Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Obligatoria emerytura prywatna dla osób prowadzących działalność gospodarczą

Napisany przez ADMCI4
Kochani Czytelnicy, Chciałbym poznać was sądzicie na temat następującego problemu: O ile mi wiadomo, osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą nie muszą koniecznie płacić składek na emeryturę. Ale co w przypadku, gdy te osoby przechodzą na zasłużoną emeryturę i nie mają własnego zabezpieczenia finansowego? Kto wtedy będzie pokrywał ich utrzymanie? Czyż nie staną się oni wtedy przypadkiem do wsparcia ze środków pomocy społecznej lub programu Hartz IV? Mam taki przypadek w rodzinie i za każdym razem denerwuje mnie fakt, że podatnik musi za to płacić, gdy osoby prowadzące działalność gospodarczą postępują w sposób tak nieodpowiedzialny. Czy nie można wprowadzić ustawowego obowiązku posiadania prywatnego zabezpieczenia emerytalnego przez osoby prowadzące działalność gospodarczą? Byłoby to korzystne zarówno dla nich samych, jak i finansowo dla ich współobywateli... Pozdrowienia, DerBauer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata