Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne jako przedsiębiorca i pracownik na etacie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Pracuję w biurze na 27,5 godziny tygodniowo, dlatego jestem normalnie ubezpieczony. Chciałbym teraz jednak zarejestrować działalność gospodarczą i rozpocząć samodzielną działalność w zakresie doradztwa psychologicznego. Jeśli będę, jak oczekuję, osiągać dobre dochody w tej dziedzinie, to jak kształtuje się moje ubezpieczenie zdrowotne? Czy będę bardziej zatrudniony czy raczej samozatrudniony? Czy mogę pozostać w moim obecnym ubezpieczeniu zdrowotnym, czy muszę się prywatnie ubezpieczyć? Kto może mi dać wskazówki, jak sprawić, aby wszystko było dla mnie opłacalne i przystępne cenowo? Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez Gerd
Cześć Osoby samozatrudnione mogą prywatnie ubezpieczyć się od chorób, ale nie muszą tego robić. Mogą także dobrowolnie ubezpieczyć się ustawowo. W tym przypadku należy zapłacić 14,9% od zysku. Od 01.01.2010 minimalna składka miesięczna wynosi 281 €. W tej cenie nie jest jednak zawarte żadne zasiłek chorobowy.

Napisany przez Mike Spezi
Meerkatze62;31157 pisze: Czy jestem wtedy bardziej zatrudniony, czy jednak głównie samozatrudniony? Czy mogę w każdym przypadku pozostać w mojej ustawowej kasie chorych, czy muszę się prywatnie ubezpieczyć? Niestety pytający tutaj nie wypowiada się jasno. Jeśli dobrze rozumiem, chce on zachować dotychczasową umowę o pracę na 27 godzin tygodniowo i dodatkowo zarejestrować działalność gospodarczą? Jeśli nadal mam dochód podlegający ubezpieczeniu społecznemu, należy to traktować priorytetowo w kontekście dodatkowego samozatrudnienia. Oznacza to, że nadal podlegam obowiązkowi ubezpieczenia w ustawowej kasie chorych. Wszystko, co Gerd napisał o składkach na ubezpieczenie zdrowotne prywatne / ustawowe, niestety odpowiada rzeczywistości. GkV zakłada pewien minimalny dochód dla samozatrudnionych i dlatego ma ustaloną określoną stawkę wejściową. ubezpieczenie zdrowotne ustawowe oferuje wyjątki dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą poprzez programy wspierające. Istnieje tam możliwość płacenia niższej składki na ubezpieczenie zdrowotne ustawowe jako dobrowolny członek, tymczasowo. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata