Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wpłaty Riester powyżej wymaganego minimum?

Napisany przez ADMCI4
Ostatniego tygodnia zadzwonił do mnie doradca klienta mojego banku i poprosił o spotkanie w sprawie mojego funduszu emerytalnego Riester. Powiedział, że lepiej byłoby, gdybym wpłacał wyższą kwotę na ten cel, aby na pewno skorzystać z państwowej pomocy. Ja jednak już teraz wpłacam więcej niż obowiązkowe 4% mojego dochodu brutto, więc pomoc państwowa musi zostać wypłacona. Czy warto zatem wpłacać wyższą kwotę? Poza państwową pomocą, oszczędzanie na koncie Riester nie przynosi żadnych innych korzyści. Oprocentowanie tutaj nie jest zbyt hojne.... Macie jakąś radę?

Napisany przez PI112
Cześć, Jeśli już przekraczasz 4%, to uzasadnienie twojego rozmówcy jest albo błędne, albo niezrozumiałe. Oprócz obowiązkowych 154€ od państwa (dla dorosłych), może być możliwy zwrot podatku. Jeśli miał na myśli to, co opisałem, to możliwe, że jego twierdzenie jest prawdziwe. Czy warto to zrobić, to zupełnie inna sprawa i musi być rozważona odrębnie, jednak można to omówić tylko w rozmowie osobistej, a nie na forum. Temat jest zbyt szczegółowy i wymaga dogłębniejszej analizy. Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Cześć Pokazane na przykładzie. Do 2100 € rocznej składki są uprawnieni do ulgi. Przy rocznych zarobkach i klasie podatkowej I otrzymuje się tu dodatkowe 524 € zwrotu podatku obok dodatkowych dodatków. To, czy to ma sens, to zupełnie inna sprawa. Ale biedny doradca klienta w Sparkasse też musi coś sprzedać, inaczej dostanie kłopoty od swojego szefa. Który dobry klient na to przystanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata