Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przekazanie z Riester-Rente lub funduszu emerytalnego.

Napisany przez ADMCI4
Mniej więcej pół roku temu podpisałam umowę na fundusz emerytalny Riester w swoim banku oszczędnościowym. Składki będę otrzymywać dopiero, gdy będę mogła przejść na emeryturę w wieku 67 lat. Jednak teraz nie mogę wiedzieć, czy w ogóle dożyję tego wieku. Co stanie się z moim funduszem Riester, jeśli nie będę miała okazji z niego skorzystać? A co stanie się z funduszem emerytalnym mojego męża, jeśli nie dożyje swojej emerytury? Czy małżonkowie mają ogólnie prawo do dziedziczenia prywatnego funduszu emerytalnego zmarłego małżonka? Z pozdrowieniami, Corinna

Napisany przez Insulaner78
Cześć Corinna, co do funduszu emerytalnego niestety nie mogę nic powiedzieć - ale jeśli chodzi o umowę Riester, to tak. Jeśli zdarzy się, że zginiesz w fazie oszczędzania (o czym oczywiście nie chcemy myśleć), umowa może być przeniesiona na twojego męża, nie wpływając negatywnie na dotychczasowe świadczenia. Jeśli się nie mylę, to nawet jeśli umrzesz w fazie wypłat, twój mąż otrzyma rentę (nie mogę jednak tego potwierdzić - może inny uczestnik ma więcej informacji)! Prawo do świadczenia z Riester ma miejsce niekoniecznie w wieku 67 lat, ale dopiero w momencie, gdy faktycznie przejdziesz na emeryturę / zaczniesz pobierać emeryturę z ZUS, co może być wcześniej lub później niż 67 lat. W przeciwieństwie do emerytur nieobjętych wsparciem państwowym, gdzie termin wypłaty jest zazwyczaj ustalany dowolnie... jednak zwykle w pobliżu planowanej emerytury. Jedynym minusem wyboru dostawcy Riester jest to, że wybrałeś ofertę z banku oszczędnościowego! Za każdym dużym bankiem stoi duże ubezpieczenie... czyli już dwie strony chcą zarobić na twojej umowie - co zawsze idzie kosztem stopy zwrotu... Warto zastanowić się, który ubezpieczyciel ma najlepsze / najwyższe świadczenia. Zmiana dostawcy jest nawet przewidziana przez ustawodawcę i oszczędności mogą być przeniesione bez utraty korzyści... Warto porównać, ponieważ różnica między świadczeniami może czasami wynosić ponad 34000 EUR (!!) i warto się dokładnie przyjrzeć, ponieważ w końcu porównujemy również ceny bananów, które są o 10 centów tańsze. Chodzi przecież o przyszłość (bez stresu). Pozdrowienia z wyspy

Napisany przez RSpecunia
Dobry wieczór, Oto informacje dotyczące funduszu emerytalnego: Fundusz emerytalny zawsze zobowiązuje się do zapłaty składek na świadczenia emerytalne i w ten sposób ponosi określone ryzyko emerytalne. Obejmowane ryzyka - z różnym stopniem pokrycia, zależnie od charakteru funduszu emerytalnego - to ryzyka niezdolności do pracy, starzenia się oraz śmierci. Osoba uprawniona do świadczeń z funduszu emerytalnego ma prawo do korzystania z tych świadczeń. W skrócie, powinni Państwo sprawdzić umowę, aby dowiedzieć się, jakie ryzyka są w niej chronione. W razie dodatkowych pytań lub w celu przeprowadzenia takiej analizy, proszę śmiało się ze mną skontaktować. Z poważaniem R Streifinger

Napisany przez Gerd
Cześć Prawie wszystko już zostało powiedziane. Kilka uzupełnień. Riester może być przeniesiony na twojego męża tylko wtedy, gdy również on posiada umowę riesterowską. Jeśli umrzesz podczas pobierania renty, małżonek otrzyma rentę. Na jak długo, to zależy od umowy. Zazwyczaj agenci ubezpieczeniowi wpisują 5 lat. Daje to nieco większą rentę. Rozsądniej jest, gdy wpisane są 18 lat. Oczywiście można zmienić dostawcę riester. Ale to kosztuje. Nie wiem, czy Sparkasse jest słabym dostawcą. Jestem przeciwny takiej przedocenionej opinii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata