Czy moglibyście podać prawidłowe wartości?
Dziękuję
Oczywiście, mogę odpowiedzieć na to.
Jednak dziwi mnie, że pytacie o to, skoro sami podaliście link do taryfy.
Nie chciałbym więcej się wypowiadać na temat jakości taryfy, ponieważ zależy to również od indywidualnych wymagań ubezpieczonego. Z mojego punktu widzenia, taryfa ta jest trochę za droga w stosunku do korzyści, ale oferuje naprawdę dobre świadczenia i szeroki zakres.
Odnośnie do Państwa pytania:
1. Jakie jest odszkodowanie za protezy zębowe w procentach?
Świadczenia dotyczące protez zębowych:
CSS
ubezpieczenie dodatkowe na zęby – Taryfa ZB + ZE Top
Taryfa ZB + ZE Top z ubezpieczenia dodatkowego na zęby CSS wypłaca 80% kwoty rachunku, w tym możliwość zwrotu z kasy ubezpieczenia społecznego (GKV). Zwrot może wzrosnąć do 85% lub 90%, jeśli istnieje kompletna historie bonusów od 5 do 10 lat.
Jak już wcześniej napisałem, przy podawaniu procentowych kwot zwrotów chętnie korzysta się z cudzych piór. Ograniczenia świadczeń są zawsze pomijane w ogólnych stwierdzeniach. Jeśli doliczymy do tego stałą dopłatę z kasy ubezpieczenia społecznego w wysokości około 25-35%, oznacza to realny zwrot z taryfy w wysokości około 50-60% !
2. Ograniczenia świadczeń:
Skala świadczeń w pierwszych latach:
CSS
Jest to jedyna taryfa, która nie ma ograniczeń sumy w pierwszych latach!
Ta deklaracja jest zdecydowanie błędna!! Istnieje wiele innych dostawców, takich jak Debeka, których taryfy nie zawierają ograniczeń sumy w pierwszych latach. Niestety istnieje co najmniej tyle samo takich, które przewidują znaczne ograniczenia świadczeń w pierwszych 1-5 latach.
3. Okresy oczekiwania:
CSS
Okresy oczekiwania:
Dla zabiegów protetycznych okresy oczekiwania wynoszą 8 miesięcy, dla leczenia zębów nie ma okresu oczekiwania, a świadczenia można korzystać od razu!
Tutaj również wasza deklaracja jest nieprawdziwa. Istnieje wiele innych dostawców, których taryfy obejmują okres oczekiwania 8 miesięcy, po którym udzielają pełnych świadczeń.
4.
Specjalne cechy taryfy:
CSS
Niestety, w ubezpieczeniu dodatkowym na zęby CSS nie można ubezpieczyć brakujących zębów. Brakujące zęby na chwilę obecną będą wyłączone z zakresu ubezpieczenia.
Ogólnie rzecz biorąc, trzeba powiedzieć, że ta taryfa prowadzi bardzo rygorystyczną politykę akceptacji. Wśród pytań dotyczących zdrowia należy między innymi wymienić leczenie przyzębia oraz ortodoncję w ciągu ostatnich 3 lat, a także protezy zębowe starsze niż 10 lat. Jeśli któreś z tych pytań zostanie udzielone pozytywnie, należy dołączyć raport z zębnego.
Te ograniczenia są moim zdaniem znaczną wadą. Inne taryfy mogą tu lepiej punktować, gdzie nie ma znaczenia, czy już występują luki w uzębieniu czy noszony jest starszy protezy zębowy!
Ale jak już powiedziałem, każdy musi sam ocenić, jakie priorytety stawia przy wyborze taryfy i jak ocenia plusy i minusy.
Pozdrawiam
Mike