Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Akceptacja kart kredytowych w handlu spo¿ywczy

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry wszystkim, niedawno podczas zakupów zauważyłem, że teraz nawet w sklepie Rewe można płacić kartą kredytową. To może być nowa usługa, ale trochę dziwnie byłoby mi widzieć, jak ktoś przed mną przy kasie nagle płaci kartą kredytową zamiast kartą debetową. Zawsze wygląda jakby nie miał wystarczających środków na koncie. Czy celem tego jest umożliwienie zakupów w takich sytuacjach, czy też supermarket ma z tego jakiś zysk? Pozdrowienia, Elefanti30

Napisany przez 2Escorpio
Wygląda zawsze tak, jakby nie miał wystarczającego pokrycia na koncie. ... masz dziwne podejście... nigdy nie pomyślałam o czymś takim i sama płacę kartą kredytową w supermarkecie 1. Można zbierać punkty 2. Oszczędza się na wciskaniu pinu (czego w ogóle nie lubię) 3. Płaci się wszystko razem w danym miesiącu i nie dostaje się wiecznych wyciągów z konta. Supermarkety oferują to, ponieważ są zorientowane na obsługę klienta i umożliwiają tym samym turystom dokonywanie płatności. Wykorzystywanie karty kredytowej do zakupów, kiedy na koncie brakuje środków, jest w ogóle niedozwolone z punktu widzenia prawa karnego.

Napisany przez Doso
To na pewno nie zostanie wprowadzone w Niemczech. Przy płatności kartą kredytową sprzedawcy płacą ponad 2% prowizji, co często przekracza zysk sprzedawców w handlu detalicznym spożywczym.

Napisany przez 2Escorpio
To na pewno ale prawdopodobnie nie zyska popularności w Niemczech. Przy płatnościach kartą kredytową handlowcy płacą ponad 2% prowizji, co często przewyższa zysk handlowców w sklepach spożywczych. Może i tak być... ale coraz więcej handlowców akceptuje Real, Rewe, Metro, Karstadt (supermarket), częściowo Edeka, Reichelt, Marktkauf, Kaiser zaczynają obecnie zmieniać swoje marki na płatności kartą kredytową. W Lidlu również jest o tym mowa... itp.

Napisany przez ProperSoul
Escorpio pisze: To może być prawda... ale coraz więcej sprzedawców przyjmuje Real, Rewe, Metro, Karstadt (supermarket), częściowo Edeka, Reichelt, Marktkauf, Kaiser zaczyna obecnie przełączać swoje marki na płatności kartą kredytową. W Lidlu również się o tym mówi... itp.
Może być, że coraz więcej supermarketów oferuje tę usługę, ale dopóki duże dyskonty jak Aldi, Lidl, Norma, Penny się nie przyłączą, moim zdaniem pozostanie to raczej marginesem. Zwłaszcza że w przypadku dyskontów - według niektórych raportów, które czytałem jakiś czas temu - zysk jest obliczany z często mniej niż 2%. W tych przypadkach opłacałoby się więc z całą pewnością. W związku z tym wynika oczywiście, że wymienione przez Escorpio marki - jak wiadomo - działają z większymi marżami zysku i dlatego mogą oczywiście oferować płatności kartą kredytową. Pozdrawiam PS

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Może i coraz więcej supermarketów oferuje to, ale póki duże sieci dyskontowe Aldi, Lidl, Norma, Penny się nie zaangażują, moim zdaniem pozostanie to bardziej marginesem. Zwłaszcza że w przypadku dyskontów - według niektórych raportów, które czytałem jakiś czas temu - marża zysku wynosi często mniej niż 2%. W tych przypadkach więc nie opłacałoby się w ogóle. W rezultacie wynika z tego oczywiście, że wspomniane przez Escorpio markety - jak wiadomo - działają z większymi marżami zysku i dlatego mogą oferować płatności kartą kredytową. Pozdrawiam PS
Czyż nie jest tak we wszystkich dziedzinach życia? Albo Tani / Taniej i brać to, co jest, albo drożej za to więcej wartości / usług, na przykład płatności kartą kredytową.

Napisany przez ADMCI4
Tutaj jest lista zalet: - Wczasowicze, studenci wymiany i wszyscy ci, którzy nie posiadają tutaj w Niemczech konta bankowego, mogą płacić kartą w supermarkecie - W wielu firmach oferujących karty kredytowe można zbierać punkty - W niektórych przypadkach karta jest bezpłatna, jeśli w ciągu roku dokonuje się określonego minimalnego obrotu kartą kredytową - Korzystanie z karty kredytowej tutaj w Niemczech w ogóle nie wiąże się z żadnymi opłatami!! więc dla konsumenta Ponadto w większości krajów, zwłaszcza w Ameryce, płacenie kartą kredytową w supermarkecie jest zupełnie normalne!!!!!!

Napisany przez 2Escorpio
Visa pisze: I zresztą, w większości krajów, zwłaszcza w Ameryce, można płacić kartą kredytową w każdym supermarkecie.... zupełnie normalne!!!!!!
Tak jest... choć w przypadku Visa nie powinno się już tak bardzo polegać na karcie kredytowej... w wielu krajach jest ona podstawowo traktowana jako karta debetowa, a jako karta kredytowa dostępna jest tylko dla osób z dobrą zdolnością kredytową... Ameryka także coraz częściej wydaje karty debetowe, ponieważ długi są zbyt duże. Tylko Niemcy jak zwykle pozostają w tyle i wszystko idzie bardzo powoli.

Naprawdę... najwyższy czas, że instytucje wydające karty kredytowe w Stanach Zjednoczonych obudziły się... Przeczytałem kilka miesięcy temu, że Amerykanie mają średnio 4 karty kredytowe... Których oczywiście rzadko używają, co prowadzi do pułapki zadłużenia. Moim zdaniem jest to co najmniej dwa lata za późno, ale zawsze to jakiś krok naprzód. Wczoraj zapytałem w stacji benzynowej przy lokalnym supermarkecie należącym do dużej sieci supermarketów kochających jedzenie, dlaczego nie oferują płatności kartą kredytową. Odpowiedzieli mi, że opłaty za transakcje kartą kredytową są dla nich po prostu zbyt wysokie i miałoby to dla nich dodatkowe koszty.

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli chodzi o Kochamy jedzenie... to mogę powiedzieć, że w prawie każdym dużym mieście można tam płacić kartą kredytową. Co najmniej w Berlinie, Monachium, Hamburgu i Kolonii.

@ Esco: Mam na myśli te przy stacjach benzynowych... Chodzi mi o stację benzynową, która czasami jest częścią sklepu z sieci. To drobna, ale istotna różnica, prawda?

Napisany przez 2Escorpio
Chyba nie wiedziałem, że mówisz o stacji benzynowej *g* - u nas nie ma Kochamy Żywność z myjnią... przynajmniej nie dla samochodów *g*.

hmm, okay... tego nie wiedziałem... myślałem, że są one dostępne wszędzie w Niemczech... W każdym razie, cena podanej stacji benzynowej ZAWSZE jest o 2 centy niższa od ceny lokalnych stacji benzynowych marek i o jeden cent niższa od lokalnych stacji niezależnych, odpowiednio w odniesieniu do benzyny bezołowiowej Super.

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: hmm, ok... tego nie wiedziałem... myślałem, że są one dostępne wszędzie w Niemczech... W każdym razie wspomniana stacja benzynowa ZAWSZE ma cenę niższą o 2 centy od ceny lokalnych stacji benzynowych należących do znanych marek oraz o 1 cent niższą od cen lokalnych stacji benzynowych bez przynależności do konkretnej marki, za każdym razem odnosząc się do benzyny Super Ołowiowej.
Niestety nie... nigdy o tym nie słyszałem... chyba tylko na wsiach uśmiech

No cóż... można by powiedzieć, że mieszkam w wiejskiej okolicy, około 15 km od najbliższego miasta (o około 60 000 mieszkańcach). Teraz wymienię je po imieniu... Market E-Center w tym samym mieście ma stację benzynową, podobnie jak hurtownia C & C należąca do tej samej sieci. Być może z innych regionów też dostanę informacje zwrotne, czy w tych sklepach również jest przyległa stacja benzynowa. Pozdrawiam

Napisany przez loriot35
Elefanti30 pisze: To może być nowa usługa, ale wydaje mi się trochę dziwne, gdy ktoś przed mną na kasie nagle płaci kartą kredytową zamiast kartą debetową. Zawsze wygląda to tak, jakby nie miał wystarczających środków na koncie
Takie myśli uważam za zabawne. Osobiście mnie to kompletnie nie obchodzi, jaką kartą ktoś płaci przed mną na kasie... Może nawet obciążać swoją kartę telefoniczną, dlaczego miałby mnie to obchodzić, jak płaci i jak dobra jest zdolność kredytowa jego konta? Uważam, że to świetnie, że to się powoli u nas wprowadza. I chociaż nie ma stacji benzynowych przy tym E-Center (miasto > 300 000 mieszkańców), to w samym E-Center mogę płacić również kartą Visa lub Master. Zresztą Mastercard także oferuje wiele kart debetowych

Napisany przez plumblum

(...)
1. Czy można zbierać punkty
(...)

Zgadzam się zupełnie. Jeśli to możliwe - a coraz więcej sklepów spożywczych pozwala płacić kartą kredytową - korzystam z tej opcji, również dla radości, gdy można zapłacić za coś darmowego ze swoimi punktami Payback dwa razy w roku.. :-)
Jednak nie wyciągam za każdym razem w lunchu w supermarkecie w centrum moją kartę Visa lub Mastercard Gold, jeszcze nie pożegnałem się całkowicie z gotówką, i byłoby to dla mnie zbyt zarozumiałe. Małe pieniądze tutaj nie wystarczają. Wystarcza mi cotygodniowe zakupy w piątek do zbierania punktów.

Napisany przez 2Escorpio
Policzmy te małe kwoty na przestrzeni roku...

Ktoś, kto codziennie na pracy wydaje 2,50 euro na jedzenie, to już 50 euro przy 20 dniach pracy w miesiącu... przy 11 miesiącach (jeden biorę wolny z powodu urlopu) to już 550 euro / rok.

To tylko drobiazgi na jedzenie w pracy, do tego dochodzi wiele innych drobnych wydatków.

Napisany przez adalbert64
Myślę, że to po prostu obsługa klienta. Bez znaczenia, czy płacisz kartą debetową czy kredytową.

Napisany przez 2Escorpio

Myślę, że to po prostu obsługa klienta. Czy płacisz kartą debetową czy kredytową, to nie robi żadnej różnicy.

Powiedz to komuś, kto prowadzi firmę, to może zrobić dużą różnicę.

Napisany przez adalbert64
Płacę dość często kartą kredytową, nawet w sklepach spożywczych, a oczywiście na stacjach benzynowych. Załóżmy, że po pracy szybko idę coś kupić, nagle zauważam, że... ojej, mój bak jest prawie pusty, ... więc chociaż mógłbym najpierw pojechać do banku, ale to nie jest w drodze. Więc wyciągam dwa razy plastik i wszystko jest w porządku, ...bez konieczności noszenia stałej gotówki w wysokości około 150 euro,... i nie ma problemu z resztkami, które i tak musisz potem selekcjonować, ...bo w końcu masz torebki pod oczami

Napisany przez susa23
Zawsze wygląda tak, jakby nie miał już wystarczającego zabezpieczenia na koncie. \r\n\r\nRozmyślasz za dużo, wątpię, że ktoś będzie myślał o tym, gdy płacisz kartą kredytową. Ogólnie rzecz biorąc, większości ludzi jest obojętne, jak płacisz. Raczej będą się cieszyć, jeśli zapłacisz gotówką, bo to będzie szybsze. Tak właśnie nadal robię...

Napisany przez 2Escorpio

Wygląda zawsze tak, jakby nie miał wystarczającego zabezpieczenia na koncie.

Zbyt wiele się martwisz, wątpię, że ktoś myśli o tym, gdy płacisz kartą kredytową. Ogólnie rzecz biorąc, większości ludzi jest obojętne, jak płacisz. Chyba nawet bardziej cieszą się, gdy płacisz gotówką, bo jest szybciej. Ja w każdym razie nadal tak robię...

ach tak, zauważyłam, że płacenie gotówką trwa znacznie dłużej, zanim zbierzesz odpowiednią ilość od drobniaków. Mnie strasznie irytuje, gdy ludzie przed mną płacą gotówką.

Napisany przez heidi81

- u niektórych karta jest bezpłatna! jeśli w ciągu roku dokonasz określonego minimalnego obrotu kartą kredytową

jeszcze jedną korzyścią płatności kartą jest to, że nie zawsze muszę szukać odpowiedniej ilości gotówki lub nosić ją przy sobie. Podczas weekendowych zakupów przychodzi mi zdarzać się, że zbiera się tam trzysta złotych.

Oczywiście korzyść w porównaniu z kartą debetową: Otrzymuję pewne odroczenie płatności

Napisany przez eichi

ach tak, zauważyłem, że płacenie gotówką trwa o wiele dłużej, zanim uda się zebrać właściwą kwotę drobnych monet. Bardzo mnie to denerwuje, gdy ludzie przed mną płacą gotówką.

No cóż, nie wtedy, gdy płacimy banknotami i prosimy o resztę.
To chyba ogólnie najszybsza metoda.

Drobne pieniądze można potem zbierać w domu i raz w miesiącu wrzucić do bankowego bankomatu i z powrotem mieć je na koncie bieżącym. Zazwyczaj idzie to dość szybko i bezproblemowo.

Nie lubię płacić kartą, bo zawsze trzeba podpisać miłe notatki, z którymi zgadza się, że nasze dane są przekazywane około 5-7 zaangażowanym firmom / instytutom transakcyjnym.

Napisany przez 2Escorpio

1. Nóżka, nie, jeśli płacisz gotówką i dajesz się wydawać. To generalnie najszybsza metoda.

2. Cały ten drobny grosz można zbierać w domu i raz w miesiącu wrzucić do bankowego bankomatu do wydawania pieniędzy, a następnie znów mieć je na koncie bieżącym. Zazwyczaj działa to dość szybko i bezproblemowo.

3. Nie lubię płacić kartą, bo zawsze trzeba tam podpisać miłe karteczki, że zgadzamy się na przekazanie swoich danych około 5-7 firmom/instytucjom uczestniczącym w transakcji.

Hej,

ustawiłem numerację, aby łatwiej było odpowiadać

1. Jeśli sprzedawczyni jest wystarczająco szybka i nie musi otwierać żadnych rolek z drobnym.

2. To nie jest regułą, wiele osób ma teraz tylko banki internetowe, więc bez oddziałów, a nawet większość oddziałów nie ma już automatów do drobnego.

3. Tylko w przypadku karty EC z podpisem, jest to zabezpieczenie w przypadku, gdy kwota nie może być pobrana z konta. Przy karcie kredytowej tego nie ma, bo daje gwarancję płatności... pod warunkiem, że terminal jest poprawnie podłączony.

Napisany przez eichi
Easycash: Zyski z danymi klientów | NDR.de - NDR Info - Program - Transmisje - Reportaże Tu nie chodzi tylko o zabezpieczenia. Operatorzy sieci kart EC: Kradzież danych w supermarketach rzekomo powszechna - Biznes | STERN.DE

Napisany przez 2Escorpio

Easycash: Z zarabiają na danych klientów | NDR.de - NDR Info - Program - Programy - Reportaże
Nie chodzi tu tylko o zabezpieczenia.
Operatorzy sieci kart EC: kradzież danych w supermarketach najwyraźniej powszechna - Biznes | STERN.DE

Tak, ale zabezpieczenie jest powodem, dla którego mogą je przechowywać. Co z tym robią dalej, to już inna sprawa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata