- śr kwie 28, 2010 6:10 pm
Cześć,
Ano cóż, zapytaj dziesięć różnych osób, którą bank polecają, i prawdopodobnie usłyszysz dziesięć różnych odpowiedzi.
Uważam, że jest to bardzo indywidualna sprawa i zależy od wielu czynników. Jak chcę korzystać z banku? Czy prowadzę głównie tylko rachunek bieżący? itp....
Jak sam piszesz, tanio nie zawsze oznacza lepiej. Również dla Ciebie istotny jest osobisty kontakt. Często osobiste znajomości w miejscu zamieszkania mają decydujące znaczenie przy wyborze banku. Ważne jest, aby bank był tam dla mnie, gdy go potrzebuję!
Ja na przykład jestem klientem Vereins & Westbank od około 23 lat i na pewno nie jest to najtańszy bank. Ale kiedykolwiek miałem problem do rozwiązania lub potrzebowałem pomocy, zawsze była dla mnie dostępna. Po prostu dlatego, że się znamy osobiście.
Jednak nigdy nie zdecydowałbym się na inne usługi, takie jak emerytury czy kontrakty budowlane, ubezpieczenia, przez bank.
Używam banku głównie do spraw związanych z rachunkiem bieżącym, portfelem, płatnościami, sprawami z zagranicą itp. Czyli głównie transakcje pieniężne.
Zresztą, Sparkasse to też tylko bank jak każdy inny, nawet jeśli nie lubią tego słyszeć!
Pozdrawiam
Mike