Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Miesięczna emerytura czy jednorazowa wypłata?

Napisany przez Helgomat
Moje pytanie jest raczej teoretyczne, ale mimo to interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat. Więc: Załóżmy, że wygrywasz w Totolotka miesięczną rentę w wysokości 7500 euro. Możesz wybrać, czy chcesz otrzymywać comiesięczne płatności, czy też jednorazową wypłatę w wysokości 2,1 miliona euro. Co byście zrobili? Jeśli zdeponowałbym te 2,1 miliona euro na dobrze oprocentowane konto, miałbym (jeśli się nie pomyliłem) nawet więcej niż 7500 euro miesięcznie. Ale jak wygląda sprawa podatków? Osobiście nie chciałbym spekulować tymi pieniędzmi, ale zabezpieczyć je. Co zatem uważacie za bardziej sensowne: - jednorazowo 2,1 miliona euro - każdego miesiąca 7500 euro do końca życia, a potem odziedziczalne ?

Re: Miesięczna emerytura czy jednorazowa wypłata?

Napisany przez PI112
Cześć, mam inne zdanie. Emerytura z gry Lotto jest zależna od wieku, czyli jako 34-latek otrzymuję już 7906€. Aby osiągnąć tę samą kwotę poprzez jednorazową wpłatę, musiałbym uzyskać stopę zwrotu na poziomie 3,85%. Wówczas jednak pieniądze wykorzystają się w wieku 82 lat, a wypłata zostanie zatrzymana. Aspekt podatkowy również wchodzi w grę. Przy natychmiastowym rozpoczęciu wypłaty emerytury z ubezpieczenia otrzymuję 7446€, z rocznym wzrostem o 1%, czyli już w 2021 roku otrzymam wyższą emeryturę niż ta przekazywana z Lotto. Plan wypłat w mojej ocenie przewyższa go poprzez wypłatę dożywotnią. Jeśli obie varianty podlegają takiej samej obróbce podatkowej, decydującym czynnikiem dla mnie jest kwestia dziedziczenia, ale niestety nie mam informacji, jakie są zasady przekazywania tego w Lotto. To oczywiście tylko skrót możliwych wariantów. Kiedy nadejdzie ten moment, będę musiał dużo się zastanowić. Chyba powinienem zagrać w Lotto. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata