Na szczęście nie przez telefon, bo kiedyś również pracowałem dla firmy telefonicznej jako praca dorywcza i większość reagowała tak, jak się spodziewałem... Krzyczą i obrażają, ważne, żeby konsultant telefonowy szybko się poddał!
Trochę zajmowałem się marketingiem sieciowym (tak, wiem, co o tym myśli większość ludzi) i miałem wtedy wiele kontaktów z agentami ubezpieczeniowymi, ponieważ gdy udało mi się przekonać jednego z nich, od razu mieliśmy kilkoro ciepłych kontaktów, dzięki którym nawiązałem z nimi współpracę!!!
W sprawie produktów oszczędnościowych czy Riester nie mogę zbyt wiele powiedzieć, ale z tego, co wiem, pochodzą one od banku Max Sutor i Leontis! Sutor zdaje się dobrze wypaść w NTV Money, przeczytałem to gdzieś, ale nie zagłębiałem się bardziej w ten temat, ponieważ to, co przekonało mnie do spotkania z nimi, to fakt, że na przykład
1. Pośredniczą w systemach solarnych o wartości około 60 000
euro na około 160 m2 na zakupionej powierzchni dachowej! Z ceny zakupu otrzymuje się zwrot 19% VAT, czyli około 9500
euro, co daje możliwość skorzystania z usług doradcy podatkowego za darmo, ponieważ jest się wtedy małym przedsiębiorcą!
Następnie cała sprawa ma polegać na uzyskiwaniu miesięcznego nadwyżki wynoszącej 200
euro, które się otrzymuje wypłacane. Gwarantowana jest określona wydajność instalacji oraz subwencje i dotacje państwowe! Serwis,
ubezpieczenie, rozliczenia i wszystko, co się z tym wiąże, mają być już wliczone! Po upływie 20 lat instalacja zostaje spłacona, a zarobione pieniądze można wydać, ponieważ firma gwarantuje pełne pokrycie energii na 25 lat!!!
2. Nie inwestują swoich pieniędzy w różne fundusze czy inne oszczędności (jest ogromny wybór), lecz od razu w jedną z ich nieruchomości!
Kupuje się w pewnym sensie jedno z ich budynków z kilkoma jednostkami lub 2 mieszkaniami!
Oni dbają o to, żeby były zawsze wynajęte i zapewniają
ubezpieczenie od utraty czynszu (zawsze są z tego dochody z najmu!).
Dotacje od państwa na tworzenie mieszkań, rozliczenia roczne są wykonywane przez nich,
ubezpieczenie i wszystko, co jeszcze z tym związane jest już wliczone!
Kupuje się praktycznie mieszkanie za np. 250 000
euro, ale miesięczny nakład własny wynosi tylko około 150
euro, które pokrywają wszystko, ponieważ reszta pochodzi z wynajmu i od państwa.
Kiedy około 15 lat po opłaceniu nieruchomości otrzymuje się pełne przychody z najmu. Mieszkanie można również samemu zamieszkać, ale wtedy trzeba płacić czynsz, więc bierze się je jako inwestycję (zysk na wartości i brak odsetek, ponieważ to inwestycja materialna)!
O tak, wszystkie te mieszkania są całkowicie nowocześnie wyremontowane, czyli wszystko wróciło do stanu surowego, a potem zostało odnowione!!!
Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę zrozumiale wyjaśnić?!
Brzmi to dla mnie całkiem nieźle, bo wiele rzeczy faktycznie można uzyskać od państwa w dziedzinie energii odnawialnej i tworzenia mieszkań. Co jest oczywiste, to że już sami na cenie (sprzedaży) robią spory zysk, ale czy można tym łatwo pokryć koszty rozliczeń i resztę, zwłaszcza na dłuższą metę?!
Więc czy to oszustwo czy nisza na rynku, bo mogę sobie wyobrazić, że wiele osób chciałoby raczej zabezpieczyć się na starość za pomocą mieszkania niż przez Riester!!!
Jeśli jest za dużo błędów gramatycznych, proszę o wybaczenie, dopiero co wróciłem z nocnej zmiany!!!