Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kilka pytań finansowych.

Napisany przez ADMCI4
Cześć użytkowniku finansowego forum, ponieważ rozpoczynam moją naukę na elektryka w zakresie techniki przemysłowej 1.8.10, moja sytuacja finansowa oczywiście się zmieni. Mam kilka pytań dotyczących zasiłku rodzinne i oszczędności pracowniczych. Na początek mały przegląd moich przyszłych wydatków i dochodów: Dochody: 1. rok nauki = 631€ 2. rok nauki = 702€ 3. rok nauki = 773€ 4. rok nauki = 862€ Dodatkowo mój pracodawca wypłaca mi łącznie 27€ jako oszczędności pracownicze, nie muszę nic płacić, ponieważ mój udział jest opłacony. Zasiłek rodzinny w wysokości 184€ (poniżej znajdziesz moje pytania) Wydatki: Ponieważ będę mieszkał w internacie w tygodniu, gdzie jest stołówka i miejsce nauki jest obok, płacę około 180€ miesięcznie za zakwaterowanie z wyżywieniem. W weekend muszę wracać do domu, ale to nie problem. Auto będzie potrzebne dopiero w grudniu 2011, gdy będę miał 18 lat. Co chcę zrobić po ukończeniu nauki: 1. Rok na technicznej szkole średniej w klasie 12 technicznej. Studia na politechnice przez 4 lata Alternatywnie po ukończeniu szkoły średniej technicznej mogę jeszcze przez rok uczęszczać do szkoły średniej technicznej, aby potem studiować na uniwersytecie. Preferuję jednak politechnikę. Teraz moje właściwe pytania: Jak mogę zagwarantować, że nadal otrzymam zasiłek rodzinny po pierwszym roku nauki? Maksymalna kwota wynosi 8004€ rocznie. W moim pierwszym roku nauki wciąż jestem poniżej tej kwoty, ale w drugim roku przekroczyłbym już 774€ rocznie. Oszczędności pracownicze w wysokości 27€ miesięcznie już uwzględniłem. Ponieważ jestem szkolony w firmie elektrycznej, obowiązuje mnie układ zbiorowy dla emerytury oszczędnościowej. Mam możliwość: a) Prywatnej emerytury b) Konwersji wynagrodzenia c) Emerytury pracowniczej Nie jestem pewien, co robić dalej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakie są zalety/wady każdej z tych możliwości? Czy mogę zaliczyć koszty podróży do i z miejsca nauki jako koszty reklamowe? Połączenia autobusowe są bardzo słabe, jedyną możliwością jest, że rodzice dowiozą mnie do miejsca nauki. W niedzielny wieczór i piątkowe popołudnie musimy przebyć około 53 km do miejsca nauki. Czy istnieje możliwość, abym w wieku 17 lat zdobył prawo jazdy i otrzymał zgodę na podróżowanie samodzielnie do i z miejsca nauki bez obecności opiekuna w niedzielne wieczory i piątkowe popołudnia? Kolejne pytanie: Jakim bankiem możecie polecić dla praktykantów? Powinien być darmowy i oferować bankowość internetową. Wysokie oprocentowanie mi nie jest tak bardzo potrzebne, ponieważ moje dochody są dość niskie i nie ma tam dużych różnic. Z poważaniem

Napisany przez jw_571
Cześć, r r chociaż skończyłem moje praktyki w 1992 roku, wiele z twoich przemyśleń wydaje mi się znajome. r n W moim miejscu pracy (Bundeswehr) mogłem wtedy zrezygnować z części moich zarobków, aby nadal otrzymywać zasiłek rodzinny. Musisz to załatwić z firmą! r n Ponieważ wtedy jeździłem do domu tylko na weekendy i musiałem wynająć pokój, otrzymałem dotację na pokój przez agencję pracy (nie było to małe wsparcie!). Na pewno zależy to również od dochodów twoich rodziców. r n Moje informacje nie są zbyt aktualne, ponieważ już minęło 18 lat od tamtej pory. Warto jednak po prostu zapytać w agencji pracy o dodatkowe wsparcie!

Napisany przez RSpecunia
Carsten_ pisze: Cześć użytkownicy forum finansowego, Teraz moje właściwe pytania: Jak mogę zapewnić sobie kontynuację otrzymywania zasiłku rodzinne po pierwszym roku nauki? Maksymalna kwota wynosi 8004 € rocznie. W pierwszym roku nauki nadal się mieści, ale już w drugim przekraczam to kwotę o 774 € rocznie. Zaktualizowałem już okresowe świadczenie w wysokości 27 € miesięcznie. Proszę pamiętać, że okresowe świadczenia finansowe podlegają opodatkowaniu, a także obowiązują dodatkowe koszty wynagrodzenia. Sprawdzam sprawę dotyczącą zasiłku rodzinny. Ponieważ odbywam naukę w przedsiębiorstwie elektrycznym, dla mnie obowiązuje układ zbiorowy dotyczący świadczeń na rzecz emerytur. Teraz mam możliwość: a) Prywatnej emerytury b) Konwersji wynagrodzenia c) Emerytury pracowniczej Nie jestem pewien, co dalej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakie są zalety/wady poszczególnych możliwości? Moją rekomendacją tutaj jest opcja b) Na przykład z 27 EUR okresowego świadczenia wynagrodzenie na rzecz emerytury wynosi około 50 EUR Czy mogę ewentualnie uznać koszty dojazdu do mojego miejsca nauki za koszty uzyskania przychodu? Połączenia autobusowe wyglądają bardzo słabo, mam tylko możliwość, żeby moje rodzice zawieźli mnie do miejsca nauki. W niedzielę wieczorem i w piątkowe popołudnie musielibyśmy przejechać około 53 km do miejsca nauki. TAK - mogę sprawdzić dokładniej Czy istnieje możliwość, abym mając 17 lat zrobił prawo jazdy i otrzymał zgodę na to, aby w niedzielę wieczorem i piątkowe popołudnie jechać z mojego domu do miejsca nauki i z powrotem bez towarzysza? ? Jeszcze jedno pytanie: Jaką bank reklamujecie dla praktykantów? Powinien oferować bezpłatne usługi i bankowość internetową. Wysokie oprocentowanie nie jest mi naprawdę potrzebne, ponieważ mam dość niskie dochody, a tam nie ma dużych różnic. Tutaj polecam Bank Dresdner! Z poważaniem
Mam nadzieję, że na razie się zgadza

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata