Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Górna granica obliczenia składki ubezpieczenia zdrowotnego na osobę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Jeśli do tej pory byłem ubezpieczony w przewidzianej prawem Kassenkrankenkasse, a moje dochody wkrótce wzrosną na tyle, że przekroczą górną granicę składki na ubezpieczenie zdrowotne, czy musze przejść do prywatnej kasy chorych? Czy dochód mojej żony zostanie doliczony, czy kwota dotyczy każdej osoby? Jeśli muszę zmienić kaskę, czy moja żona może pozostać w ubezpieczeniu zwykłej kasy chorych? Co z dziećmi, które do tej pory były ubezpieczone przez mnie? Czy będą teraz ubezpieczone przez moją żonę, czy zmuszony będę ponieść duże koszty, przenosząc je do prywatnej kasy chorych? Tysiące pytań, ale dla mnie bardzo ważne.... Arlekin

Napisany przez Arne Bender
Cześć Harlekin, Jeśli zarabiasz powyżej granicy określającej podstawę wymiaru składki, nic się nie dzieje. To oznacza jedynie, że od tego momentu płaci się jednolitą składkę ubezpieczeniową, nawet jeśli dochód nadal rośnie. Jeśli w końcu osiągniesz próg obowiązkowego ubezpieczenia i przez trzy lata go przekroczysz, możesz przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli wtedy ty jesteś lepiej zarabiającym spośród was obojga, dzieci muszą być również prywatnie ubezpieczone, albo dobrowolnie na podstawie ustawowej opłaty za gospodynię domową - to też nie jest tańsze niż w PKV. Wydaje mi się, że kobieta może pozostać dobrowolnie ubezpieczona na podstawie ustawowej, jeśli chce i jest gospodynią domową. Jeśli zarabia poniżej powyższej granicy, płaci standardową stawkę 14,5 procenta w GKV. Nie jestem ekspertem - wszystko bez gwarancji ...

Napisany przez Mike Spezi
Umieść tutaj 2 moje starsze posty na ten temat. Chociaż posty te dotyczą innych osób zadających pytania, odpowiadają też na Państwa pytania.1.Wiele rzeczy, których się słyszy i myśli! Niestety jest to prawie zawsze nieprawda lub tylko częściowo prawdziwe. W Państwa wątku są 2 błędy myślowe.Po pierwsze, ma sens na początku samozatrudnienia, w zależności od sytuacji rodzinnej i rodzaju samozatrudnienia, przejście z dobrowolnego ubezpieczenia w GKV na prywatne ubezpieczenie pełnopłatne. Jeśli jestem młody i zdrowy, koszty miesięczne mogą być w niektórych przypadkach znacznie niższe niż w dobrowolnym ubezpieczeniu w GKV. Ponadto świadczenia w PKV z reguły są znacznie lepsze!Po drugie, błędne jest także przekonanie, że tylko osoby samozatrudnione i urzędnicy mogą być przyjęci do PKV. Również pracownicy i zatrudnieni mogą się ubezpieczyć w PKV, muszą jednak spełnić wymagane ustawowo warunki. Które są opisane poniżej:Aby móc ubezpieczyć się prywatnie, najpierw musisz przekonać swojego pracodawcę do wypłacenia Ci odpowiedniej płacy! Dzisiaj musisz udowodnić, że przez 3 lata zarabiałeś powyżej progu obowiązkowego ubezpieczenia / rocznego dochodu z pracy. (wcześniej tylko 1 rok)Jeśli nie spełniasz tego warunku, zgodnie z Kodeksem Pracy jako pracownik jesteś automatycznie objęty ubezpieczeniem w GKV! Aby tak pozostało i wszyscy lepiej zarabiający nadal mogli być przymusowo ubezpieczeni na szalonych maksymalnych stawkach, ustawodawca regularnie podnosi limit obowiązkowego ubezpieczenia! Gdy twoje zarobki były poniżej 48 600 euro w 2009 roku, już w 2010 roku nastąpiło kolejne podwyższenie do 49 950 euro, czyli 4162,50 euro miesięcznie! Jeśli udało ci się pokonać ten stary próg w ubiegłym roku, zadbano o to, aby w przyszłym roku tego nie osiągnąłeś: cry: i pozostałeś przymusowo ubezpieczony w GKV. Jak długo ten chorej logiki może być (...) r ównać w gwiazdach! Niech żyje zasada solidarności!Polecam najpierw zawarcie odpowiednich dodatkowych ubezpieczeń do GKV i w przypadku spełnienia w przyszłości warunków wymaganych do przyjęcia do PKV, włączenie swego rodzaju zabezpieczenia. Zabezpieczenie to gwarantuje ci późniejsze możliwości przyjęcia do PKV. Przy składaniu wniosku o PKV podlegasz ocenie ryzyka lub musisz podać swoje dane zdrowotne. Dlatego jeśli ubezpieczysz się w formie oczekiwania w obecnym momencie i cieszysz się dobrym zdrowiem, „zamrażasz” swój aktualny stan i w późniejszym czasie, pomimo możliwych chorób, znajdziesz przyjęcie do tej PKV. Zabezpieczenie tego rodzaju można mieć już od 1 euro miesięcznie!Chętnie służę pomocą w razie pytań.PozdrowieniaMike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata