Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak zainwestowalibyście 2 miliony?

Napisany przez krauses
Drogi forum finansowe, mam 22 lata i jestem studentem we Frankfurcie. Jestem na 1. semestrze (finanse międzynarodowe), a nasz profesor zapytał nas, gdzie zainwestowalibyśmy 2 miliony euro. Oczywiście każdy ma inne preferencje - jeden chce wysokich oprocentowań przy wyższym ryzyku, inny wolą bezpieczną alternatywę. Sama myślałem, że chciałabym po prostu dobrze żyć mając 2 miliony - czyli przestać chodzić na studia i żyć z odsetek. Dlatego zdecydowałabym się zainwestować pieniądze na rachunku oszczędnościowym, gdzie ryzyko jest stosunkowo niskie. Czy macie może inne pomysły? Dziękuję, Heinz

Napisany przez EuroPaule
Cześć Heinz, na pewno profesor ma głęboką intencję za takim pytaniem. Twój sugestia skorzystania z konta oszczędnościowego nie zrobi na nim wrażenia. A skoro nie masz tych 2 milionów realnie, może jednak dobrze zakończone studia są godnym celem. Poza tym: konto oszczędnościowe zazwyczaj zapewnia tylko zrównoważenie inflacji. Życie z tych odsetek oznaczałoby więc zniszczenie kapitału. Bardziej profesjonalnym podejściem byłoby określenie, jaką średnią stopę zwrotu rocznie chcesz osiągnąć i jakie ryzyko w postaci szerokości wahania (volatylności) jesteś gotowy/zdecydowany ponieść. Przykład: Cel: Rynek pieniężny + 2% (Rynek pieniężny to to, co zazwyczaj otrzymuję na rynku bez ponoszenia ryzyka. To, co idzie ponad to, to moja premia za podejmowane ryzyko). Ryzyko: maksymalna strata 3% od danego maksimum. Lub maksymalna strata 4% rocznie itd. Następnie zaczyna się oceniać poszczególne rodzaje inwestycji pod względem perspektyw zysków i ryzyka straty, i składać z poszczególnych elementów strategię inwestycyjną, w którą się wierzy, że spełnia zdefiniowane granice. A jeśli to nie zadziała, to winni są inni... Powodzenia! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez krauses
Cześć Paule, dziękuję za pomysł. Strategia inwestycyjna brzmi bardzo dobrze, pomaga uzyskać ogólny obraz różnych opcji inwestycyjnych i umożliwia wybór odpowiednich. Ale żeby wrócić do tematu lokat terminowych - w jaki sposób myślałeś o kompensacji inflacji? Zauważyłem też, że lokata terminowa wydaje się interesującą i bezpieczną formą inwestycji, czy dobrze to rozumiem? Jakie jest ryzyko, czy jest ono takie samo jak przy lokatach bankowych - czy w ogóle istnieje jakieś ryzyko? Dzięki

Napisany przez Mike Spezi
Jeśli z koniunktury stało się rzeczywistością, chętnie pomogę w celowym planowaniu. mfg mike

Napisany przez micheldeutscher
Chciałbym, tak jak robi mój szef, po prostu kupować tanie domy na licytacjach komorniczych lub ogólnie kupować tanie domy za grosze, zlecać kilku rzemieślnikom ich remont, poprosić o opinię dobrych przyjaciół z fachową wiedzą, a następnie wynająć solidnych najemców. Tak więc mój szef radzi sobie bardzo dobrze i pewnie, i dobrze na tym zarabia - słyszałem, że już ma 8 starych domów, z których wszystkie są wynajęte, a za żaden nie zapłacił więcej niż 100 000 euro. Ja pewnie bym to zrobił, przynajmniej z jednym milionem, a z drugim postawiłbym na bezpieczeństwo w sposób klasyczny. Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
krauses pisze: Ale wracając jeszcze do lokat terminowych - Co masz na myśli mówiąc o kompensacji inflacji?
Cześć, Jako student finansów międzynarodowych będziesz miał dostęp do źródeł, które wyjaśniają związek między inflacją a poziomem stóp procentowych. Czytanie samodzielne jest kluczowe! Krótkoterminowe i bardzo bezpieczne formy lokat zazwyczaj oferują taką samą stopę procentową, która pozwala zrównoważyć inflację. Tak reguluje to rynek ze względu na wielkość. Możesz sprawdzić stopy procentowe na rynku pieniężnym tutaj: Deutsche Bundesbank - Zalecana przeglądarka Dane dotyczące inflacji znajdziesz tutaj: ESCB Statistics - widok tabelaryczny Cytat od krauses Zauważyłem również, że lokata terminowa jest interesującą i bezpieczną formą inwestycji, czy jestem w tym właściwy? Więc w jaki sposób jest to BEZPIECZNE, czyli jakie jest ryzyko - Tylko tyle samo co w przypadku lokat terminowych - Czy tam w ogóle występuje jakieś ryzyko? lokata terminowa ma sens w porównaniu do lokaty terminowej wówczas, gdy nie wierzysz w wzrost stóp procentowych w najbliższej przyszłości. Obie formy inwestycji są jednakowo bezpieczne. Ramy zapewnia Fundusz Ochrony Depozytów - Wikipedia Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata