Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Telecom Pick był Alcatel.

Napisany przez 2cybercrash
Alcatel niespodziewanie ogłasza pierwszą wypłatę dywidendy w wysokości 16 centów za akcję. Zysk kwartalny wyniósł 25 centów/akcja, co daje bardzo zdrowy współczynnik P/E około 10! Alcatel przewiduje dobry początek 2006 roku, jednak jest trochę bardziej ostrożny co do drugiego półrocza. Zaświadczenie SWX dzisiaj sprzedaje się po cenie 18 CHF. Zyski z realizacji zysków są ograniczone. Już wcześniej (tak samo jak inni) zwracałem uwagę na Alcatela przy bardziej korzystnych cenach zakupu. Oczekuję stabilności i możliwego dalszego wzrostu kursu.

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: Zysk kwartalny wyniósł 25 centów/akcję, co daje bardzo zdrowe wskaźnik C/Z około 10! Gdyby kurs poszedł do mojego celu 12 euro, wskaźnik C/Z wynosiłby 12. Zamiast tego spada! Co się dzieje na francuskiej giełdzie? Może Francuzi już nie mają pieniędzy? Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Właśnie sprzedałem mój Alcatel za 12,00 euro (przeliczane na 18,48 CHF). Jak zawsze, za wcześnie? Rozwiązuję depozyt i uważam, że ten kurs jest odpowiedni. Lancelot

Alcatel zachował się dość zmiennie, nie można wykluczyć, że cena akcji ponownie odwiedzi poziom 10€. Realizowanie zysków nigdy nie jest złe. Mam tylko jeszcze jedno pakiet i po prostu się trzymam. W przypadku spadków, ponownie będzie rzucone wędkowanie. Alcatel był w stanie dość dobrze dotrzymać prognozy i nie rozczarował.

Alcatel nie miało lepszego pomysłu niż związać się z amerykańskim balastem Lucent, może być ciekawie? Mały pakiet pozostaje nierozwiązany, już nie będzie więcej zakupów. Muszę znaleźć nową wartość telekomunikacyjną, zawsze to samo widowisko przejęć, a potem znowu debiuty giełdowe?

Napisany przez ADMCI4
W międzyczasie cge jednak znacznie poprawiło. Kupię sobie małą paczkę.

Nowy nabytek/akwizycja Lucenta prawie wcale nie wspiera pod nowym dachem Alcatela, jak zwykle, prognozy. Cała branża telekomunikacyjna idzie w dół. Jakość tej akwizycji była mocno kwestionowana. Miałem tylko niewielki pakiet z boomu telekomunikacyjnego z 2000 roku, nic więcej nie jest nabywane. Lucent/Alcatel to wątpliwa konstrukcja. Telekomunikacja byłaby raczej niedoszacowana i dobrze wyceniona, muszę szukać nowych graczy na rynku. Może lepiej wrócić do AT&T na końcu?

Napisany przez ADMCI4
poniżej mała analiza wykresu godemode-trader: Aktualny wykres tygodniowy (log) od 19.09.2013 (1 świeca = 1 tydzień) Komentarz: Akcje ALCATEL osiągnęły szczyt na poziomie 13,82 euro w pierwszym tygodniu kwietnia 2006 roku. Następnie akcje gwałtownie spadły. Dopiero w obszarze kluczowego wsparcia długoterminowego między 8,14 a 8,44 euro akcje się ustabilizowały. Od tego momentu akcje zaczęły rosnąć i podążają w przeciwnym kierunku od strat z ostatnich tygodni. W ciągu ostatnich tygodni na wykresie dziennym pojawiła się mała formacja podłogi, która została już zakończona. Zatem ruch korekcyjny powinien kontynuować się w ciągu najbliższych tygodni. Celem powinno być około 10,48 euro. Ponowne cofnięcie do poziomu 8,14 euro byłoby jeszcze do przejścia, ale zamknięcie tygodnia poniżej tego poziomu już nie. Takie zdarzenie równałoby się z ponownym średnioterminowym sygnałem sprzedaży.

Istotnym czynnikiem w przypadku Alcatel (która faktycznie była w dobrej kondycji) jest przejęcie przez nich amerykańskiej firmy Lucent, która zajmowała się złomem oraz ołowianymi kulami. Tutaj istotną rolę odgrywa fakt techniczny. Zachowuję niewielki pakiet akcji z przeszłości, Alcatel był dobrym rozwiązaniem inwestycyjnym. To, co teraz się dzieje, zależy od złośliwego nowotworu, jakim jest Lucent. W najlepszym wypadku można handlować na niskim poziomie, ponieważ pojawiły się wyraźne polecenia sprzedaży, które jak zwykle zostały posłusznie wykonane przez wielu. Dziś po raz pierwszy kurs rośnie znacznie, z niejasnych powodów (może związane z opcjami?). Bank brunch Wegelin donosi, że Alcatel będzie mogło budować sieci w Chinach.

Alcatel dziś przedstawił wyniki kwartalne, wzrost obrotów, zysk poniżej prognoz, a ciężki kamień Lucent też nie jest hitem. Pomimo tego kurs wzrósł o 5%, bo od dawna się osunął z powodu obciążenia związanego z Lucent. Kurs około 10€ lub 16 CHF. Wskaźnik P/E z nowymi danymi wynosi około 22. Kiedyś moim ulubionym telekomem, teraz po prostu trzymam ten złom jako pozostałość, bez dokonywania kolejnych zakupów. Nadaje się również źle do handlu, ponieważ często reaguje w niewłaściwym kierunku lub w ogóle nie reaguje.

Alcatel, zbieracz złomu telekomunikacyjnego! Połączył się z kalekowatym amerykańskim Lucentem i teraz czytam, że wciągnęli do swojego zbioru także kanadyjski Nortel. Bezsensowne konglomeraty, kto ma kontrolować ten państwowy nepotyzm? Z drugiej strony rozpowszechniane są same pozytywne informacje o rządowych zamówieniach i innych sprawach. Straciłem orientację w rzeczywistych poprawionych danych fundamentalnych, widzę że kurs ponownie spadł. Ponadto na SWX nowy symbol ALU z niskimi obrotami. Obserwuję z niepokojem rozrastającego się ośmiornicę telekomunikacyjnego, być może znowu zacznie produkować kolejne spółki zależne w każdym zakątku i sam stanie się pełny i tłusty? Na razie trzymam resztkę z poprzedniego tysiąclecia bez dodatkowych zakupów.

Dzisiaj wzrost o +5%, chyba jednak zostałem ugryziony przez Niko-Piegi, nigdy nie wiadomo, na co te wszy się napadną, dopiero zauważa się to gdy zaczyna swędzieć.

Alcatel-Lucent wprowadza nowe ruchy, po zanurzeniu poniżej 16 CHF (SWX) dzisiaj oferowane są kursy do 16,8. Często jest to bardzo ospałe, ale wydaje się, że powoli nadaje się do handlu, obok stałego depozytu. Aktualnie nie mogę niestety ocenić wartości fundamentalnej ze względu na nieprzewidywalne odpisy z tytułu przejęć, trzeba by wyeliminować operacyjną działalność i oszacować szanse/ryzyka. Dziś w komunikacie znalazłem także następującą listę najwyższych przychodów: Wśród dostawców telekomunikacyjnych jest: Nr 1 Ericsson (Akcja=Bueh?) Nr 2 Alcatel-Lucent nowo z firmą Nortel w kolekcji łachmanów Nr 3 Siemens-Nokia z miłymi czarnymi kontami i aferą korupcyjną

Szybki start stycznia dla spółki telekomunikacyjnej, z wzrostem o ponad 6%. Nie zamierzam robić prognoz, po prostu trzymam swoje istniejące inwestycje bez dokonywania kolejnych zakupów.

Skumulowany zbieracz złomu telekomunikacyjnego Alcatel-Lucent-Nortel pozostaje wierny swojej złej reputacji akcji. Ledwo kurs odzyskał trochę sił z nieznanych mi powodów, dzisiaj z namiotów Czerwonoskórych Lucent znów wystrzeliła bomba ostrzegawcza o zyskach, powodując naturalny spadek kursu o ponad 10%. Wartość nie do oszacowania, kompletnie nieprzejrzysty i prawdopodobnie niekontrolowalny półpaństwowy korumpowany globalny zbieranina telekomunikacyjny. Spekulacyjnie utrzymywany, brak dokupów. Są lepsze opcje, ale za drogie. Wskazano wartość PE Alcatel na 17.5, jeśli to prawda, to czy to jeszcze zdrowe? Konkurenci to Ericsson (już nie kupuję), Nokia (kurs jeszcze niższy), Siemens (bardzo upadła bagna). Tylko AT&T byłby lepszy, ale teraz jest już drogi i nie konsoliduje się. Więc chyba muszę trzymać kaleką Alcatel-Lucent?

Napisany przez Globalist
Czy Nortel jest jeszcze do uratowania? -90% r. r. Jeszcze 2-3 upadki i grozi im usunięcie z giełdy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata