Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie dodatkowe na protezy dla osób starszych.

Napisany przez ADMCI4
Wiadomo, że w młodym wieku zazwyczaj nie potrzebuje się protezy dentystycznej. Ja mam teraz 48 lat i pilnie potrzebuję protezy. Jednak gdybym teraz chciał wykupić dodatkowe ubezpieczenie, musiałbym płacić bardzo wysoką miesięczną składkę. Niemniej nie jestem w stanie pozwolić sobie na takie leczenie. Dlatego jestem zainteresowany sugestiami dotyczącymi tanich i dobrych ubezpieczeń dodatkowych na zęby, które można sobie jakoś pozwolić nawet mając 48 lat. Kto może mi w tym pomóc???

Napisany przez Mike Spezi
Witaj, prosta odpowiedź! Nigdy nie jest się za starym na to. W wydaniu Focus-Money nr 16 z 14 kwietnia 2010 zostały przetestowane odpowiednie dodatkowe ubezpieczenia stomatologiczne. Debeka zajęła 1. miejsce pod względem stosunku ceny do jakości zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Sprawdź tutaj: TEST: Dotacje na zęby - Aktualności gospodarcze - FOCUS Online Twój składka u nas wynosiłaby zgodnie z Twoim wiekiem 15,57 euro. Nazwa taryfy ZE 50 Należy pamiętać o ogólnym okresie oczekiwania wynoszącym 8 miesięcy. Po tym okresie otrzymasz od nas pełne świadczenia. Niektórzy konkurenci mają znaczne ograniczenia w świadczeniach przez pierwsze lata. Należy na to zwrócić uwagę! Dodatkowo nie należy jeszcze przedstawiać planu leczenia lub propozycji leczenia. W takim przypadku świadczenia mogą nie zostać zwrócone, jeśli przed zawarciem ubezpieczenia dodatkowego zalecono lub złożono wniosek o leczenie. Dodatkową zaletą jest możliwość wypowiedzenia umowy o taryfie w dowolnym terminie w razie założenia, że uzębienie zostało zreperowane. W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji lub w przypadku zainteresowania wystarczy wysłać wiadomość e-mailem. z poważaniem mike

Napisany przez Insulaner78
Cześć, muszę się zgodzić z Mikeem... Na zawarcie takiej umowy ubezpieczeniowej nigdy nie jest się za starym. Zwłaszcza że wszyscy zdają sobie sprawę, że ustawowe fundusze zdrowia coraz mniej oferują w zakresie protez zębowych, a my, pacjenci, musimy coraz więcej sami pokrywać. Zwłaszcza że zęby nie stają się lepsze w miarę upływu lat - zawsze coś jest nie tak... nawet gdy złamie się kawałek przy gryzieniu bułki. To już może kosztować kilkaset lub nawet kilka tysięcy euro. Jak wspomniał Mike, dokładne porównanie ofert różnych dostawców jest bardzo ważne... wielu obiecuje rekompensatę prawie w wysokości 100%... ale czytając drobny druk, okazuje się, że odnosi się to zawsze do kwoty podlegającej rekompensacie ze strony funduszu zdrowia. Albo w pierwszych latach dokonywane są jedynie ograniczone płatności, istniejące luki są wyłączone, itd. Test w FocusMoney jest tutaj naprawdę bardzo pomocny. I jak można się było spodziewać, Debeka została uznana za zwycięzcę testu, ponieważ tutaj nie ma żadnych ograniczeń itp. Człowiek ma tylko jedno uzębienie i też tak powinno być traktowane, a nie dzielone na różne strefy. No więc mam nadzieję, że to trochę pomogło Pozdrowienia z wyspy

Napisany przez RSpecunia
Witaj, W Debeka nigdy nie jest za późno - TO PRAWDZIWE Inne firmy zaczynają od WIEKU WEJŚCIA 60 lat. !W Twoim wieku 48 lat, nadal masz wiele innych firm oferujących inne usługi. Porównaj oferty z ponad 200 firm. Osobiste zestawienie wszystkich firm wymaga jednak więcej informacji. Jeśli jesteś zainteresowany, proszę się do mnie zgłosić. Chętnie przeanalizuję niezależnie rynek. Pozdrawiam serdecznie! RS

Napisany przez Gerd
Cześć Protezy zębowe od 48 roku życia są ważne i możliwe do zrealizowania. Wystarczy tylko przeczytać drobny druk. Mike: Przepraszam. ZE50 na pewno nie jest zły, ale są lepsze. To, że Debeka zajmuje pierwsze miejsce w tym porównaniu, nie jest dziwne ze względu na zaangażowanie. O ile mi wiadomo, wszędzie Central-Prodent z 90% refundacją jest uważany za numer 1.

Napisany przez RSpecunia
Oczywiście !!!

Gerd pisze: Cześć Proteza od 48 roku życia jest ważna i możliwa do zrealizowania. Wystarczy tylko przeczytać drobny druk. Mike: Przepraszam. ZE50 na pewno nie jest zły, ale są lepsze. To, że Debeka jest w tym porównaniu na czele, nie jest zaskoczeniem ze względu na zaangażowanie. O ile mi wiadomo, wszędzie Central-Prodent z 90% zwrotu kosztów jest uznawany za numer 1.
Cześć Gerdzie, Nie powiedziałem, że ta oferta jest najlepsza! Ale naprawdę jest bardzo dobra w stosunku kosztów do korzyści. Nawet najlepsza oferta Barmenii ma bardzo dobre świadczenia, ale moim zdaniem jest zdecydowanie za droga. No cóż, Central mnie też nie zachwyca! Ograniczenia świadczeń do 7. roku życia!! 2500,- / 5000,- / 7500,- euro co 2 lata (Ojej! U nas po 8 miesiącach oczekiwania otrzymuje się pełny zwrot kosztów!) I co tak naprawdę jest świadczone??? Zawsze brzmi dobrze 90%. Po zwróceniu kosztów przez kasy chorych (GKV)! To zwykle jest w drobnym druku. Ponownie, Central korzysta z cudzych piór. Nic nowego w przypadku Centrali. W tym kontekście odsyłam do praktyk rekrutacyjnych w obszarze prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Przy stałym dofinansowaniu około 30%, według prostych obliczeń oznacza to maksymalnie 60% zwrotu kosztów. Bez świadczeń kasy chorych maksymalnie 50% wartości faktury! Co jest więc lepsze??? Niewątpliwie dobry plan, ale to wszystko. U nas dostaje się 50% wartości faktury i na tym koniec. Nie trzeba reklamować świadczeń, za które samemu się niewiele robi. Do przeczytania: Central-Prodent - ubezpieczenie uzupełniające stomatologiczne, ubezpieczenie zdrowotne stomatologiczne A co masz na myśli mówiąc o zaangażowaniu? Pozdrawiam, Mike

Napisany przez Gerd
Cześć Mike Zaangażowanie oznaczało tylko garstkę testowanych taryf. Oczywiście, masz rację. 2500 € w ciągu dwóch pierwszych lat to oczywiście niewiele dla tych, którzy chcą zrobić gruntowny remont swoich zębów i dlatego szybko decydują się na ubezpieczenie stomatologiczne.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Myszkozębny, bez wchodzenia w konkretne stawki, muszę najpierw zauważyć: To wcale nie jest tak drogie, jak mogłoby się wydawać. Wziąłem pierwszy lepszy kalkulator i doszedłem do wniosku: ubezpieczenie dodatkowe na zęby zdecydowanie się opłaca dla ciebie! Z tego, co piszesz, wnioskuję, że na pewien czas będziesz mógł zatrudnić swojego dentystę do wykonania niezbędnych zabiegów. Kiedy myślę tylko o protezach dentystycznych i o wysokości świadczeń na ten cel udzielanych przez ubezpieczenia dodatkowe na zęby oraz porównuję składki ubezpieczenia na kilka lat, wychodzi na to, że jest to całkiem spory zysk. Jak już zostało wspomniane, istnieje wiele różnych stawek oferowanych przez wielu różnych dostawców, a zwłaszcza w przypadku ubezpieczeń dodatkowych na zęby istotne jest, jak już słusznie zauważono, zapoznanie się z ogólnymi warunkami umowy (tzw. drobny druk). Ważne jest, aby skorzystać z porady specjalisty, który dobrze zna się na tematyce dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego. I jak zawsze, zalecam naturalnie niezależne doradztwo, ponieważ ten, kto ma w ofercie tylko jabłka, poleci jabłka, gdy przyjdzie co do czego. Podsumowując: Nawet dla osoby po czterdziestce ubezpieczenie dodatkowe na zęby ma sens. Ale nie uogólniając, ponieważ tylko ten, kto przeanalizuje koszty i zwroty oraz skorzysta z odpowiedniej porady, jest na dobrej drodze.

Napisany przez kounen
W moich oczach zawsze warto mieć ubezpieczenie dodatkowe na zęby. Nowe taryfy obejmują również dodatkowo zabiegi higienizacji jamy ustnej, plombowania materiałami kompozytowymi itp. i w dłuższej perspektywie takie ubezpieczenie zazwyczaj się opłaca. Jak dotąd, to ubezpieczenie dodatkowe na zęby CSS jest obecnie ostatnim ubezpieczycielem, który po 8 miesiącach nieograniczenie pokrywa koszty leczenia stomatologicznego (maks. 90% wartości rachunku). Wydaje mi się, że taki taryf może być bardzo interesujący. Informacje o świadczeniach można znaleźć na przykład pod adresem Informacja o taryfach CSS Versicherung, gdzie można również obliczyć stawki. Pozdrowienia

kounen;32020 pisze: Na ile mi wiadomo, obecnie firma CSS Zahnzusatzversicherung jest ostatnim ubezpieczycielem, który po 8 miesiącach pokrywa koszty leczenia stomatologicznego nieograniczenie (maks. 90% kwoty rachunku). Ta wypowiedź jest definitywnie błędna! Zarówno jeśli chodzi o procenty zwrotu kosztów, jak i okres oczekiwania.

Napisany przez kounen
kounen pisze: Na ile mi wiadomo, CSS Zahnzusatzversicherung jest obecnie ostatnim towarzystwem, które po 8 miesiącach opłaca nielimitowanie leczenie protetyczne (maks. 90% kwoty rachunku). To twierdzenie jest zdecydowanie fałszywe! Zarówno jeśli chodzi o procenty zwrotu kosztów, jak i czas oczekiwania.
Mike Spezi;32022 pisze: Czy mógłbyś podać właściwe wartości? Dzięki

Mike Spezi pisze: Czy moglibyście podać prawidłowe wartości? Dziękuję
kounen;32023 pisze: Oczywiście, mogę odpowiedzieć na to. Jednak dziwi mnie, że pytacie o to, skoro sami podaliście link do taryfy. Nie chciałbym więcej się wypowiadać na temat jakości taryfy, ponieważ zależy to również od indywidualnych wymagań ubezpieczonego. Z mojego punktu widzenia, taryfa ta jest trochę za droga w stosunku do korzyści, ale oferuje naprawdę dobre świadczenia i szeroki zakres. Odnośnie do Państwa pytania: 1. Jakie jest odszkodowanie za protezy zębowe w procentach? Świadczenia dotyczące protez zębowych: CSS ubezpieczenie dodatkowe na zęby – Taryfa ZB + ZE Top Taryfa ZB + ZE Top z ubezpieczenia dodatkowego na zęby CSS wypłaca 80% kwoty rachunku, w tym możliwość zwrotu z kasy ubezpieczenia społecznego (GKV). Zwrot może wzrosnąć do 85% lub 90%, jeśli istnieje kompletna historie bonusów od 5 do 10 lat. Jak już wcześniej napisałem, przy podawaniu procentowych kwot zwrotów chętnie korzysta się z cudzych piór. Ograniczenia świadczeń są zawsze pomijane w ogólnych stwierdzeniach. Jeśli doliczymy do tego stałą dopłatę z kasy ubezpieczenia społecznego w wysokości około 25-35%, oznacza to realny zwrot z taryfy w wysokości około 50-60% ! 2. Ograniczenia świadczeń: Skala świadczeń w pierwszych latach: CSS ubezpieczenie dodatkowe na zęby – Taryfa ZB + ZE Top Jest to jedyna taryfa, która nie ma ograniczeń sumy w pierwszych latach! Ta deklaracja jest zdecydowanie błędna!! Istnieje wiele innych dostawców, takich jak Debeka, których taryfy nie zawierają ograniczeń sumy w pierwszych latach. Niestety istnieje co najmniej tyle samo takich, które przewidują znaczne ograniczenia świadczeń w pierwszych 1-5 latach. 3. Okresy oczekiwania: CSS ubezpieczenie dodatkowe na zęby – Taryfa ZB + ZE Top Okresy oczekiwania: Dla zabiegów protetycznych okresy oczekiwania wynoszą 8 miesięcy, dla leczenia zębów nie ma okresu oczekiwania, a świadczenia można korzystać od razu! Tutaj również wasza deklaracja jest nieprawdziwa. Istnieje wiele innych dostawców, których taryfy obejmują okres oczekiwania 8 miesięcy, po którym udzielają pełnych świadczeń. 4. Specjalne cechy taryfy: CSS ubezpieczenie dodatkowe na zęby – Taryfa ZB + ZE Top Niestety, w ubezpieczeniu dodatkowym na zęby CSS nie można ubezpieczyć brakujących zębów. Brakujące zęby na chwilę obecną będą wyłączone z zakresu ubezpieczenia. Ogólnie rzecz biorąc, trzeba powiedzieć, że ta taryfa prowadzi bardzo rygorystyczną politykę akceptacji. Wśród pytań dotyczących zdrowia należy między innymi wymienić leczenie przyzębia oraz ortodoncję w ciągu ostatnich 3 lat, a także protezy zębowe starsze niż 10 lat. Jeśli któreś z tych pytań zostanie udzielone pozytywnie, należy dołączyć raport z zębnego. Te ograniczenia są moim zdaniem znaczną wadą. Inne taryfy mogą tu lepiej punktować, gdzie nie ma znaczenia, czy już występują luki w uzębieniu czy noszony jest starszy protezy zębowy! Ale jak już powiedziałem, każdy musi sam ocenić, jakie priorytety stawia przy wyborze taryfy i jak ocenia plusy i minusy. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata