Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Liczba możliwych umów Riester w jednej rodzinie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. W związku z ostatnim zeznaniem podatkowym rozmawiałem z osobą, która pomaga nam w rozliczeniach podatkowych, na temat emerytury Riester. Zasugerował mi, żebym nie zawierał umowy Riester, ale moja żona powinna to koniecznie zrobić. Nie zrozumiałem, czy wynika to stąd, że potencjalne warunki mojego Riester nie są korzystne, czy też w jednej rodzinie nie może być dwóch umów Riester? Byłoby mi miło, gdyby ktoś mógł mi tu pomóc, abym mógł podjąć odpowiednie kroki w tej sprawie. Pozdrowienia, Soccerman

Napisany przez PI112
Cześć Soccerman, w zasadzie nie ma ograniczenia co do liczby umów Riester na rodzinę. Czy Riester ma sens dla Ciebie osobiście lub dla Twojej żony, może wykazać tylko szczegółowa rozmowa osobista. Wątpię, czy urzędnik skarbowy jest właściwym rozmówcą, nawet jeśli na co dzień zajmuje się tematami finansowymi. Przecież też nie daję mojemu dekarzowi naprawiać mojego samochodu, chociaż także jest rzemieślnikiem. Ogólnie można nawet zawrzeć dwie umowy na jedną osobę. Na przykład ja podzieliłem moją składkę - połowę na bazie funduszy, a połowę w sposób klasyczny. Ale dla laika, jak już wspomniano, tylko przy szczegółowym doradztwie cała ta sprawa ma sens. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
Cześć Ze względu na dziedziczność zawsze powinniście Państwo oboje małżonkowie zawrzeć umowę Riestervertrag. W przeciwnym razie zgadzam się z moim poprzednikiem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata