Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prywatne ubezpieczenie emerytalne nie chce już płacić więcej.

Napisany przez micheldeutscher
Posiadam prywatne ubezpieczenie emerytalne od 2007 roku, wpłacam każdego miesiąca około 67 euro. Obecnie znajduje się w nim prawie 3000 euro. W wieku 67 lat otrzymam miesięczną emeryturę w wysokości około 180 euro. Wolałbym oszczędzać te 67 euro samodzielnie i wpłacać je na konto oszczędnościowe. W ten sposób w przyszłości, jeśli zajdzie taka konieczność, można te pieniądze sobie w razie potrzeby wypłacić. Czy powinienem zawiesić płatności składek czy co najlepiej zrobić? Co by było, gdyby ktoś wiedział, że w wieku 40 lat ma raka i umrze w wieku 45 lat - czy lekarze powiedzieliby mu to? Przyjmijmy taką sytuację. Co by było wtedy? ...jeśli chciałbym te pieniądze mieć już w wieku 40 lat? No cóż, na razie jeszcze nie ma w tej kwestii zbyt wielu pieniędzy. Edytując: W każdej chwili można również zrezygnować z ubezpieczenia przed ukończeniem 60. roku życia i wypłacić zgromadzone środki, czyż nie? Pozdrowienia.

Napisany przez RSpecunia
Cześć micheldeutscher, tutaj interesujące wideo. Czy to jest ubezpieczenie emerytalne z kapitałem gwarantowanym czy ubezpieczenie inwestycyjne? Aby udzielić sensownej odpowiedzi, trzeba sprawdzić polisę. Jednak jedno jest pewne, samodzielne zabezpieczenie emerytalne jest trudne do osiągnięcia poprzez konto oszczędnościowe, ponieważ zazwyczaj oprocentowane są one poniżej wskaźnika inflacji. Jeśli chcesz uzyskać spersonalizowane informacje, śmiało napisz do mnie.

Dziękuję, czy ascent jest rzeczywiście solidną i godną zaufania firmą? Prywatne ubezpieczenia emerytalne opłacają się dopiero, gdy osoba faktycznie przekroczy 90 lat, zgodnie z ekspertami z Finanztest i innych. Uważam, że wszystko poniżej 3,5 do 4 procent nie jest tworzeniem kapitału. Inwestowanie w Fundusze inwestycyjne w firmach, gdy się jest młodym, powinno przynieść większe korzyści. Czyli czy warto inwestować w te Fundusze inwestycyjne? Pojawię się tam ponownie, aby dowiedzieć się więcej i odwiedzić spotkanie informacyjne ascent. Pozdrowienia

Napisany przez Graufell
Fundusze inwestycyjne są zazwyczaj godne polecenia. Wątpię, czy konieczne jest korzystanie z ascent lub innej firmy doradczej do celów inwestycyjnych. Możesz zrobić wszystko samodzielnie.

Napisany przez RSpecunia
Pytanie brzmi następująco? Które fundusze są właściwe? Prowizję wyjściową zawsze trzeba uiścić - dlaczego nie skorzystać z pomocy specjalisty. Nie będzie to przez to droższe. Spośród ponad 14000 funduszy tylko kilka dostaje się do Ligi Mistrzów, prawda?! I tylko tam powinno się inwestować.

Napisany przez Graufell
Najlepsze fundusze to te, które od lat odnotowują dobrą stopę zwrotu. Najlepsze fundusze to te, które potrafią elastycznie reagować w każdej sytuacji rynkowej. Najlepsze fundusze to te, które regularnie otrzymują wyróżnienia. Wszystkie te dobre fundusze znajdują się na przykład w specjalnym wydaniu magazynu Investmentfonds wydanym przez Stiftung Warentest. Dostępne są w każdym dobrze zaopatrzonym kiosku lub można je zamówić w sklepie internetowym Stiftung Warentest. Można też przez kilka tygodni regularnie kupować różne czasopisma finansowe w kiosku i automatycznie znajdzie się dobre fundusze. Lub przeszukiwać różne banki internetowe lub dyskonty funduszy. Tam najlepiej sprzedają się prawdziwie dobre fundusze. Kto dziś płaci jeszcze opłatę emisyjną, jest sam sobie winien. Większość banków ma w ofercie fundusze bez opłaty emisyjnej. Internetowe banki tym bardziej, a dyskonty funduszy na pewno. Lub można kupować swoje fundusze online na giełdzie. Brak opłaty emisyjnej. Pojawiają się jednak pewne opłaty transakcyjne. Żeby znaleźć naprawdę dobry fundusz bez opłaty emisyjnej, nie trzeba korzystać z firmy doradczej. Wideo wygląda raczej jak impreza sprzedażowa struktury sprzedaży.

Napisany przez RSpecunia
To nie do końca moje zdanie! Dokładnie to wyróżnia ascentę, jest to wydarzenie INFORMACYJNE. Jeśli nie chcesz doradztwa, to nic więcej się nie stanie. Dlatego uważam, że jest to naprawdę dobre. Ale co ma wspólnego wydarzenie lub doradztwo klientów ze sprzedażą wielopoziomową? To tylko forma sprzedaży.

Chodzi o to, że: Prywatne ubezpieczenia emerytalne kosztują najpierw kilka tysięcy euro i nie mówią konkretnej kwoty, jaką można zarobić. Dopiero po wydaniu kilku tysięcy euro zaczyna być tam jakiś zysk i to jest opłacalne dla mnie. Wiem, że skądś musi pochodzić pieniądze na to wszystko (na pracowników, samochody firmowe (Passat, Mini Cooper). Zawsze widać, dokąd trafiają pieniądze. Pozdrowienia Ale niezależnie od tego, dużo pieniędzy nie otrzymali.

Napisany przez Gerd
Cześć Ascent to firma sieciowa. To jednak wcale nie musi być złe. Wydarzenie służy wyłącznie do sprzedaży własnych produktów i rekrutacji nowych pracowników. Skąd się utrzymują? Oczywiście z prowizji. Ponadto skupienie na funduszach jest jednostronne. Witaj w Mitteldeutschland: Wielu ludzi uważa, że ubezpieczyciele działają w szklanych pałacach. Banki i firmy zarządzające funduszami również. Skąd pochodzi pieniądz? Oczywiście od klienta. Kto twierdzi, że inwestowanie w fundusze jest darmowe, kłamie. Oprócz opłaty przy wejściu istnieje wiele ukrytych kosztów. Do tego dochodzi to, że wypracowany kapitał musi być opodatkowany przy wypłacie. Dlatego niektóre dobre fundusze lądują w strefie niskich zysków.

Napisany przez Graufell
Gerd pisze: Cześć Poza opłatą emisyjną istnieje wiele ukrytych kosztów.
Jaki to są ukryte koszty? Na pewno możesz nam o tym coś powiedzieć, prawda?

Napisany przez RSpecunia
Cześć Gerd, masz rację, ale w takim razie nie powinniśmy już nic konsumować, prawda? Lub Jedzenie Picie itp. Tyle dużych koncernów korzysta z MLM (marketing wielopoziomowy) Ja również. Zgadzam się jednostronnie - Ale dla uczciwości trzeba to również przyznać...

Napisany przez Gerd
Cześć Panie Graufell Muszę powiedzieć, że twoja niewiedza sprawia, że czuję się trochę niepewnie? Czy tylko udajesz, czy naprawdę jesteś taki niewykształcony? Nigdy nie słyszałeś o opłacie za zarządzanie, opłacie banku depozytowego, opłacie za wyniki, TER, opłacie za obsługę? Towarzystwa funduszy inwestycyjnych są naprawdę pomysłowe w pozyskiwaniu opłat od klientów.

Napisany przez Graufell
Pan Gerd, czyli to są ukryte koszty funduszu? Przepraszam, muszę sobie tylko oczyścić łzy ze śmiechu. To, drogi panie Gerd, wcale nie są ukryte koszty. To są zupełnie normalne otwarte i przejrzyste koszty, które są łatwo widoczne dla każdego zainteresowanego na każdym profilu funduszu, w każdym arkuszu danych, w każdym prospekcie funduszu, na każdej stronie bankowej w internecie ... i tak dalej. Koszty funduszy zawsze były całkowicie transparentne. W przeciwieństwie do produktów, które próbujesz sprzedać. Musiał nawet ustawaodawca położyć kres działalności ubezpieczycieli i ustanowić obowiązek dostarczenia informacji o produkcie. Jeśli chcesz, drogi panie Gerd, sprzedać swojemu potencjalnemu klientowi ładne ubezpieczenie, musisz mu dostarczyć ten arkusz, prawda. Koszty muszą zostać dokładnie wykazane. Czy to robisz, czy też nadal zatajasz te dość istotne informacje o swoich produktach? Tak ze starej przyzwyczajenia? Jesteś naprawdę tragiczną postacią. I coś takiego zostaje wypuszczone na ludzkość i ma sprzedawać produkty ubezpieczeniowe i finansowe.

Napisany przez Gerd
Cześć Grauerze, Twierdzisz zawsze, że inwestowanie w fundusze jest darmowe, a nie ja. Oczywiście są to ukryte koszty, ponieważ zwykły Kowalski nie potrafi z nimi nic zrobić. Oczywiście z wyjątkiem takich ekspertów jak Ty. Skąd w ogóle masz pomysł, że sprzedaję ubezpieczenia. Czy teraz zajmujesz się także wróżeniem?

Napisany przez Graufell
Nigdy nie twierdziłem, że inwestowanie w fundusze jest darmowe. Skąd bierzesz swoje absurdalne domysły, pozostaje dla mnie zagadką. Rzeczywiście można zaoszczędzić na opłatach przy emisji. A to aż do 5%. Niektóre nawet więcej. Jednak bieżące dodatkowe koszty (Total Expense Ratio - w skrócie: TER) są starannie wymienione. Tak jak w supermarkecie, gdy kupujesz worek ziemniaków. Zawsze przed zakupem wiesz, ile on kosztuje. Koszty ukryte to koszty, których nie widać i nie te, których nie rozumiesz. Czy nigdy wcześniej nie bawiłeś się w chowanego? Wszystkie dzieci, poza jednym, są niewidoczne. Są ukryte. Wygrywasz, gdy zostajesz ukryty do końca, nie zostając znalezionym. I nie dlatego, że szukający cię nie rozumie. Czy mam teraz także wytłumaczyć Ci podstawowe pojęcia? Być może dla Ciebie Ziemia nadal jest płaska.

Napisany przez Mike Spezi
Więc naprawdę świetnie się bawię. Nie chcę jednak na razie brać udziału w atakach werbalnych. Będę więc starał się zachować obiektywność. Gerd ma rację, mówiąc, że fundusze mogą być generalnie bardzo kosztowne. Ale są też naprawdę tanie, tak jak opisuje pan Graufell. Chcę przez to powiedzieć, że wracamy do mojego często krytykowanego problemu uogólnień. Z mojego punktu widzenia każdy z tych produktów może mieć swoje zalety i wady. Po prostu są zarówno bardzo dobre, jak i bardzo złe fundusze! To samo dotyczy sprzedawców, zarządców, menedżerów, depozytariuszy itp. w tej formie inwestowania, co również zarzuca panu Graufellowi w branży ubezpieczeniowej. Są strasznie złe firmy ubezpieczeniowe, ale też doskonale funkcjonujące towarzystwa ubezpieczeniowe, które odpowiedzialnie gospodarują pieniędzmi klientów i utrzymują koszty na niskim poziomie. To samo dzieje się w przypadku inwestycji w fundusze. Po prostu nie dla wszystkich w takim samym stopniu!! Tutaj możecie sprawdzić: Oszczędzanie w funduszach: Jak ukryte koszty obniżają zwrot z inwestycji - Biznes | STERN.DE Zwróć uwagę na ukryte koszty w funduszach bez opłaty przy wejściu Pozdrawiam Mike

Napisany przez Brotherhood
Cześć Gerd, Jest miło, że zawsze wiesz, co jest złe. Wyraźnie masz klucz, oprócz tego często atakujesz i rzadko prowadzisz merytoryczne dyskusje. Jaki jest tego powód? Teraz jestem ciekawy, co sam/a poleca. Jakie formy inwestycji Twoim zdaniem są najlepsze? Pozdrowienia Brotherhood

Napisany przez Graufell
Wszystko, co pisze Pan Specjalista, jest prawdą. Istnieją bardzo źle radzące sobie fundusze i istnieją naprawdę dobre fundusze. I istnieją też naprawdę dobre i naprawdę złe towarzystwa ubezpieczeniowe. Stwierdzenie, że wszystkie fundusze są świetne, jest błędne. Ale to, co charakteryzuje wszystkie fundusze, to przejrzystość kosztów. Nawet te ukryte koszty, o których mowa w linkowanych artykułach, takie jak premia za sukces przy osiągnięciu określonej stopy zwrotu, wcale nie są ukryte. Te koszty są wymienione w dokumentach dotyczących funduszy. Niestety to nie zawsze było tak w przypadku umów ubezpieczeniowych. Który agent ubezpieczeniowy powiedział klientowi podczas podpisywania umowy, że jego produkt (np. ubezpieczenie emerytalne) kosztuje kilka tysięcy euro, które musi spłacić, zanim choćby jeden cent zostanie zainwestowany? W przypadku funduszy wszystko jest jasne od samego początku. Koszty funduszy są pobierane z całego aktywów funduszu, a nie bezpośrednio i osobno od nabywcy funduszy. W rezultacie oznajmiany zwrot nie zostaje pomniejszony. Kupujący płaci prowizję od sprzedaży lub opłaty transakcyjne i to wszystko. Oba te koszty oczywiście wpływają na wartość inwestycji. Ale jak powiedziałem, kto dzisiaj płaci prowizję od sprzedaży, jest sam sobie winien.

Napisany przez Mike Spezi
Prawda, nie napisałem o ukrywaniu. Jednakże, czy wartość zmniejsza się teraz otwarcie czy też ukryte, jest dla posiadacza funduszu bardziej transparentna, ale jednocześnie równie fatalna. Pozdrawiam mike

Napisany przez Graufell
I właśnie oto chodzi: o transparentność. Kiedy widzę, że mój fundusz sobie nie radzi, wypadam z niego. Ale mogę to zauważyć. Tak nie było w przypadku prywatnych ubezpieczeń emerytalnych. Oszczędzający nie ma zielonego pojęcia o wysokich opłatach, które obciążają jego konto. Nie zostały mu one poinformowane. A gdy zaczyna się zastanawiać, robi wyliczenia i jest niezadowolony z mizernej stopy zwrotu, może opuścić ten kontrakt tylko z dużymi stratami. Uważam to za bardzo nieprzyjazne dla konsumentów.

Napisany przez Gerd
Cześć Bractwo Warto znać haczyki i oczka wielu tu omawianych produktów. Nie wiem, co w tym jest niewłaściwe. Przecież pytają o to większość osób. Codziennie słyszą, co jest dobre i świetne, aż do znudzenia. Jaka forma inwestycji jest najlepsza? Nie mam pojęcia. Powiedz mi. Nie ma JEDNEJ najlepszej formy inwestycji. Nie ma również jednego oszczędzającego. Co jest dla niego najlepsze, każdy musi zdecydować sam, zgodnie z własną mentalnością. Tutaj nie ma czarno-białych rozwiązań.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata