ponieważ mój udział jest opłacony.
Zasiłek rodzinny w wysokości 184€ (poniżej znajdziesz moje pytania)
Wydatki:
Ponieważ będę mieszkał w internacie w tygodniu, gdzie jest stołówka i miejsce nauki jest obok, płacę około 180€ miesięcznie za zakwaterowanie z wyżywieniem. W weekend muszę wracać do domu, ale to nie problem. Auto będzie potrzebne dopiero w grudniu 2011, gdy będę miał 18 lat.
Co chcę zrobić po ukończeniu nauki:
1. Rok na technicznej szkole średniej w klasie 12 technicznej.
Studia na politechnice przez 4 lata
Alternatywnie po ukończeniu szkoły średniej technicznej mogę jeszcze przez rok uczęszczać do szkoły średniej technicznej, aby potem studiować na uniwersytecie. Preferuję jednak politechnikę.
Teraz moje właściwe pytania:
Jak mogę zagwarantować, że nadal otrzymam zasiłek rodzinny po pierwszym roku nauki? Maksymalna kwota wynosi 8004€ rocznie. W moim pierwszym roku nauki wciąż jestem poniżej tej kwoty, ale w drugim roku przekroczyłbym już 774€ rocznie. Oszczędności pracownicze w wysokości 27€ miesięcznie już uwzględniłem.
Ponieważ jestem szkolony w firmie elektrycznej, obowiązuje mnie układ zbiorowy dla emerytury oszczędnościowej. Mam możliwość:
a) Prywatnej emerytury
b) Konwersji wynagrodzenia
c) Emerytury pracowniczej
Nie jestem pewien, co robić dalej.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakie są zalety/wady każdej z tych możliwości?
Czy mogę zaliczyć koszty podróży do i z miejsca nauki jako koszty reklamowe? Połączenia autobusowe są bardzo słabe, jedyną możliwością jest, że rodzice dowiozą mnie do miejsca nauki. W niedzielny wieczór i piątkowe popołudnie musimy przebyć około 53 km do miejsca nauki.
Czy istnieje możliwość, abym w wieku 17 lat zdobył prawo jazdy i otrzymał zgodę na podróżowanie samodzielnie do i z miejsca nauki bez obecności opiekuna w niedzielne wieczory i piątkowe popołudnia?
Kolejne pytanie:
Jakim bankiem możecie polecić dla praktykantów? Powinien być darmowy i oferować bankowość internetową. Wysokie oprocentowanie mi nie jest tak bardzo potrzebne, ponieważ moje dochody są dość niskie i nie ma tam dużych różnic.
Z poważaniem