Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Konsekwencje gwarancji depozytów dla klientów banku

Napisany przez ADMCI4
W ekonomicznej części mojej gazety przeczytałem, że banki w przyszłości będą musiały płacić składki do funduszu ochrony depozytów. Pieniądze na to muszą pochodzić skądś. Jak banki zareagują na tę sytuację? Czy są to obciążenia, które z pewnością będą przeniesione na klientów? Jeśli tak, to w jakim obszarze efekty będą najbardziej widoczne? Czy kredyty staną się droższe czy też wzrosną opłaty za prowadzenie konta osobistego? To przecież nie powinno być rozwiązaniem kryzysu bankowego!

Re: Konsekwencje gwarancji depozytów dla klientów banku

Napisany przez yamahama
No cóż, już dziś banki (obligatoryjnie) muszą tworzyć rezerwy na rzecz ustawowego systemu gwarancji depozytów, większość z nich dodatkowo uczestniczy także w (prywatnych) funduszach gwarancyjnych. Jednakże te systemy gwarancji depozytów są z jednej strony częściowo dobrowolne, z drugiej strony mają tylko stosunkowo niewielkie zaplecze finansowe. Rozważania, które stanowią podstawę Twojego pytania, polegałyby więc tylko na rozszerzeniu ustawowego obowiązku - czyli większa ilość środków musiałaby być przechowywana jako rezerwy. W rezultacie bank mógłby udzielać mniej kredytów, lokować mniej środków, itp., co oznacza, że potencjalny zysk (ale oczywiście również strata) zmniejszyłby się. Myślę, że byłby to dobry krok w kierunku odejścia od szału zysków na rzecz zrównoważonego gospodarowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata