Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy potrzebne jest oszczędzanie na emeryturę przy dobrej wysokości renty?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ uważam, że to dobrze zorganizowane, kompetentne forum, chciałbym zadać pytanie. Otrzymuję coroczne informacje o emeryturze od niemieckiego Urzędu Emerytalnego. Choć nie wybucham radością, widzę, że moja emerytura rośnie wraz z latami pracy i prawdopodobnie poradzę sobie dość dobrze w późniejszym wieku. Rozumiem też, że innym ludziom niekoniecznie jest tak łatwo. Czy naprawdę konieczne jest podjęcie dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego, jeśli otrzymamy dobrą emeryturę? Jak rzetelne są roczne informacje emerytalne? Z poważaniem, Zajączek Czekoladowy

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Zajączku czekoladowy, decyzja jest już solidna! Ale co naprawdę oznacza? Oto dwie informacje, które są absolutnie prawdziwe: 1. Informacja, odpowiednio Suma na niezdolność do pracy, to kwota, którą otrzymałbyś/-łabyś, gdybyś był/a niezdolny/a do pracy w 100%. 2. Dodatkową emeryturę jest konieczna Wszystko inne to czyste prognozy!! Prognoza dotycząca twojej przyszłej emerytury informuje cię o dotychczasowych prawach do emerytury, ale niestety nie mówi nic o twojej rzeczywistej emeryturze i jej poziomie. W prognozie zakłada się, że nadal będziesz odprowadzać składki w takiej samej wysokości aż do osiągnięcia wieku emerytalnego. Ale kto dzisiaj wie? Ponadto zakłada się wzrosty emerytur w wysokości od 1,5 do 2,5%. Ale kiedy ostatnio miały one miejsce!!?? Załóżmy więc, że w twoim przypadku przedstawiono kwotę około 1200 euro po prognozie, musiałbyś kontynuować płacenie przynajmniej swojej obecnej składki do ukończenia 67 lat. Jeśli teraz uwzględnisz jeszcze 1-2% inflacji rocznie (deprecjacji pieniądza), dowiesz się ile w przybliżeniu 1200 euro będę wart/a za około 25 lat! Z mojego punktu widzenia prawdopodobnie nastąpią kolejne cięcia w emeryturach. Ludzie żyją coraz dłużej, a liczba płatników składek maleje! Dlatego uważam, że tradycyjny system oparty na systemie repartycyjnym jest obecnie niewystarczający i przestarzały. Jeśli teraz pomyślisz o przejściu na wcześniejszą emeryturę, obecnie ustalono, że państwo będzie obciążać cię o 0,3% miesięcznie. Oznacza to o 3,6% mniej za każdy rok wcześniejszej emerytury. Zdecyduj teraz sam/a, czy możemy to uznać za dobre zarządzanie. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Gerd
Cześć Dodatkowo w decyzji emerytalnej podana jest emerytura brutto. Tutaj trzeba jeszcze zapłacić składki na ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie pielęgnacyjne oraz w zależności od wieku przejścia na emeryturę i wysokości emerytury podatek.

Napisany przez Nino84
Cześć, Zajączku czekoladowy, Co do dwóch innych postów nie ma zupełnie żadnych zastrzeżeń i doskonale odpowiada dzisiejszej sytuacji. Mogę ci tylko jedno powiedzieć. Prywatne zabezpieczenie jest jedną z najważniejszych rzeczy, które można dzisiaj zrobić, ale trzeba to zrobić właściwie. Sam jestem doradcą finansowym i współpracuję z wieloma prawnikami ds. ochrony konsumentów. Z pewnością mogę podać ci kilka wskazówek. Nie sprzedaję żadnych produktów. Pozdrowienia Nino

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata