Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Rürup-Rente jest także możliwa dla pracowników?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim..... Trochę jestem zdezorientowany. Dotąd uważałem, że Rentę Rürup można wykupić tylko jako zabezpieczenie emerytalne dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Ale teraz przeczytałem, że Rürup może być opłacalna także dla osób o wyższych dochodach. Co to dokładnie oznacza? Od jakiego dochodu można zdecydować się na wykupienie Renty Rürup? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że oferuje ona więcej korzyści niż Renta Riester, ponieważ składki można płacić bez podatku. Kto może mi to wyjaśnić? Przy okazji, jestem pracownikiem o rocznym dochodzie w wysokości 42 000 euro...

Napisany przez Gerd
Hallo Można korzystać z obu opcji. Maksymalna składka w Rieser wynosi 2100 € (minus wsparcie) rocznie. W Państwa przypadku obok wsparcia ważną rolę odgrywa również oszczędności podatkowe. Rürup to jedyna możliwość skorzystania ze wspieranej państwem emerytury dodatkowej dla osób samozatrudnionych. Rürup to jednak także opcja dla osób z wyższymi dochodami. Obecnie można odliczyć od podatku dodatkowo 70% składek w porównaniu do Riester. Jednak trzeba brać pod uwagę słabą dziedziczność w przypadku Rürup oraz ewentualną całkowitą stratę w przypadku śmierci dla osób samotnych. Wypłata środków z Rürup działa podobnie jak w przypadku emerytury ustawowej.

Napisany przez RSpecunia
Zgadzam się z Gerdem! Jako pracownik masz możliwość zbudowania sobie miesięcznej renty na całe życie DZIĘKI świadczeniom i Ustawie o Dochodach emerytalnych, BEZ inwestowania nawet grosza! Inwestujesz swoje składki, ale dzięki ww. możliwościom zostaną one zwrócone w ciągu czasu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata