Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Dodatkowe zarobki naszej córki.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, czy możecie mi powiedzieć, jaki jest kwotowy limit podatkowy dla naszej 17-letniej córki, ile zatem może zarobić rocznie? Przesłała książkę do wydawnictwa i ma otrzymać jednorazowo 10 000 euro. Już się boimy, że niewiele zostanie. Usłyszeliśmy, że przy dochodzie powyżej 8000 euro rocznie, zatrzymywane jest świadczenie rodzinne... czy to prawda? Oznaczałoby to, że zostaje jej tylko około 7000 euro. Czy od tej kwoty zostaje odebrane kolejne 25 %? To nie może być możliwe? Do tego, ubezpieczyciel mówi, że przy dochodzie powyżej 350 euro miesięcznie, musimy dodatkowo ubezpieczyć naszą córkę za 135 euro miesięcznie. To oznacza, że z 10 000 euro na końcu zostaje jej około 5000 euro. To nas bardzo zszokowało, czy gdzieś popełniliśmy błąd myślowy?

Napisany przez ProperSoul
Cześć, z tego co wiem, jako uczeń i student można zarabiać miesięcznie 400 euro bez konieczności płacenia podatku dochodowego, czyli rocznie 4 800 euro. W kwestiach podatkowych nie mam zbyt dużego doświadczenia. Ale informacja o 400 euro pochodzi z mojego własnego doświadczenia. Może nie mogłabyś zapytać waszego doradcy podatkowego albo ogólnie doradcy podatkowego? To jest to, co bym zrobił... Pozdrowienia PS

Napisany przez C. Andreas
Tim999 pisze: Cześć, czy możecie mi powiedzieć, jaki jest limit zwolnienia podatkowego dla naszej 17-letniej córki, ile więc może zarobić w ciągu roku? Złożyła książkę do wydawnictwa i ma otrzymać jednorazową kwotę 10 000 euro. Już obawiamy się, że po wszystkim nie zostanie wiele. Usłyszeliśmy, że przy dochodzie powyżej 8000 euro rocznie zasiłek rodzinny zostaje odprowadzony... czy to prawda? Oznaczałoby to, że zostaje jej tylko około 7000 euro. Czy od tego odlicza się jeszcze 25%? To chyba nie może być prawda? Do tego kasa chce jeszcze, aby od zarobionej kwoty powyżej 350 euro miesięcznie, dodatkowo płacić 135 euro na ubezpieczenie naszej córki. Oznacza to, że na koniec zostaje jej około 5000 euro z 10 000 euro. Jest to dla nas bardzo szokujące, czy zrobiliśmy gdzieś błąd myślowy?
No cóż, w tej wypowiedzi jest wiele prawdy. Musisz traktować swoją córkę jako osobę zarabiającą. Zarabia 10 000 euro i musi więc odprowadzić od tego podatek. Jednak: Ma ona także swoje wydatki, które może odliczyć w swoim rocznym zeznaniu podatkowym. Jednak musi pozostać poniżej nowego limitu zwolnienia w wysokości 8 000 euro. Jeśli nie, zaczynają się scenariusze, jak opisane powyżej. 1. Zasiłek rodzinny zostaje zwrócony 2. z np. 10 000 euro - 8 000 euro = 2 000 euro muszą zostać opłacone podatki 3. Kasa chce swoje pieniądze 4. Mała wskazówka - należy przenieść ją od razu mając 17 lat na prywatne ubezpieczenie. 5. Najlepiej, aby twoja córka otrzymała tylko 8 000 euro, a ewentualne 2000 euro zgodziła się otrzymać dopiero dla 2011 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata