Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Swatch

Napisany przez richard100
Musiałem otworzyć nowy temat. Do tej pory w tym forum nie było jeszcze żadnego tematu :lol: Dobre liczby. Ale na tym poziomie nie ma kupna..?? Słaba stopa dywidendy Pozdrowienia Rich Swatch z rekordowym przychodem - zegarki luksusowe szczególnie poszukiwane 02.02.2006 08:26:04, dpa-AFX Internet BIEL (dpa-AFX) - Szwajcarska grupa Swatch w 2005 roku osiągnęła najwyższy poziom przychodów w historii przedsiębiorstwa . Obroty wzrosły o 8,3 procent do prawie 4,5 miliarda franków (2,9 mld euro), jak podał w czwartek największy na świecie koncern zegarkowy z siedzibą w Biel. Dwucyfrowy wzrost odnotowano zwłaszcza w segmencie luksusowych i górnych rynków, gdzie znajdują się m.in. marki Breguet, Blancpain, Glashütte i Omega. Również marka Swatch (niski przedział cenowy) rozwijała się zgodnie z planem, jak podano dalej. Rok obrotowy 2005 był zarówno pod względem operacyjnym, jak i wynikowym najlepszym w historii grupy Swatch, czytamy w komunikacie. Również na rok 2006 koncern z rozdziałem optymistycznymi prognozami./hpd/DP/sk

Napisany przez willi
Kluczowe dane 2006 wzrost wyników Swatcha do poziomu wszech czasów € Zysk netto wzrósł o 33,7% do 830 milionów CHF (w poprzednim roku 621 milionów CHF). € Powyżej przeciętny wzrost zysków operacyjnych do 973 milionów CHF (w poprzednim roku 735 milionów CHF) oraz marży operacyjnej do 20,2% (poprzedni rok 17,1%). € Z przyrostem +12,3%, sprzedaż brutto przekroczyła poziom 5 miliardów CHF po raz pierwszy. € Najwyższy wzrost sprzedaży (+13,8%) w głównym segmencie Zegarki & Biżuteria. € Doskonałe wyniki w każdym segmencie Grupy. € Wzrost dywidendy o 40%, na akcję na okaziciela 3,50 CHF (poprzedni rok 2,50 CHF), na akcję zarejestrowaną 0,70 CHF (poprzedni rok 0,50 CHF). € Nowy program odkupu akcji o łącznej wartości 400 milionów CHF. € Doskonały start w 2007 roku z wyjątkowo obiecującymi perspektywami na bieżący rok. Do tego dochodzi fantazja związana z nowym napędem hybrydowym, według Hayeka najlepszym silnikiem hybrydowym obecnie dostępnym. Trwają negocjacje z różnymi producentami samochodów w sprawie współpracy lub licencjonowania. W ciągu najbliższych tygodni powinny być dostarczone konkretne informacje.

Napisany przez willi
Cześć Swatch z godnym uwagi wolumenem handlowym Czasami plus 3,5 procenta Kurs zamknięcia plus 2% Podejrzewam, że zwiększone zainteresowanie akcjami wynika z pozytywnego rozwoju biznesu z jednej strony Ale przede wszystkim duże nadzieje wiążą się z nowo opracowanym napędem hybrydowym. Według pana Hayeka, negocjacje z przemysłem samochodowym w sprawie współpracy lub licencji powinny zakończyć się w ciągu 1-2 miesięcy. (Zacytowane na początku kwietnia w Cash Daily)

Napisany przez ADMCI4
dzisiaj znalazłem następujące informacje na temat gt: Wstecz: Na wykresie dziennym SWATCH widać ogólny trend wzrostowy, który rozpoczął się już w październiku zeszłego roku i w międzyczasie nawet przyspieszył. Po osiągnięciu poziomu 318,00 CHF, papier zanotował krótkoterminową korektę, ale obecnie znajduje się wyraźnie w trendzie wzrostowym. Perspektywa techniczna: Wykres SWATCH od października 2006 roku wskazuje na nieprzerwany trend wzrostowy. Obecnie też wyraźnie widać pewną tendencję wzrostową. Obecnie obowiązujący stromy kanał wzrostu prowadzi do celu cenowego na poziomie 378,75 CHF. Wsparcie dla akcji znajduje się na poziomie dolnym, który wynosi 331,00 CHF.

Napisany przez willi
Swatch trzyma się bardzo dobrze, chociaż nie jest liderem, ale kurs stale rośnie. W zeszły weekend czytałam raport o przemyśle zegarmistrzowskim. W raporcie napisano, że w górnej półce cenowej istnieje czas oczekiwania nawet do 3 lat. To powinno otworzyć pole do podwyżek cen. A przede wszystkim ekskluzywność pozostaje zachowana. W kwietniu pan Hayek udzielił wywiadu dla Cash, w którym przedstawił rozwój silnika hybrydowego i obiecał, że w ciągu najbliższych tygodni dojdzie do podpisania umów z przemysłem samochodowym. Od tego czasu jednak nie słyszałam nic więcej.

Napisany przez Dany1
willi pisze: Swatch trzyma się bardzo dobrze, nie jest to jakiś hit, ale kurs ciągle rośnie. W zeszły weekend czytałem raport o przemyśle zegarmistrzowskim. w nim było wspomniane, że w najwyższym segmencie cenowym istnieje okres oczekiwania do 3 lat. To powinno dawać pole do podwyżek cen. A przede wszystkim ekskluzywność pozostaje niezmienna. W kwietniu pan Hayek udzielił wywiadu dla magazynu Cash, w którym przedstawił rozwój silnika hybrydowego i obiecał, że w ciągu najbliższych tygodni dojdzie do podpisania umów z przemysłem motoryzacyjnym. Od tego czasu nie słyszałem jednak nic więcej.
Tak, z luksusowymi towarami można dobrze zarobić. Bogaci stają się coraz bogatsi i mogą sobie pozwolić na takie symbole. Marże są ogromne, ponieważ dobry zegarek markowy jest dostarczany do sklepów z mnożnikiem 8. Dzięki temu nawet 20% luksusowego podatku od Chin może być poniesione przez producentów, a podatek nie jest przerzucany na klienta. Swatch to bardzo dobra inwestycja. O hybrydowym silniku nie słyszeliśmy już nic, ponieważ gazeta Cash zbankrutowała...albo odwrotnie.

Napisany przez willi
Cześć wszystkim Byłem właśnie na stronie swx i zajrzałem do transakcji zarządu W tym miesiącu zgłoszono 7 transakcji wewnętrznych w Swatch, 2 sprzedaże w wysokości około 200 000.- i 5 zakupów w wysokości około 4 000 000.- Najwyższa cena akcji wynosiła 397,- obecnie 273,- co odpowiada mniej więcej wskaźnikowi cen zysku na poziomie 14 co uważam za atrakcyjne przy marży ze sprzedaży na poziomie 17% Powodzenia Willi

Napisany przez willi
Swatch aktualnie przy Fr. 261.50, 52-tygodniowe minimum Fr. 254.- Dzisiaj złożyłem zlecenie zakupu po Fr. 261.- i mam nadzieję, że zostanie ono zrealizowane jutro. Oczekuję, że akcje szybko się odrobią i osiągną ponownie kursy w okolicach Fr. 300.- lub wyższe.

Napisany przez Forexyman
pisze: Swatch Habe Heute eine Kauforder aufgegeben Fr. 261.- und hoffe sie wird morgen ausgeführt Ich erwarte das die Aktie sich rasch erholt und wieder Kurse um die Fr.300.- plus erreicht
Hallo Willi möchte mich ungern in Deiner Angelegenheiten Einmischen aber es tut mir weh wenn ich sehen muss welche Vorstellung Du von einer Aktie hast, die sich zur Zeit in einer starken Korrekturphase befindet. Bete zu Gott, dass die Order nicht ausgeführt wird, weil die Aktie bald viel billiger als deine Vorstellung sein wird)))) ich habe mal meine Vorstellung von dieser Aktie mit Deiner Erlaubnis hinzugefügt Viele Grüße

Napisany przez willi
Cześć Forexyman Dziękuję za Twoją ocenę dotyczącą akcji. Mam Swatch od kilku lat. Obecnie akcja jest bardzo interesująca dla krótkoterminowych transakcji. Jeśli mogę ją dostać za Fr. 261.- i cena spadnie, po prostu ją zachowam. Przy wskaźniku ceny do zysku (PE) wynoszącym 13, moim zdaniem akcje są dobrze zabezpieczone. Ponadto już niedługo odbędzie się targi zegarków i biżuterii w Bazylei, co zwróci ponownie uwagę na Swatcha.

Napisany przez willi
Grupa Swatch AG
Transakcja z dnia 19.03.2008
przez członka Zarządu Wykonawczego / członka Zarządu
Rodzaj transakcji: Zakup
40000 akcji w wysokości 2107608,00 CHF (52.69 CHF / akcja)
Rodzaj papierów wartościowych: Prawa udziałowe
ISIN CH0012255144

Napisany przez Forexyman
willi pisze: Jeśli dostanę akcje po cenie 261 franków
Według cen z dnia Dostajesz jedno opakowanie więc pozostaje mi życzyć dużo szczęścia Pozdrowienia

Napisany przez willi
EP w cenie 257,00 zł Wesołych Świąt Wielkanocnych Willi

Napisany przez willi
Jeszcze jedna uwaga: to już druga transakcja w tym miesiącu Insiderzy wierzą w akcje Emitent The Swatch Group AG Data transakcji 19.03.2008 przez członka zarządu / członka kierownictwa Rodzaj transakcji Zakup 7000 udziałów o łącznej wartości 352 973,60 CHF (czyli 50,42 CHF / udział) Rodzaj papierów wartościowych Prawa do udziałów ISIN CH0012255144

Napisany przez Forexyman
Forexyman pisze: jedna z akcji, która obecnie przechodzi przez silną fazę korekty Pozdrowienia
dzisiaj było naprawdę dużo wydarzeń)))) Wykres intradayowy Pozdrowienia

Napisany przez willi
Swatch w środę został obrócony w bardzo wysokim wolumenie 834 000 sztuk. W ciągu dnia cena akcji spadła poniżej najniższego poziomu z 21 stycznia z 254 CHF do 250 CHF i zamknęła się na poziomie 255 CHF. Interpretuję te turbulencje cenowe jako pozytywne. Tchórzliwi sprzedali, a akcja znalazła z powrotem mocne wsparcie. Nic już nie stoi na przeszkodzie zmianie trendu. Jeśli giełda wzrośnie w przyszłym tygodniu, Swatch będzie jednym z faworytów.

Napisany przez willi
Emitent The Swatch Group AG Data transakcji 20.03.2008 przez członka zarządu wykonawczego / członka zarządu Rodzaj transakcji Zakup 10000 jednostek w kwocie 490000.00 CHF (odpowiada 49.00 CHF / jednostka) Rodzaj papierów Wartości uczestnictwa ISIN CH0012255144

Napisany przez willi
W dniach 2-10 kwietnia odbywa się targi zegarków i biżuterii w Bazylei. Oczekuję, że Swatch ponownie zaprezentuje się korzystnie. Swatch, razem z Blancpainem i Breguetem, znajduje się w najwyższej lidze. Dziennikarze finansowi ponownie odkryją akcje luksusowe. Dla mnie to będzie odpowiedni moment na sprzedaż.

Napisany przez willi
Hayek to przedsiębiorca z wizją i ambicją 30 marca 2008, NZZ am Sonntag« «Potrzebujemy rewolucji w zużyciu energii»Hayek ściąga Josefa Ackermanna do swojej firmy energetycznej 80 lat i wciąż pełen energii: Nicolas Hayek przyciąga Josefa Ackermanna, Deutsche Bank oraz Georgea Clooneya do swojej nowo utworzonej Energie-Holding. https://www.nzz.ch/nachrichten/wirtschaft/aktuell/wir_brauchen_eine_revolution_im_energieverbrauch_1 .697374.html

Napisany przez willi
Typowe dla Hayeka giełda to miejsce, w którym oprócz kilku wspaniałych ludzi kręci się także niektórych z największych oszustów.» skopiowane z powyższego linku

Napisany przez willi
Swatch z nową stroną internetową. Bardzo piękna i przejrzysta. Oto krótka charakterystyka marek Swatch Group: Breguet | Blancpain | Glashütte Original | Jaquet Droz | Leon Hatot | Omega | Tiffany & Co. | Longines | Rado | Union Glashütte | Tissot | ck watch & jewelry | Balmain | Certina | Mido | Hamilton | Swatch | Flik Flak | Endura | Tourbillon | _______________________ Od początku tego roku Swatch projektuje i produkuje również zegarki dla Tiffanyego, sprzedając je w wybranych sklepach Swatch. Analitycy szacują roczny obrót z zegarkami Tiffanyego między 500 a 800 milionów. Willi

Napisany przez willi
Swatch in turbulencje. Akcja traci 10% od początku tygodnia Francuski bank obniżył ocenę akcji, docelowa cena to 240 franków Dla mnie to niezrozumiałe, ponieważ firma jest bardzo dobrze zarządzana i niezwykle zyskowna (14 PE) przy doskonałych perspektywach Skrócony wywiad z BASELWORLD Według dyrekcji targów, wystawcy byli bardzo zadowoleni. Jacques Duchene, przewodniczący Rady Wystawców, określił rocznik 2008 na Baselworld jako doskonały według oświadczenia. Jesteśmy bardzo zadowoleni z zawartych transakcji. Według Duchene istnieje stałe zapotrzebowanie na luksusowe produkty prestiżowe. Rok 2008 okazał się lepszy niż poprzednie lata. Jak wynika z oświadczenia, Thiebaud twierdzi, że każdy, kto oczekiwał chmur na niebie z powodu informacji ze świata gospodarki przed targami, został oszukany.

Napisany przez Forexyman
willi pisze: Swatch w tarapatach. Od początku tygodnia stracił 10% wartości
Cześć Willi niemniej jednak, akcja wciąż utrzymuje się powyżej poziomu 250CHF Cytat od Willi Francuski bank obniżył rating akcji do 240 CHF Jeśli to jest cena sprzedaży, to analiza tego banku jest ok Aktualna cena zakupu akcji Swatch wynosi 288CHF Pozdrowienia

Napisany przez willi
Zakup od wewnątrz The Swatch Group AG Data transakcji 10.04.2008 przez członka Zarządu / członka Zarządu Rodzaj transakcji Zakup 42475 akcji na kwotę 2107014.85 CHF (co odpowiada 49.61 CHF / akcja) Rodzaj aktywów Prawa do udziałów ISIN CH0012255144 Miłego weekendu Willi

Napisany przez willi
to już drugi wewnętrzny zakup w tym miesiącu Emitent The Swatch Group AG Data transakcji 10.04.2008 przez członka Zarządu / Członka Kierownictwa Rodzaj transakcji Zakup 42475 tytułów na łączną kwotę 2107014.85 CHF (odpowiada 49.61 CHF / Tytuł) Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do uczestnictwa ISIN CH0012255144

Napisany przez willi
Spółka Swatch Group AG pomyłkowo wykonała niewłaściwy wpis informacji. Data transakcji: 14.04.2008, dokonana przez członka zarządu lub zarządu wykonawczego. Rodzaj transakcji: zakup 4352 jednostek w łącznej kwocie 213180,00 CHF (czyli 48,98 CHF / jednostka). Rodzaj papierów wartościowych: prawa do udziału. ISIN: CH0012255144.

Napisany przez willi
Swatch pokazuje siłę. Wczoraj akcje spadły do rocznego minimum w wysokości 246,60, ale zamknęły się wyżej. Dzisiaj Swatch osiągnął wolumen wynoszący 523 000 sztuk i zamknął się na poziomie Fr.268.-. Z wskaźnikiem P/E wynoszącym 14, akcje wciąż są bardzo umiarkowanie wycenione.

Napisany przez willi
Emittent The Swatch Group AG Data transakcji 15.04.2008 przez członka zarządu wykonawczego / członka zarządu Rodzaj transakcji Zakup 10000 tytułów w wysokości 489694,00 CHF (co odpowiada 48,97 CHF / tytuł) Rodzaj papierów Wartości uczestnictwa ISIN CH0012255144

Napisany przez willi
Właśnie sprzedałem Swatch za 275 CHF. Wciąż wierzę w akcje kurs 300 CHF w ciągu następnych 3 tygodni nie byłby dla mnie zaskoczeniem ale na razie obserwuję zbyt dużą euforię na rynku ogólnym. Wrócę do inwestowania w Swatch w późniejszym czasie. Miłego weekendu Willi

Napisany przez Forexyman
willi pisze: Właśnie sprzedałem Swatch za 275 franków. Później ponownie wezmę udział w Swatch. Miłego weekendu Willi
Cześć Willi Dobra robota, także myśl o wejściu na dno akcji Również miłego weekendu Pozdrowienia

Napisany przez willi
Cześć Forexyman Dzięki za komplement Obecnie giełda to czyste szczęście. Dlatego inwestuję tylko krótkoterminowo i w akcje, które mogę również dłużej trzymać (Holcim to również taki kandydat). Dopóki Dow Jones notuje prawie na najwyższym poziomie, korekta jest bardzo prawdopodobna. Willi

Napisany przez willi
Hayek jest pełen optymizmu Ja również. W przypadku korekty na giełdzie ponownie zainwestuję w Swatch. Swatch to jedna z niewielu akcji notowanych w SMI, która jest prowadzona rzetelnie i z dalekowzrocznością 29.04 11:36 Największy na świecie koncern zegarkowy Swatch nie odczuwa żadnych oznak zwolnienia pomimo kryzysu finansowego. Wszystkie segmenty i regiony osiągnęły bardzo wysokie wskaźniki wzrostu w pierwszych czterech miesiącach 2008 roku. (Źródło: SDA)

Napisany przez willi
Akcje dobrze sobie radziły w ciągu ostatnich 2 tygodni. Cena powyżej 300 CHF byłaby dla mnie zaskoczeniem. The Swatch Group AG Data transakcji: 28.05.2008 przez członka Rady Nadzorczej niewykonawczego Rodzaj transakcji: Sprzedaż 50000 sztuk w łącznej kwocie 2712427.50 CHF (odpowiada 54.25 CHF / sztuka) Rodzaj papierów wartościowych: Prawa do udziałów ISIN CH0012255144 Emitent: The Swatch Group AG Data transakcji: 23.05.2008 przez członka Rady Nadzorczej niewykonawczego Rodzaj transakcji: Sprzedaż 52500 sztuk w łącznej kwocie 2883959.50 CHF (odpowiada 54.93 CHF / sztuka) Rodzaj papierów wartościowych: Prawa do udziałów ISIN CH0012255144

Napisany przez willi
Żadnych oznak recesji. Eksport zegarków w maju nadal bardzo dynamiczny Jeśli Swatch w przypadku ogólnych turbulencji na giełdzie spadnie jeszcze raz poniżej 250 franków, kupię Szacowany wskaźnik cena/zysk na 15 w 2007 roku Zurych (AWP) - Szwajcarski eksport zegarków w maju 2008 roku w porównaniu z rokiem poprzednim wzrósł nominalnie o 14,6% do 1506,4 mln CHF, a realnie odnotowano wzrost o 7,3%. Maj skorzystał na silnym wzroście popytu na zegarki na bransoletce kosztujące ponad 3000 CHF, poinformował w czwartek Związek Szwajcarskiego Przemysłu Zegarmistrzowskiego (FHS). Przemysł zegarmistrzowski wyraźnie wyróżniał się w miesiącu sprawozdawczym od innych branż, dodaje także Federalna Administracja Celna (EZV). Liczba wyeksportowanych zegarków na bransoletce w maju 2008 r. wzrosła o 1,1% do 2,0 mln sztuk. Wartościowo odnotowano wzrost o 17,6% do 1410,3 mln CHF. Eksport zegarków na bransoletce o wartości powyżej 3000 CHF wzrósł o około 40%, poinformował związek. Zegarki tanie (poniżej 200 CHF) odnotowały niewielki wzrost, podczas gdy produkty w przedziale od 200 do 3000 CHF wykazały spadek.

Napisany przez willi
Swatch na interesującym poziomie kursu Wskaźnik P/E UBS 2007 (E) 12,64 2008 (E) 11,64 2009 (E) 10,43 The Swatch Group AG Data transakcji 10.07.2008 przeprowadzona przez Niewykonawczego Członka Rady Nadzorczej Rodzaj transakcji Zakup 50000 akcji o łącznej wartości 2184609,00 CHF (odpowiadających 43,69 CHF / akcja) Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do udziału

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata