Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dobrowolna składka na ubezpieczenie zdrowotne w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jako syn nauczycieli, wychowany byłem w otoczeniu prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Po ukończeniu studiów również byłem ubezpieczony w takiej formie. Teraz mam 34 lata i chciałbym zapisać się do taniego państwowego ubezpieczenia zdrowotnego i tam opłacać składki. Jednakże słyszałem już wielokrotnie, że przejście z prywatnego na państwowe jest trudne. Czy dotyczy to tylko tych, którzy mieli wcześniej ubezpieczenie państwowe? Jak wysoka jest dobrowolna składka i na czym się ona opiera? Czy istnieją różne taryfy? Pozdrowienia, Tonmeister

Re: Dobrowolna składka na ubezpieczenie zdrowotne w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez RSpecunia
Cześć Tonmeister, Aby udzielić Ci prawidłowej odpowiedzi, potrzebuję więcej informacji: 1. W czym obecnie pracujesz? 2. Dlaczego zdecydowałeś się na ubezpieczenie zdrowotne publiczne? 3. Istnieje stała stawka składki. Najniższa miesięczna składka dobrowolna wynosi około 260 EUR (minimalne dochody) 4. Jakie są Twoje dochody?

Napisany przez Gerd
Cześć Każdy, kto pracuje samodzielnie i jest ubezpieczony prywatnie, nie może przejść na ubezpieczenie publiczne. Po co? Jest drogie i oferuje tylko średnie świadczenia. Składka wynosi 14,3% z zysku + 1,7% na ubezpieczenie pielęgnacyjne. Składka minimalna wynosi 270 €. W tej kwocie nie ma jeszcze uwzględnionego zasiłku chorobowego.

Napisany przez RSpecunia
@ GERD Tak, masz rację, dzięki, że mi przypomniałeś. Minimalna składka wynosi tylko 270 EUR, jeśli dochód wynosi poniżej 15200 EUR. W przeciwnym razie 320 EUR

Napisany przez Mike Spezi
Co było ??? W przeciwnym razie 320 euro??? Jak to zrozumieć?? Nawiasem mówiąc, historia pytającego musi być tutaj trochę inna. Poprzez rodziców mógł on być ubezpieczony prywatnie w ramach restkostenkrankenversicherung zgodnie z zasadami beihilfe w wysokości 20 %. 80% świadczeń pochodziło z odpowiedniej pomocy państwa. Dopóki miał prawo do zasiłku rodzinengo i decyzja o wyborze ubezpieczenia prywatnego została podjęta raz na samym początku studiów, mógł nadal pozostać ubezpieczony zgodnie z przepisami beihilfe. Po utracie prawa do zasiłku automatycznie następuje przejście na pełne ubezpieczenie w ubezpieczeniu prywatnym lub niższy pakiet studencki. Ponieważ pytający ma teraz 34 lata, jak sam twierdzi, ukończył już studia, nie ma już prawa do zasiłku, musiałby być zatrudniony na umowę o pracę z odpowiednim dochodem uprawniającym go do ubezpieczenia prywatnego, czyli zarabiać powyżej limitu składek, lub być samozatrudnionym i w związku z tym bez ubezpieczenia, bądź być tak bogatym i nic nie robić, a mimo to pozostać prywatnie ubezpieczonym. Niestety, pytający nie udziela na to odpowiedzi! Dlaczego chce przystąpić do ubezpieczenia w publicznej kasie chorych nie jest jasne. Podobnie, ze względu na brak szczegółowych informacji, nie można wydać opinii na temat możliwości przyjęcia do ubezpieczenia w GKV. z poważaniem mike

Napisany przez RSpecunia
jak już wspomniano

RSpecunia pisze: jak już wspomniano
Niestety, pozostawiłeś moje pytanie bez odpowiedzi. Co oznacza 320 euro? Nie rozumiem. Pozdrawiam mike

@ GERD Tak, zgadza się, dzięki za przypomnienie. Składka minimalna wynosi tylko 270 EUR, jeśli dochody wynoszą mniej niż 15200 EUR. W przeciwnym razie 320 EUR Wszystko jasne, teraz rozumiem, o co chodzi. Dzięki za e-mail. W przeciwnym razie było oczywiście niezrozumiałe. Bo przedsiębiorca z odpowiednio wysokim zyskiem oczywiście zostanie wyłudzony do BFG, co stanowi oczywiście więcej niż 320 euro. z poważaniem Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata