Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Składki ubezpieczenia zdrowotnego od samozatrudnionych

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Przechodząc do dość błahego pytania: Czy mogę pozostać w moim obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym jako przyszły przedsiębiorca? Przyzwyczaiłem się do niego, jestem z niego zadowolony i właściwie nie chcę zmieniać. Ponadto chciałbym wiedzieć, jak jest uregulowana kwestia składek dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Składki nie mogą być ustalone z góry na podstawie dochodu, ponieważ trudno jest go dokładnie przewidzieć. Czy istnieją jednolite stawki składek czy też mogą być one korygowane w kolejnym roku, gdy dostępne są dane? Pozdrowienia, LuigiB

Napisany przez Mike Spezi
Cześć LuigiB, proszę sprawdź tutaj starszy post, gdzie znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4640>https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=4640 Jeśli masz dalsze pytania, chętnie służę pomocą. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Arne Bender
Bardzo krótko: jako przyszły przedsiębiorca możesz pozostać w systemie ubezpieczeń zdrowotnych GKV, jeśli jesteś z tego zadowolony. W zależności od wieku i stanu zdrowia podstawowy pakiet ubezpieczenia zdrowotnego w PKV może być dla Ciebie tańszy niż w GKV. Mniej więcej niż około 280 euro (minimalna składka dla samozatrudnionych).

Cześć Arne, wszystko zostało już szczegółowo opisane w podanym artykule.

Tylko skróciłam istotę. Dzięki temu łatwiej zrozumieć istotną treść (odnosząc się do pytania).

Tak, tylko po co - to mi nie przemawia? Czy przeczytałeś wpis dodany przez Gerda i mnie? A co do rdzenia, cokolwiek to znaczy, Twoje stwierdzenie jest również błędne. PKV-Tarif podstawowy??? W zależności od wieku i stanu zdrowia, topowy - tarif może być również tańszy. W obszarze ambulatoryjnym zazwyczaj jest się lepiej zabezpieczonym niż w GKV, nawet bez luksusowych usług, takich jak pojedynczy pokój czy konsultant. Pozdrawiam Mike

OK, w takim razie powinien skonsultować się z niezależną firmą maklerską i porównać oferty. Być może istnieją tańsze najlepsze stawki. Nie zbadałem tego dokładnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata