Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Nowicjusz w świecie finansów

Napisany przez MoneyMachine
Cześć koledzy, jestem nowym użytkownikiem na forum i zwracam się do ekspertów jako początkujący. Rozważam zainwestowanie niewielkiej sumy (kilka tysięcy euro) na giełdzie i spekulowanie na surowcach i/lub akcjach. Wszystko to mnie interesuje i chcę najpierw spróbować w ramach doświadczenia. Jednakże mało wiem o rynkach finansowych i surowców, ich strukturze itp. Co jest ryzykowne, co jest bezpieczne w kryzysie, depozyty, obligacje itd. Byłbym wdzięczny za udzielenie mi wskazówek. Pozdrowienia

Napisany przez bjoern26
Dołączam się do tego pytania, ale co mnie interesuje, to strony, na których można być na bieżąco z informacjami na temat giełdy i dowiedzieć się o aktualnych wiadomościach rynkowych. Czy ktoś zna dobre strony internetowe?? Dzięki z góry! Pozdrowienia, Björn

Napisany przez Graufell
Na całym świecie istnieje około 1 miliona stron giełdowych. Istnieją też specjalne strony poświęcone tylko surowcom, tylko obligacjom...itd. Dla początkujących może być pomocne kliknięcie tutaj: Aktien | Aktienkurse | Fonds | Börse | Devisen | finanzen.net Aktualności, nagłówki i filmy wideo - n-tv.de BÖRSE ONLINE - Wiedza powinna być w każdym portfelu W przeciwnym razie można skorzystać z wyszukiwarki. Na Finanzen.net można założyć konto demonstracyjne dla praktyki. Możesz udawać, że masz dużo pieniędzy i kupować oraz zarządzać różnymi papierami wartościowymi. Dla początkujących dostępne są również liczne czasopisma w kioskach: Focus Money, Finanzen, euro am Sonntag, Der Aktionär i wiele innych. Lub specjalne wydanie czasopisma Stiftung Warentest: Nie bój się akcji i giełdy.

Napisany przez bjoern26
Dziękuję za wskazówki!!! Mam jednak jeszcze kilka pytań. 1. Na giełdzie istnieją różne segmenty, takie jak m.in. MDAX, SDAX, zwykły Dax, Nasdaq itp. Ale z którego z nich mogę kupić akcje w Niemczech? 2. Co powinienem zrobić na początku, aby się poinformować, zanim rozpocznę interesowanie się akcjami? 3. Skąd osoby zajmujące się handlem na giełdzie czerpią informacje, aby wiedzieć, co obecnie jest dobre? Naprawdę będę wdzięczny za każdą wskazówkę!!! Pozdrowienia, Björn

Napisany przez Graufell
Do pytania 1: Możesz kupić prawie wszystkie akcje w Niemczech. Najszybciej można to zrobić za pomocą systemu Xetra (elektroniczny system handlowy). Handlować można także klasycznie na różnych giełdach we Frankfurcie, Hamburgu, Stuttgarcie, Berlinie, Düsseldorfie lub Monachium. Ale można to zrobić tylko przez swojego bankiera. Albo u doradcy, albo samodzielnie przez internet. Do 2: Informować się, zdobywać wiedzę, zapoznawać się z fachowymi terminami i ćwiczyć na modelowym portfelu. Do 3: Czytaj i interpretuj wszystkie wiadomości ekonomiczne, śledź kursy na żywo, poznaj i rozpoznawaj trendy, czytaj komunikaty rynkowe, korzystaj z sieci kontaktów...itd. Informować się, informować i ciągle się informować. MoneyMachine, co się wydaje ryzykowne i bezpieczne, musi każdy ocenić sam. Każda akcja może spaść w cenie, i to nawet drastycznie. I nie myśl sobie, że szybko i łatwo uda ci się odrobić straty na kursie. Jeśli akcja spadnie o 50%, potrzebuje wzrostu o 100%, aby osiągnąć pierwotny kurs. Aby kupować, sprzedawać i przechowywać swoje papierki wartościowe, potrzebujesz tzw. depozytu. Ale uwaga, zazwyczaj początkujący tracą swoje pieniądze. Jeśli ktoś chce to doświadczyć, to tylko z pieniędzmi, których nie potrzebuje.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, Powinniście również zastanowić się kiedy w ogóle można zarabiać pieniądze na giełdzie. Pieniądze można zarobić tylko wtedy, gdy można kupić akcje (tanio), gdy inni już ich nie chcą (=sprzedają). Więc musicie wierzyć, że akcje rosną, a ktoś inny musi mieć przeciwną opinię, inaczej by ich nie sprzedawał (oczywiście przyczyną może być np. brak płynności, ale w końcu chodzi o zasadę). Następnie musicie móc sprzedać (drogo), więc ktoś musi uwierzyć w rosnące kursy, jeśli Wy już w to nie wierzycie. Trzeba więc wiedzieć więcej o firmie niż inni ludzie na rynku. Ci inni ludzie to zazwyczaj profesjonaliści, którzy cały dzień nic innego nie robią. Jak oceniacie swoje szanse na posiadanie większych lub lepszych informacji niż profesjonaliści na rynku? Oczywiście można również zarobić pieniądze, ponieważ rynek po prostu działa. Wtedy trzeba tylko wiedzieć kiedy rynek jest tani lub drogi. Jest to już nieco łatwiejsze, ale nadal rywalizuje się z profesjonalistami. W takim przypadku bardziej opłaca się obstawiać rynki niż poszczególne akcje. Na przykład za pomocą funduszy indeksowych. Zagrożeniem dla inwestora są strach i chciwość! I nie można zaniedbać własnej głupoty. Pozdrawiam, Paule P.S.: Informuję się tutaj o tym, co dzieje się na rynkach: www.finanzinfo-service.de

Napisany przez MoneyMachine
Dziękuję najpierw za informację. Dlaczego początkujący tracą swoje pieniądze na początku? Czy to jest niepisane prawo? PS: Nie planuję inwestować w akcje, ale w surowce (ropa naftowa, metale szlachetne itp.).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata