Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłata pożyczki lub inwestycja kapitału po spadku

Napisany przez ADMCI4
Jakiś czas temu zmarła moja ulubiona ciotka spadkobierczyni i pozostawiła mi 20 000 euro. Ponieważ mam jeszcze kredyt na kwotę przypominającą tę kwotę, zastanawiam się, czy powinienem spłacić kredyt tymi pieniędzmi. Rozmowa doradcza w banku nie przyniosła rezultatów, ponieważ pracownik doradził mi od tego. Dlatego chciałbym zapytać tutaj w tym miłym forum: co jest dla mnie bardziej sensowne? Czy powinienem spłacić kredyt tymi pieniędzmi i tym samym zaoszczędzić odsetki czy też zainwestować pieniądze i otrzymywać odsetki? Nie jestem zbyt obeznany w tej dziedzinie, abym dokładnie obliczył, co mi się bardziej opłaca. Kto ma pomysły?

Napisany przez marketmaker2
Skoro oprocentowanie przy kredycie jest z pewnością wyższe niż stopa oprocentowania przy lokacie, powinieneś spłacić kredyt. Zwłaszcza że na uzyskaną odsetkę nakładane są jeszcze podatki. Powinieneś dowiedzieć się o kosztach związanych z wcześniejszym rozwiązaniem umowy kredytowej. Przeczytaj uważnie umowę kredytową i zadaj pytania tutaj na forum, jeśli masz wątpliwości. Pozdrawiam, marketmaker2

Napisany przez MThiemann
Cześć Kasperle, masz pewnie znacznie wyższy odsetek od kredytu, niż mógłbyś obecnie dostać inwestując pieniądze. Należy również uwzględnić inflację oraz ewentualne opodatkowanie zysków z odsetek. Jeśli twój kredyt jest kredytem ratalnym, możesz go zwykle wypowiedzieć i spłacić wcześniej po okresie blokady wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy i okresie wypowiedzenia wynoszącym 3 miesiące. Sprawdź po prostu swoją umowę kredytową. Powinno to być odpowiednio zaznaczone. Pozdrowienia, M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata