Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można zrezygnować z Riester? Czy jest możliwe także przeniesienie/przekazanie do nowych klientów?

Napisany przez Onkel Hotte
Cześć! Chcę zrezygnować z mojego ubezpieczenia emerytalnego Riester. Data rozpoczęcia umowy to 01.01.2006 r., Okres trwania = 28 lat. Jednak wartości wykupu ubezpieczenia są znacznie poniżej kwoty wpłaconych składek. Czy istnieje możliwość przeniesienia umowy na inną osobę, w zamian za pokrycie kwoty już wpłaconych składek przeze mnie? Z poważaniem Wujek Hotte

Re: Czy można zrezygnować z Riester? Czy jest możliwe także przeniesienie/przekazanie do nowych klientów?

Napisany przez Insulaner78
Przekazanie innym klientom nie jest możliwe... chyba że właściciel umrze. W takim przypadku wszystkie składki i dodatki mogą zostać przekazane... Sam straciłby wszystkie dotychczasowe dodatki w przypadku zakończenia umowy. Lepszym rozwiązaniem byłoby ewentualne zawieszenie składek... Dlaczego miałaby być zakończona umowa? W przypadku zbyt niskich świadczeń niekiedy zaleca się zmianę pokrycia, co jest również przewidziane/zatwierdzone przez ustawodawcę! Pozdrowienia Insulaner78

Napisany przez Onkel Hotte
Cześć Wyspiarze! Najpierw dziękuję za odpowiedź. Właśnie pod koniec 2005 roku podpisałem umowę Riesterowską, czyli w okresie całego szumu wokół tej formy inwestowania, która była uważana za obowiązkową dla każdego pracownika, który nie chciał usłyszeć zarzutu, że nie robi nic dla swojego funduszu emerytalnego. Im szybciej się podpisało, tym lepsze warunki - tak brzmiał ogólny ton w mediach. Jednakże nie uważam siebie za osobę, która preferuje inwestycje długoterminowe (nic dłuższego niż pięć lat). Ponadto wolałbym mieć dostęp do mojego kapitału i dysponować nim według własnego uznania, niż otrzymywać go później w postaci drobnych miesięcznych kwot. Poza tym koszty (zarządzanie, zawarcie, dystrybucja, koszty jednostkowe itp.) są wyższe niż dopłaty. Zatem dopłaty trafiają do ubezpieczyciela. Przynajmniej w ciągu pierwszych pięciu lat, ale potem również jest pobierany spory kawałek. Jest to niemal tak, jakbym przy zaciąganiu kredytu bankowego musiał również płacić prowizje bankowi, zamiast otrzymywać od niego odsetki. Uważam, że firma ubezpieczeniowa w końcu korzysta z moich pieniędzy i państwa, zarabiając na nich jeszcze więcej. Czy te powody są zasadne, to już inna sprawa. Mimo wszystko zastanawiam się jeszcze raz, czy faktycznie jest dla mnie sensowne zerwanie umowy czy nie. Pozdrowienia Wujek Hotte

Napisany przez Graufell
Wujek Hotte trafił w sedno sprawy.

Napisany przez RSpecunia
Cześć, jeśli przenosujesz, to tutaj: Link do zwycięzcy testu

Napisany przez Gerd
Cześć r r Riester nie jest najgorszym wynalazkiem. Opłaty za zamknięcie są wszędzie wymagane. W przypadku ubezpieczeń w ciągu pierwszych 5 lat. Tutaj nie ma znaczenia, czy chodzi o Riester czy coś innego. Nawiasem mówiąc, zalecany Riester DWS wiąże się również z kosztami o znacznej wartości. R n Nic nie stoi na przeszkodzie krótkoterminowych i średnioterminowych inwestycji finansowych. Są one tak samo ważne dla oszczędzania, jak plan oszczędności emerytalnych, w jaki sposóbkolwiek przedstawiony. Pieniądze potrzebują czasu, aby rosły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata