Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Informacje na temat podatku u źródła pobieranego przez banki.

Napisany przez ADMCI4
Tak naprawdę wciąż nie rozumiem całej kwestii podatku od dochodów kapitałowych. Okej, muszę płacić podatki od dochodów kapitałowych, tak jak dotychczas. Ale co się zmieniło? Czy banki poinformują mnie na przykład, gdy będę musiał im udzielić dyspozycji zwolnienia? Czy będą pobierać 25% dochodów, nawet jeśli w ogóle nie musiałbym płacić? Czy mogę potem odzyskać te pieniądze od urzędu skarbowego??? Kto może mnie oświecić? Dzięki!!

Re: Informacje na temat podatku u źródła pobieranego przez banki.

Napisany przez Slash
Hi, zmiana polega na tym, że podatek liniowy jest podatkiem źródłowym. Dochody z kapitału nie podlegają teraz opodatkowaniu stawką podatkową w ramach deklaracji podatkowej, ale są opodatkowane ryczałtem w wysokości 25% + 5,5% Soli. Podatek jest potem potrącany przez instytucje finansowe i przekazywany do fiskusa. Banki potrącają podatek zawsze, gdy kwota udzielonego przez bank zlecenia zwolnienia z podatku wynosi są osiągnięta. Bank nie wie przecież, czy w innym banku zostało złożone zlecenie zwolnienia z podatku, czy można wykorzystać kwotę 801 €. Dlatego dostosowuj zlecenia zwolnienia z podatku na czas. W ramach deklaracji podatkowej można żądać zwrotu nadpłaconego podatku. Należy również zwrócić uwagę, czy stawka podatkowa wynosi mniej niż 25%, wówczas można ubiegać się o potwierdzenie ulgi podatkowej (wypełnij Załącznik Kap i zaznacz odpowiednią kratkę w arkuszu informacyjnym). To sprawi, że dochody z kapitału podlegają opodatkowaniu stawką podatkową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata