Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odmowa kredytu pomimo nieobciążonej nieruchomości

Napisany przez Notaris
Cześć, w październiku kupiłam nieruchomość, którą opłaciłam własnym kapitałem. Obecnie zajmuję się remontem/renowacją nieruchomości. W grudniu została mi zaoferowana druga nieruchomość bezpośrednio obok, którą także od razu zaliczkowałam. Depozyt był w zasadzie pieniędzmi, które zabrakły mi na zakończenie remontu. Mimo że mam nieruchomość bez obciążenia, myślałam, że nie będzie problemu z kredytem hipotecznym. Teraz jednak rzeczoznawca banku oszacował moją opłaconą nieruchomość na około 190 tysięcy. Potrzebuję jednak tylko 60-70 tysięcy, żeby opłacić nową nieruchomość i pozostałą kwotę przeznaczyć na remont. Moje dotychczasowe bank odrzucił jednak wniosek, tłumacząc, że w mojej historii kredytowej widnieje wpis, który uniemożliwia udzielenie kredytu. Chodzi o umowę Leasingu z 1991 roku, która przestała być spłacana od 1993 roku, ale którą uregulowałam w 2009 roku! Wpis ten jest również oznaczony jako uregulowany w rejestrze. Moje pytanie teraz brzmi: Czy w ogóle ma sens zwracać się do innych banków z takim wpisem w historii kredytowej, czy też będą one również odmawiać? Jestem naprawdę zniechęcona... dostałam od banku minimalną stopę procentową, a teraz zostawiają mnie na lodzie... Na pewno zamknę tam moje konta!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Notariuszu, bez możliwości przyjrzenia się całej sytuacji jest oczywiście trudno wydać opinię. Jednak z różnych powodów uważam, że udzielenie kredytu pod kątem zabezpieczenia majątku nieruchomości jest absolutnie wykonalne. Należy również zauważyć, że Wasz bank początkowo działał zgodnie z negatywnym wpisem w rejestrze dłużników, ale to nie oznacza końca starań! Pytania, które się pojawiają: - Czy jesteś zatrudniony? - Jakie jest Twoje miesięczne wynagrodzenie netto w połączeniu z majątkiem oraz sytuacją wydatków? - Dlaczego raty Leasingowe nie zostały opłacone? - Z jakiego miasta pochodzisz? Ważne dla wyboru lokalnego banku! Profesjonalista od razu zatwierdzi ten negatywny wpis w rejestrze dłużników, ale jak wspomniałem, kilka innych parametrów, m.in. skąd pochodzić będą środki na spłatę kapitału, musi się zgadzać i być wcześniej ustalone. Chętnie możesz także skontaktować się ze mną za pośrednictwem mojego adresu e-mail, jeśli nie chcesz tego ogłaszać tutaj, ale szukasz rozwiązania!

Napisany przez WisteriaPearl
Cześć, możesz złożyć wniosek o usunięcie wpisu w Schufa. Nie mogę sobie jednak wyobrazić, że nie ma banku, który mógłby ci pomóc w twojej sytuacji.

Napisany przez IQ Hausbau GmbH
Usuwanie wpisu z Biura Informacji Gospodarczej można zrobić bezpośrednio na miejscu lub pisemnie. Bank powinien sugerować to samo. Po usunięciu wpisu można zwrócić się do innych banków o informacje - ale uwaga, ponieważ odmowa banku domowego może ponownie zostać odnotowana w Biurze Informacji Gospodarczej - koniecznie pisemnie poinformować bank, aby tego unikał. Po usunięciu wpisu warto sprawdzić własne informacje w Biurze Informacji Gospodarczej - to trwa kilka dni, ale warto się upewnić, zanim poprosisz inny bank o informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Wcale nie wiem, skąd się wzięło to wasze przekonanie o możliwości usunięcia wpisu? Wpis pozostaje w Schufa przez 3 lata, a na początku czwartego roku od początku roku zostaje on usunięty! Jedynie zgłoszenie o uregulowaniu długu może i musi być złożone, jednak to zgłoszenie również przeszkadza w otrzymaniu pozytywnej opinii kredytowej, ponieważ zarówno uregulowany, jak i nieuregulowany, wpis pozostaje negatywny!!! Tylko kwoty bagatelne do - w pojedynczych przypadkach - 1000 euro mogą zostać wcześniej usunięte przez Schufa po uregulowaniu bez zgody wierzyciela poprzez bezpośrednie złożenie wniosku przez dłużnika zgodnie z nowym prawem obowiązującym od początku roku, wszystko inne podlega uznaniu wierzyciela wpisującego! Mimo to istnieje duży, znany niemiecki bank, który towarzyszy finansowaniu budowy nieruchomości z negatywnymi wpisami, czasami nawet z nieuregulowanymi wpisami, które bank usuwa w trakcie finansowania budowy nieruchomości! Czasami niektórzy sobie naprawdę utrudniają życie i sprawiają sobie kłopot, zastanawiam się również, czy autor tego postu naprawdę ma zainteresowanie, aby zaproponować mu rozwiązanie - inaczej nie mogę zrozumieć, dlaczego ktoś zadaje pytanie tutaj, nie chcąc na nie odpowiedzi!!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata